Leif Ewalds hemsida

Övrigt

Berättelser från Kittelfjäll 1963 och framåt

1963 så var det mesta färdigbyggt och fokus för familjen blev att  utforska Vojmådalen genom utflykter av olika slag. På sommaren blev det vandringar och fiske och på vintern turåkning och en del pimpelfiske. Visserligen byggdes den första liften vid hotellet i borjan på 1960-talet men några slalomskidor skaffade vi inte. Jag fick mina första i slutet på 1970-talet. Björn och jag trampade upp en egen backe (i skogsrännor) och åkte med sk låga fästpunkter i full fart utför. Det blev en hel del toppturer med tiden och med längdskidor. 1961 och 1962 gick jag på vinterkurs på hotellet.

Kittelfjäll blev på kort tid ett populärt ställe för familjens bekanta och Frans kunder (dom flesta goda vänner) att åka till. Dom första tio åren var det 33 personer som var kunder (varav de flesta hade blivit goda vänner) med familj och 50 personer som var släkt, grannar från Örby och andra vänner som besökte Kittelfjäll. Undra på att Margit beklagade sig över all matlagning, städning mm. Hon fick ju dra det tyngsta lasset medans Frans, Björn och jag fungerade som färdledare och fiskeguider. På höstarna när Frans och Margit åkte hem  städade Katinka Ekenbro stugan så allt blev fint till vintern. Frans åkte också upp på höstarna med kunder och fiskade – nätläggning i Saksensjön.

Några saker som hände under 1960-talet och som påverkade mig och min vistelse i Kittelfjäll var att jag träffade Ingrid 1964. Jag gjorde militärtjänst 15 månader i Umeå och Karlstad. Jag började arbeta 1967 på Folksam och samma år så förlovade Ingrid och jag oss vid övre Galjanjaure bakom Risfjället. 1969  gifte vid oss.

1963 så gick jag på en fjällvandring i Sarek och tränade före vandringen i Kittelfjäll och tog rälsbussen från Storuman tor.

Saksenstugan var nybyggd och det blev många utflykter dit. Här tillsammans med familjen Westerlund. Alla sov i stugan vi var väl 8 st samt 2 hundar. Det blev ganska varmt inomhus och hundarna luktade inte alltför gott. Vid ett tillfälle åt en av hundarna upp allt renkött som Östen hade i sin ryggsäck. Vi gjorde utflykter genom skogen mot östra sidan av Girifjället men fick ge upp pga alla mygg.

Gunnar Ewald med fru Stina var på besök med barnen Nils och Ann samt hund.  En dag när vi fiskade i Gubbselet mitt på dagen så stod jag ute i forsen och kastade i själva selet. Det blev två stora harrar som fångst. Jag hade ingen håv med mig och hade väl aldrig trott att man kunde få fin fisk i det sköna solskenet mitt på dagen så kusin Nils hoppade ut på stenarna och hjälpte till med sin snusnäsduk för att dra upp fisken. 1963 var ett bra fiskeår och man kunde komma hem med ett 30-tal fina fiskar efter en natts fiskande. Det var lite slitsamt men samtidigt kul att vara färdledare på dagarna och fiskeguide på nätterna. Efter en vecka så var man ganska slutkörd.

En natts fångst räckte till en ordentlig middag. Ofta var vi många som skulle äta.

Det fanns mycket att upptäcka de första åren och Tvärån  var ett sådant utflyktsmål som vi gärna gick till.

Vi undersökte och lärde känna alla omgivningar. Utsikt från Davidskullen.

1964 på påsken fick jag förtroendet att vara färdledare för en grupp studenter som bodde inkvarterade hos Ekenbros. Påsken var mycket sen och det var fantastiskt fint väder. Vi gjorde en tur till Risfjällstoppen fram och tillbaka. Det var min andra dag på påsklovet och dumt nog hade jag inte smörjt in mig i ansiktet med solskyddskräm. Det var oerhört varmt och fint och jag minns att tjejerna åkte i bikini och killarna i shorts. Dumt nog passade jag på att sola varje paus. I alla fall så var det ganska mosigt i snön på hemvägen ner mot ån så fick man staka ordentligt i backarna för att komma ned. Väl nere vid ån som i stort sett var öppen så badade några. Dagen därpå var ansiktet fullt av brännblåsor och huden i ansiktet sprack delvis och jag såg förskräcklig ut. 1:a gradens brännskada och jag kom tillbaka som ett stoppljus.

I juni 1964  kom jag till Umeå för 15 månaders militärtjänst – lumpen som det kallades på den tiden..  Första sommaren tillbringade jag min ledighet i Kittelfjäll. Med min bil åkte jag till Kittelfjäll varje fredag kl 17 och tillbaka på söndag kväll.

