Leif Ewalds hemsida

Marocko

2017-02-24 Casablanca – Marrakech

Fredag 24. Vi åkte till moskén för ett besök inomhus innan fredagsbönen.
Inomhus ryms 20000 och utvändigt 80000. Moskén byggdes under 6 år och var klar 1993. Måtten är 200 m på längden och 100 m tvärsöver. Fantastiskt byggnad. Rusk i källaren för tvagning och andra faciliteter.

Efter den imponerande rundvandringen så åkte vi mot en kristen kyrka som hade en imponerande glasmosaik i sig. 80 ton glas!
Efter liten rundvandring i stadshuset och närliggande marknad så blev det transport till hotellet för lunch och toabesök. Full fart på motorvägen mot Rabat . Vid utfarten av Casablanca ligger Afrikas största shoppingcenter ”mall of Casablanca ”. Där inne kan man nog lätt gå vilse. Längs vägarna är det som synes bördig mark me odlingar av främst vete. Stor trädplanteringar av olivträd och mandel träd. Även raps odlas. Mycket kaktusar främst som häckar runt husen. Stora fält böljande terräng rast med fika. Storslaget men samtidigt enahanda. Man förstår att detta land har en enorm kapacitet att odla fram mat för många.
Man satsar på utbildning, industrier, mm för att ta hand om den växande befolkningar

Vårt hotell ligger en bit utanför centrum. Ett stort hotell där rummen ligger i ett 20 tal byggnader bakom hotellet. Det är ca 100 m till vårt hus från receptionen. Vi passerar en tjusig pool anläggning och trädgård på väg till rummet. Vår utsikt är mot ett gärde där ett antal får går och betar.

Sedvanlig buffé till middag och vi går och lägger oss kl 9. Nattklubben med dans lockade inte.