Leif Ewalds hemsida

… Margits farföräldrar slet och sålde slaktavfall och köpte hus på södermalm

Farfar var Carl Johan Johansson född 1842 i Örberga Östergötland och farmor var Maria Lovisa Carlsdotter född 1848 i Tväta Kalmar.

De flyttat till Stockholm gissningsvis 1870. I alla fall så föds deras första barn Carl Robert 1871. De är i bosatta i Katarina församling och varit gifta i ett  år och Carl Johan är noterad som dräng på charketuri. Detta faktum kom att bli avgörande för de och deras barns framtid. Vid den tiden fanns det slakterier vid södra station dvs nära nuvarande Medborgarplatsen.

Det bli så småningom en förmögen familj som  slitit och arbetat upp sig. Inkomsterna har kommit från av att samla ben och avfall från slakterier och sälja till tillverkning av gelatin. Johan arbetade till en början som dräng på ett charketuri och verkar dessutom haft sinne för affärer så det är högst troligt att det gått till på detta sätt. Försäljningen kan ha skett till barnängens fabrik och/eller till ett tryckeri som låg som låg inte så långt från Södermannagatan där de bodde.

1874 föds Oskar Leonard och då finns i noteringarna att de varit gifta i 4 år och Carl Johan är fortfarande dräng.

1877 föds Conrad Reinhold Johansson fortfarande är Carl Johan noterad som dräng

1878 finns Carl Johan Och Maria Lovisa på Södermannagatan 16b och Carl Johan är noterad som ägare till huset

1881 föds Hedvig Vilhelmina och Carl Johan är fortfarande noterad som dräng

1883 föds Margits pappa John Artur och då är Carl Johan noterad som handlare. Troligtvis har han öppnat affär i huset på hörnan Bondegatan/Södermannagatan.

1886 föds Alrik Johan Valentin som dessvärre dör efter ca 1 år.

1898 så får Carl Johan nya hyresgäster när familjen Aron Fredrik och Katarina Andersson flyttade in som hyresgäster.

Lämna ett svar