Simca Aronde fast jag hade en vit

 

Samtidigt med mig så gjorde 4 andra killar från Kittelfjäll med omnejd lumpen. Bl.a. Sten-Åke Ekenbro och Thycko Rickeforss. Jag körde varje fredag kväll i ilfart till Kittelfjäll på smala vägar och de andra satt och festade på vägen upp. Någon gång gick det väl fort och vi kan fortfarande prata om en fyrhjulssladd som inträffade på en smal grusväg. I alla fall blev det ett bra bidrag till bensinpengarna. Någon gång hade jag med mig en fiskeintresserad lumparkompis upp. Så fort jag kom upp blev det fiske efter Margits goda välkomstmiddag och Frans och Östen var ofta med.

1964 till jul körde jag min bil upp till Kittelfjäll för att fira nyår. Det begav sig inte bättre än att på en delvis översnöad väg körde jag av vägen och ut på en äng utanför Bergland och med hjälp av en bonde och hans traktor kom jag upp på vägen igen.

1965 blev det inte  mycket Kittelfjäll på sommaren för min del. Jag blev förflyttad till Karlstad och det blev 2 besök i Kittelfjäll. På påsken och någon vecka på sommaren. Straxt innan det var dags för sommarledighet kom Frans och Ingrid förbi och hälsade på i Vännes som ligger utanför Umeå där jag avslutade min miltärtjänstgöring och jag fick åka med upp till Kittelfjäll för några dagar och främst träffa Ingrid. Dessutom var en grannkille från Örby med, Anders Gustavsson. Margit var i Kittelfjäll. Förutom vandring och fiske så var vi en  natt på renskiljning.

Till nyår 1965 – 66 var Ingrid också med.  Det var ganska vackert väder och kallt utom en dag när vi gjorde en skidtur upp och över Björnkullen. Det blåste enormt och jag fick luta mig åt sidan mot vinden för att inte blåsa omkull. Väl i lä så grävde jag en grop och vi åt upp medhavd matsäck hårda smörgåsar som det blåste snö på och kall saft. Att Ingrid  inte gav upp då är ett under som jag fortfarande är tacksam över.

Under resten av 60-talet är det lite oklart om olika besök mm. Men bl.a var min Faster Agnes uppe med sin man Gunnar och kusin Lars-Ove runt 1965 – 66. En tur till ”Lebbin” ingick förstås.

Lite sommarbilder från 1964 och 1965. Vi fick besök av Frans bror Uno, fru Aina och hunden Raja samtidigt med familjen Attermarks.

Närmast Margit, Aina och Uno sedan familjen Attermark.

Alla skulle prova på att fiska även Margit. Margit var ofta med på utflykterna men efter en fisketur som slutade med att hon fick en krok i handen och blev tvungen att åka till Vilhelmina för att ta bort den så slutade hon med fiske och det blev mest kaffekokning i fortsättningen. Vi hade mycket trevligt på fisketurerna tillsammans med gäster och framförallt Östen och Aina som vi blivit goda vänner med. Vi hade ett luftgevär som var populärt att skjuta med Frans hade ju hållit på med skytte under många år. Frans började måla tavlor och vår granne John byggde sig en gäststuga.

1964 fick jag min absolut största öring på ca 1,7 kilo. Den finns i naturlig storlek i vår bastu. Fisken nappade ovanför Gubbseleforsen nära land och jag hade ingen håv utan fick hoppa i vattnet och dra upp den. Den nappade på en ”Butcherfluga”.

Påsken 1967 var ovanligt fin och snörik.  Familjen Attermarks var uppe. Man skulle kunna tro att allt vi gjorde var att sola. I alla fall så blev familjen Ewald med hundar avbildade i snö.

Men det var lite andra utflykter också till Gielas, Saksen och upp på loftet.

Sista bilden visar Frans fixande med ved som troligtvis tagit slut. Detta ständiga bekymmer  med veden då inga träd fick tas på tomten om dom inte blåst omkull

1967 blev i alla fall den stora händelsen för mig och Ingrid när vi gjorde en 3 dagars vandring till Övre Gaijlanjaure där vi tältade och firade vår förlovning 21 juli med utsikt mot Marsfjället en vacker afton. Vi var ganska trötta men lyckliga. Vandringen gick från hotellet över bron och längs leden upp till Rissjön. På vägen mötte vi en same som beundrade min vandringsstav med orden ”krokig men ändå rak”. Vandringen fortsatte över Risbäcken och över offerkullen runt Risfjället tills vi kom upp till tältplatsen. Dagen därpå tog vi det lite lugnare och vandrade tillbaka till utloppet av Rissjön där vi tältade och jag fiskade på kvällen och fick 16 fina öringar. Ingrid var livrädd att det skulle komma någon och ta fast oss för tjuvfiske. Vi hade ju hört vilda historier om hur man kunde bli av med all utrustning osv om någon av samerna ertappade en med att fiska olovligt. Väl hemma så blev naturligtvis Margit och Frans överraskade men jätteglada och Ivar och Katinka också som råkade vara där när vi berättade nyheten.

 

Sommaren 1967 var ett fantastiskt lämmel- och hjortronår. Lämlarna fanns i massor överallt på stenar i forsen, simmande i sjön så vi måste hålla upp utterlinan för att de inte skulle fastna. Hundarna var som tokiga och jagade lämlar. Vi plockade hjortron på en myr vid Bergsjön nära där man lägger båten för att gå till Saksensjön. Vi hade en stor orange badbalja i båten och vi var 5 st som plockade och jag tror vi fick ihop 35 liter med hjortron på några timmar.

]

Vi hjälpte till med höskörden hos Ekenbros

Vi var på dans i Folkets hus i Dikanäs och umgicks mycket med Eskil, Sibylla, Sten-Åke, Bror m fl. Det blev också en del spelningar med Bojtikken Boys bl.a. på logdans i Stennäs. Det blev också en Norge resa via Hattfjälldal, Laxforssen, Mo i Rana, och Tärnaby med Margit och Frans.

 

Umgänge med Östen och Aina och ständiga fisketurer längs ån och till Saksensjön.

]

Många fiskeutflykter gick till utloppet i Bergsjön. Det fanns ingen väg dit och enda sättet var att åka båt och var vi många så lånade vi Stigs båt och bogserade den över sjön. Tidsödande men fisket var otroligt och vi var ofta sent hem dvs tidigt på morgonen. Speciellt 3 händelser finns kvar i minnet. En natt blev vi fastblåsta vid utloppet och det tog flera timmar innan det mojnade. Innan vi kom till Bergsjöån lade motorn av och jag rodde med Frans, Östen och Aina i båten (och en massa fisk). Vi var hemma 5 på morgonen och stackars Margit gick oroligt och undrade var vi hade tagit vägen. En annan gång glömde vi kaffepåsen i båthusen och vi fick vända och för att det skulle gå fortare så sprang jag längs myrarna och hämtade påsen. En tredje händelse var när Frans, Östen och jag stannade till på vägen längs ån (efter första kröken) och fiskade i ca 1 timme och landade nästan 50 fiskar. Det var tillåtet att fiska där på den tiden.

Fiske vid ån och fullpackat i båtten vid Saksensjön

Familjen Forsberg  (Mona Roll) var uppe och när vi skulle gå upp på Lebbin så regnade det. Frans hade lånat ut reklamkepsar från Sadolins färgfabrik som skydd mot mygg och väta. Tyvärr var inte färgen i dessa vattensäker så någon skjorta blev lilafärgad och Frans fick många pikar om färger från Sadolins som inte var vattensäker.

Leif bankar ned nya grindstolpar medans Mona Roll med pappa och Frans tittar på

Hundarna började bli gamla och orkade inte så mycket men med skulle dom i alla fall så uppför Lebbin blev det en hel del kånkande.

1967 några dagar före nyår gifte sig Mats och Anita och jag åkte med Frans och Margit upp till Kittelfjäll för att fira jul men åkte ned till Stockholm någon dag före deras bröllop för efteråt åka tillbaka till Kittelfjäll.

Frans, Björn och jag åkte skidor – det blev en kall tur – till Saksensjön och fiskade. Vi hälsade på hos Katinka och Ivar som stolt visade upp Mattias ca 5 månader gammal.

Stolta föräldrar Ivar och Katinka med Mattias

 

 

 

 

 

1968 på påsken var det full fart som vanligt. Mats och Anita var uppe på påsken och och vi fyra bodde i lillstugan.

Ivar och Katinka hade köpt en skoter som vi fick pröva och såg till att vi fick prova att tolka på skidor. Bl.a. längs ån mot Bergsjön.

Det var gott om snö men tyvärr mycket klabbsnö och när vi gjorde en skidtur mot till ”Stinas kullarna” så var det flera omvallningar och Ingrid fick dessutom skavsår.

Det blev en tur till Saksensjön för Mats, Leif och Frans.

Margit som skulle fylla sextio ville gärna vara med på pulkaäventyren

Annars var det umgänge med Östen och Aina

På  sommaren 1968  hade jag en liten Fiat 600 (köpt av Björne) som vi skulle åka på semester med och efter ett par dagar i Kittelfjäll  åkte vi in i Norge för att den vägen åka till Bohuslän för att hälsa på Ingrids släkt.

1969 så gifte vi oss i juni och jag har inga minnen om att vi var i Kittelfjäll på vintern det året. I alla fall så blev det en vandring i Sarek med våra kompisar Anki och Kjelle. Efter vandringen åkte vi förbi Kittelfjäll och vi gjorde vi några utflykter tillsammans.

John och Eira – Ingrids föräldrar –  var och hälsade på i augusti och vi plockade hjortron på Björnkullen.

Några dagar efter att de hade åkt hem blev det en biltur till Bodö t.o.r. med Margit, Frans och Björn. Vi besökte bl.a. polcirkeln där vi träffade på gamla bekanta till Inrid och hennes föräldrar och som Frans och Margit också lärt känna. Vi besökte Svartisen som blev en spekatulär tur med utforskande av glaciärtunnlar och en grotta. Jag gjorde ett onödigt dumt vägval på hemvägen från glaciären vilket höll på att resultera att jag nästan blev fast på en klippbrant. Vi badade i Atlanten.

I slutet på 1960-talet så blev det inga fler jular och nyår i Kittelfjäll. Däremot så gick Frans i pension i början på 1970-talet och Margit och Frans tillbringade nästan 3 månader på sommaren i Kittelfjäll samt några veckor runt påsk. Frans fortsatte några år att bjuda upp sina arbetskompisar/kunder till en fiskeresa på hösten.

1970 åkte jag med 2 st kompisar (Lasse Jacobsson och Kjell Pettersson) upp till Kittelfjäll veckan före Vasaloppet och meningen var att det skulle bli lite extra träning för mig inför det första Vasaloppet.

Någon hårdare träning i spårade längdspår blev det inte. Det var för mycket snö för att kunna spåra upp och göra ett bra spår. Däremot blev det en hel del längre utflykter. Vi bodde i Lillstugan och lagade mat mm i den. Vi hade ju på den tiden en utomhus toa – torrdass i förådet – och vatten fanns i brunnen. Dessutom fanns ju bastun som kunde eldas. vi fick ju inte vara i stora huset??? Vi gjorde en större tur till Saksensjön via Rissjön upp mot Borkatoppen och tillbaka och sedan en vådlig nedfärd längs Risbäcken till Sakensjön  där vi övernattade. Dessutom åkte vi skidor upp på Daunatjåkko och fick klättra/krypa upp sista biten under delvis isiga förhållanden.

På nedvägen till Sälen började vi med att köra i diket i Henriksfjäll sedan blev det ett stopp vid bageriet i Dikanäs där ett stort antal semlor inhandlades. Det gällde att ladda upp. Väl i Östersund blev det dubbla biffar för Leif och senare när vi kom ned i Härjedalen drabbades vi av en snöstorm så vi knappt såg vägen. Framme i Transtrand/Sälen kl 12 på natten. En inte helt idealisk uppladdning.

Vid hemkomsten hade vårt barn dött i åttonde månaden och livet blev inte som vi tänkt oss. Vi tillbringade bl.a. påsken med Ingrids föräldrar genom, att besöka Bohuslän och Oslo och på sommaren så köpte Ingrid och jag huset i Enskede och flyttade in 18 juli och det blev full fart på att renovera och fixa med trädgård.

1971 var det dags för nytt vasalopp och den här gången så var det jag och Ingrid samt Ingrids kompis Anki och min skolkamrat Kjell som var med året innan som åkte på ”träningsläger” i Kittelfjäll veckan innan. Vi hade i slutet på 1970 ”övertaget” Zorina – Nina” från kusin Ulf så hon fick följa med för första gången. Det hade varit en ovanlig snöfattig vinter i Stockholm så detta var enda chansen att träna före vasaloppet. Det blev 11 mil i huvudsak på turskidor bl.a. till Sakensjön (naturligtvis). Det var mycket snö, fint väder och kallt.

Vasaloppet klarades av på 11 timmar och 30 minuter och att ha hunden Nina som åskådare i loppet blev påfrestande både för henne och Ingrid.

Påsken 1971 var inte helt lyckad vädermässigt. Ingrid och jag gjorde en skidtur upp på Borkatoppen.

Frans och jag tog en skidtur till Saksenstugan med Nina.

På sommaren efter blev det väldigt mycket fiske. I december föddes vår efterlängtade Linda och det mesta kom att kretsa runt henne.

1972 var vi på Bodeland och hälsade på Ingrids släkt. Leif var uppe en vecka i september och firade Margits födelsedag. Vi åkte till Saksensjön och fiskade samt gick upp för Risbäcken till John Klements samestugor.

Vi gjorde också en tur upp längs konsumstigen till loftet och njöt av fint väder, varma färger och utsikten

1973 Var Lindas första sommar i Kittelfjäll vi gjorde lite utflykter bl.a. till Saksenstugan och på vägen dit blåste det upp och det gick ganska höga vågor på Bergsjön, Väl uppe på Saksensjön var det lugnare. Men plötsligt när vi satt i båten utanför stugan så small det till och åskan slog ned i backen en bit ovanför stugan. Det har väl aldrig rotts så snabbt som då och vi sprang allt vad vi kunde in i stugan. Det blev bara en knall dessbättre.

Det var en fin sommar och det blev många bilder här är en del

Ingrid åkte hem lite tidigare och arbetade och Leif blev ensam med Linda och gjorde vandringar på Grönfjäll (vi gick upp på toppen) och bort mot Vardofjäll. Linda satt hela tiden på ryggen och hade det bra.

1974 så föddes Pelle och i mitten på augusti åkte vi till Kittelfjäll tillsammans med Gunnar och Birgit med deras 2 flickor Lotta och Lisa.

Gunnar, jag, LInda och Lotta åkte till Saksensjön och Linda som inte fyllt tre år gick själv fram och tillbaka mellan sjöarna. Det var en vacker höst med granna färger på björklöven. Gunnar och jag gick en 3 mila turoch gick upp på Grönfjällstoppen genom att gå runt Grönfjället via Fågelsjöarna. Från toppen gick vi ner mot Gissmissjön och hem. En tur som tog nästan 12 timmar och blev 3 mil lång.

Vi gjorde utflykter till ”Grobba” och fiskade och fikade och hade fullt sjå att hindra ungarna från att ramla i vattnet. Lisa lyckades dock falla i och blev genomblöt. Pelle sov gott vid forsen. Vi åkte båt till Bergsjön och glömde kaffemuggarna och fick dricka kaffe ur smörgåslådan. Vi var också vid Vapstälven.

Bastun hade brunnit ned under sommaren. Vi hade en provisorisk dusch som var fastsatt under en gran och med kallt vatten från brunnen. Orsaken till branden var att röret till den vedeldade kaminen på något sätt gått sönder och genom värmen vid hålet så hade träpanelen långsamt förkolnat och antänts. Brandkåren från Dikanäs kom för att  släcka medförandes en stor tunna med vatten. Vattnet tog slut och de fick åka till Tvärån för att fylla på nytt. Under tiden brann bastun för fullt och ett glödhett järnspett föll ut genom väggen och brände ett hål  på brandslangen. Sedan upphörde släckningsförsöken. Frans sörjde mest sin tavla som han hade målat under sommaren.

 Frans som arbetat med färger i hela sitt liv och hjälpt många konstnärer att få målarfärg billigt började att måla 1974.

 

Hans favoritposition när han skulle måla var utanför Lillstugan

 

 

 

 

 

1975 påsk.Vi var nu fyra i familjen samt en stor schäfer.  Vi hade en liten Opel Kadett – en kombibil. Det var ett mysterium hur all packning fick plats vid varje resa till Kittelfjäll. Ingen packbox, möjligen tackräcke med skidor. Å andra sidan så åkte vi inte utförsåkning. Nina gnällde för varje gång bilen svängde vid någon avtagsväg då hon trodde vi var framme.

Sommar 1975. Leif åkte bil med Margit och Frans och Ingrid tog tåg  med barnen och rälsbuss till Vilhelmina.

Ingrid, Linda och Pelle åkte tåget

Ett nytt förråd hade ersatt det gamla nedbrunna och blev färdigt samtidigt som vi var uppe. Den stora nyheten var att det fanns en varmvattenberedare och dusch – vilken lyx. Dessutom var den den vedeldade kaminen ersatt av en elektrisk.

Det blev stillsamma utflykter längs ån, bilutflykt till Vapstälven samt en tur med Linda upp på Kittelfjället.  Linda och farmor plockade blommor och Pelle gillade vedboden.

 

Björne var uppe med ett gäng på nytt och vandrade.

]

 

Påsk 1976

Mellan 1978 och 1980 så var vi inte  i Kittelfjäll. Stugan stod tom och Frans började vidta åtgärder för att sälja av allt i Kittelfjäll. Tilltänkta köpare var bl.a. Carl-Johan Evers som bodde någon vinter i huset samt också Fjällrävens ägare som var intresserad av hotellet i Kittelfjäll. Som tur var så blev det inga affärer och till slut sa Björn, jag och Margit stopp och så blev det.

1980 så tog Frans, Margit, Linda, Pelle och jag en snabb tur från renfjällsgården tor till Kittelfjäll. I första hand för att titta till husen. Vi besökte också Saksen och Frans och jag gick upp på Risfjället rakt ovanför stugan och ända till toppen men tog en lugnare sväng nedför tillbaka till stugan. Efteråt kan kan jag tycka det var vansinnigt. Hur skulle Margit och ungarna komma hem från Saksensjön på egen hand om det hänt oss något?

Det var gott om hjortron och jag sprang upp till Girifjället/Offerkullen och plockade enormt med hjortron. Det var oerhört med knott och efter att ha kommit upp ovanför trädgränsen så tog jag dumt nog av mig t-shirten när jag började plocka och snart blev bröst och mage grå av knott. Jag räknade senare till 167 knottbett på en arm. På hemvägen badade jag i varenda vattenhål som fanns. Det var oerhört varmt och som sagt myggigt, men det blev i alla fall mycket hjortron.

1981 på sommaren så var vi Frans, Margit, Ingrid, Linda, Pelle och Maria i Kittelfjäll. Ingrid var tvungen att åka hem några dagar tidigare för att arbeta. Linda, Pelle, Maria och jag tog bl.a. liften upp mot Kittelfjället och med Maria på ryggen och ryggsäck på magen klättrade jag och Linda och Pelle upp mot toppen den branta vägen. Linda och Pelle sprang som getter uppför och jag kom flåsande med Maria och packning efter. Vi kom upp på toppen och gick nedför sadeln.

Resorna till och från Kittelfjäll skedde i början på 1980-talet med tåg, rälsbuss och buss. Någon gång fick Linda och Pelle följa med Frans och Margit i deras bil medans Ingrid, jag och Linda åkte vår Opel Kadett. Vi köpte efter något år en Volkswagen buss som vi inredde sovplatser i mellan sätena. Inga säkerhetsbälten! Vi körde på natten upp och jag minns en resa när vi var så trötta att vi var tvungna att stanna och sova en timme mellan Stalon och Dikanäs.

Två speciellt jobbiga resor var när jag,Linda, Pelle och Maria åkte hem via buss, rälsbuss och tåg. Det blev förseningar på tåget. I skötrummet regnade det in när jag skulle byta blöjor på Maria. Tåget var dessutom överfullt. 17 timmars hemresa puh!! En annan gång lite senare så åkte vi med vår Volvo hem till Stockholm. Färden gick över Ljusdal. Ungarna bråkade i baksätet så Ingrid, Pelle och Maria klev av i Ljusdal och tog tåget hem medans Linda och jag fortsatte med bilen.

1982 När nu Renfjällsgården var såld föredrog familjerna Jansson, Gordon, Lagheim och Ahlbäck som brukade vara där att åka till Kittelfjäll i stället – i alla fall första sommaren. Janssons blev så förtjusta att de så småningom byggde ett eget hus. Vi gjorde i alla fall en vandring till Rissjön som på sitt sätt blev minnesvärd. Även denna gång var det mycket mygg och alla kämpade på för att komma upp ur björkskogen. De som hade allra mest bråttom var Pelle och Lisa Lagheim med barn som rusade på och lyckades ta fel väg. I stället för att gå mot Rissjön tog dom leden över Vallintjuolta och kom ner mitt på Rissjön och blev tvungna att gå tillbaka längs Rissjön och kom fram utmattade långt efter oss andra. Någon mobiltelefon fanns inte på den tiden så det var för oss andra att bara vänta och se om de skulle hitta rätt vilket de gjorde som tur var. Kvällen blev mysig med grillande, fiskande och spexande. På natten var det svårt att sova för en del med mycket mygg och ovana vid att ligga utomhus på fjället.

 

Vi var naturligtvis också på Lebbin och på toppen av Kittelfjället. Frans lärde alla barnen precis som han en gång lärt mig att hugga ved. Det här året var det Lindas tur. Frans och Margit började bo i Lillstugan och där spelades det åtskilliga kortspel med tiden tillsammans med Linda och Pelle och så småningom Maria.

1984 påsk. Vi gjorde de vanliga utflykterna.

1984 När Frans och Margit kom upp blev det stor sorg och förtvivlan. Altangolvet var ruttet och när detta revs så uppmärksammades att stockarna som tvärbjälkarna suttit fast i också var ruttna. Dessa var tillika bottenstockarna som även golvbjälkarna satt fast i. Hårdast åtgången var sidan mot altanen. Dessutom var undre delen av en fönsterkarm rutten. Det blev att beställa upp virke tryckimpregnerad trall samt köpa reglar av Tore Grahn för att stötta upp under golvbjälkarna och tvärbjälkar för trallen. Jag tog ett hål i muren och med viss möda kunde jag krypa in och ut. Ingrid gick under tiden en växtfärgningskurs på hotellet. Frans och Margit hade inga problem med att underhålla Linda, Pelle och Maria. Titt som tätt fick jag dock krypa in och ut genom muren för att hjälpa Maria på toa eller mata henne eller något annat. På något sätt gick det bra och när Ingrids kurs var klar var altanen klar. Fönsterkarmen fick vi hjälp med senare.

 Några ord om altanen. När den byggdes i samband med huset blev den omgärdad av ett räcke. I början lossnade räcket efter varje större snöskred från taket. Efter några år kom det både ett snöräcke upp på  taket och kraftiga vinkeljärn som höll räcket på plats. Detta hade medfört att mycket snö ständigt under vinter och vår låg kvar på altanen vilket gjorde att den så småningom ruttnade och därmed stockarna. Övriga botten stockar ruttnade senare kring resten av huset. En orsak var bl.a. att grunden var för låg så snö låg mot stockarna.

Mats och Anita var uppe och bodde i den ”Rosa villan” hos Ekenbros – som så många andra gäster. Vi paddlade kanot, åkte till Saksensjön och sov över samt gick upp till Kittelfjällstoppen efter att ha åkt lift första biten.

1984 var det linbanelopp på hotellet och sprang man och betalade anmälningsavgiften och deltog så fick man gratis middag på hotellet. Linda och Pelle sprang till släpp 2 och vi vuxna sprang ända upp. Sprang och sprang jag vill minnas att efter släpp 2 någonstans så blev det möjligen hastig gång. I alla fall kom jag näst sist av ca 20 st deltagare.

Påsken 1985 var vi bakom Kittelfjället och solade och åkte skidor och pulka.

Men vi var också naturligtvis vid Saksensjön.

]]

 

1985 Vi byggde nytt pumphus och köpte ny pump.

Pelle och Maria leker vid vedboden

Leif i huggartagen

Nytt pumphus

 

1986 Jens var på besök och tillsammans med Pelle, Jens  gick jag första gången till Vardofjäll från Gränsjö. Jens och Pelle kutade iväg som kalvar och jag hade fullt sjå att hinna med. Efter att ha gått över fjället längs leden och passerat ett renstängsel så kom vi fram till en liten väg som uppenbarligen användes för biltrafik. jag kollade kartan och fattade ingenting. Vi borde ju ha gått rätt för allt annat stämde men att det skulle finnas en bilväg som dessutom en bil – en gammal Volvo duett – kom körandes på övergick allt förstånd. Så småningom efter lite rekognoserande fattade vi att det var en körväg mellan Gotternsjön och Vardofjällsgården som användes för transporter. Vi tältade en natt och fick ett fantastiskt fiske som gav mersmak. Vädret var dessutom strålande.

Ingrid, Maria och Jens på Saksensjön

Jens vid Bergsjön

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag och Ivar var och fiskade i Saksensjön.

Det  var en varm sommar och mycket badande

Liv Pelle Linda

1987 På påsken var det både utflykter, skidåkning i backen samt hundspann. Det sistnämnda bara för Maria.

]]]]

På sommaren så var familjen Sjöström på besök. Det var en ovanligt myggig sommar och Sjöströms var förvarnade om detta och hade beväpnat sig med alla tänkbara skyddsåtgärder. 2 timmar innan dom kom så slog vädret om och det blev blåsigt och bara 8 grader varmt. All mygg försvann innan Sjöströms anlände. Vi gjorde en paddlingstur från utloppet i Borkasjön till Båthusen. Det var 2 kanadensare med Lasse och Nicke i den ena och Jocke, Pelle och jag i den andra. Efter att ha passerat en liten fors så stannade jag vår kanot för att se hur det gick för Lasse och Nicke. Dom körde dessvärre på en sten och kanoten välte och tog in vatten. Dom fortsatte med vattenfylld kanot och Lasse höll ryggsäcken i luften för att den inte skulle bli blöt. När forsen tog slut lyckades dom ta sig i land. En otrolig syn att se denna forsfärd. Det skulle komma mer. Färden längs Björnselet gick bra och även efterföljande fors tills vi kom till bron där vi lastade ur och drog kanoterna på land förbi dunderforsen. Långselet och Grobba gick galant och väl framme vid forsen ner mot Gubbselet fick vi hoppa ur kanoterna och låta de glida nedför forsen genom att hålla i ett rep. En metod som var bra ända tills vi kom till Sågen då vi passerade en stark ström – på södra sidan – som grep tag i en av kanoterna som dessvärre var av  glasfiber och blev vattenfylld och vek delvis ihop sig på mitten. Vi tappade taget om repet och hoppade i. Det slutade med att vi fick tag i en trasig kanot och blev dyngsura. Speciellt Nicke och Jocke som blev överraskade av den starka strömmen och hala stenar.

]

På hotellet var det många aktiviteter med  tävlingar av olika slag. Bl.a. sprang vi Linbaneloppet – liftspåret upp. Linda, Pelle sprang ungdomsklassen upp till släpp 2 och jag sprang i Seniorklassen ända upp. Kom näst sist men var nöjd ändå. På kvällen var det middag på hotellet.

Pelle tar täten i Linbaneloppet

Linda tar täten i linbaneloppet

 

 

 

 

Lillstugan hade i flera år luktat konstigt när vi kom upp och Margit lade alltid plast på sängen för att skydda den för vattendropp från taket. Vi rev av torven från taket och tätade plåtarna samt lade på papp. Sedan blev det ny torv. Ivar och Katinka var som alltid hjälpsamma.

Ivar och Leif synar taket

I övrigt var det fiske och fjällturer samt en varm sommar.

]]

]]]

1988 sportlov med Rolf, Berit, Liv och Anders som bodde i Lillstugan vilket dom gjorde sommar som vinter under större delen av 1980-talet. Leif, Pelle och Maria var också med. Om det var det sportlovet som fick mig att besluta att nu skall det bli vattentoalett i huset vet jag inte. I alla fall så var det en kemtoa i förrådet – dock med värme på. När vi åkte hem skulle påsen med kiss och bajs tas ut och kastas i en container – man skäms så här efteråt för detta. I alla fall så sprack påsen vid en hemfärd utanför toan. Jag gjorde ett jätteskutt baklänges och lyckades klara mig från nedsmutsning. Som tur var det många minus grader och allt frös snabbt till is och det gick att skyffla upp i en ny plastsäck som kunde slängas. Därefter påbörjades planerna för en vattentoa.

Berit i full fart efter åkt KÅLORADÅ

Roffe satsar för fullt

Mycket snö på sportlovet 1988

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

På påsken var hela familjen uppe samt och Björn och Monica med ungar som bodde i lillstugan. Det började bli trångbott och semestrarna i Kittefjäll tillsammans slutade alltid med om hur man skulle göra så att vi fick mer platser, dusch, vattentoa mm. Det var alltid svårt att fatta beslut. Men jag tror att det var här som i alla fall Björn och Monica fattade beslut om att bygga eget hus och vi köpte så småningom till mer mark av John och delade upp tomten.

I alla fall så var det en fin påsk med mycket snö och sol och fina turer till Saksensjön mm.

]]]]]]]

 

På sommaren grävde vi för avlopp och lade ner en 3 kammarbrunn. Vi grävde också en grund för verandan och murade upp grunden samt reste stommen och lade på tak. Frans och Margit var uppe och såg på med viss förtvivlan hur det grävdes hål i marken mm.

Björn och Monica var också uppe och en minnesvärd tur uppför stigen längs Konsumravinen blev det. Calle och Victor var lite motsträviga uppför och behövde bäras stundtals.

Lasse ovanför Konsum ravinen på loftet

Björn och Leif vilar ut efter strapatserna längs Konsumravinen

Lasse, Björn, Victor, Calle, Maria, Leif på loftet

Björn, Calle, Pelle, Margit och Maria

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skorstenen på Lillstugan muradejag om och sedan på  hösten så fick vi hjälp med att lägga platonmatta och ny torv på lillstugan. Senare på hösten åkte Pelle och jag upp och arbetade på verandan. Vi sov på madrass på golvet framför TV:en då OS från Sydkorea pågick och sändningarna skedde nattetid.

1989 på sportlovet var Jag, Pelle, Maria och Lasse, Nicke och Jocke Sjöström uppe på sportlovet. Ett händelserikt sportlov. Vi åkte med Lasses folka pickup och på vägen upp så körde vi i diket straxt efter Sunnansjö. Inga större skador men Valter Lunder från Dikanäs fick komma och dra upp oss. Väl uppe så skulle Lasse hjälpa till med håltagning mellan köket och nya verandan. Då det var trångt och besvärligt så tappade Lasse taget om borrmaskinen som vred sig och slog ut en tand. Lasse ringer till sin kompis tandläkaren som förklarar läget och får till svar att det är ingen fara bara inte roten är skadad. Detta svar utlöser senare kommentarer och lustigheter huruvida Lasse sedan tidigare varit skadad i roten (huvudet). Rekommendationen var att ta del lugnt och ta en Whiskey.

Det gick lite väl fort med bygget av verandan och på påsken så visade det sig att det var lite missar i fastsättningen med huset och verandan lutade betänkligt ut från huset. På sommaren blev detta fixat med hjälp av traktor som var där för att gräva avlopp till Björn och Monicas hus. Lasse  hjälpte till att fästa verandan i kraftiga bultar samt fixa till taket.

1990 hade Maria en kompis uppe – Karin Lindmark vars föräldrar hade stuga utanför Örnsköldsvik. Jag åkte dit och hämtade Maria och Karin och sedan kom Karins föräldrar och hämtade henne.

Både Karin och Maria var hästintresserade och det blev mycket ridande i Grönfjäll

Maria på favorithästen Bratt

 

 

 

 

 

 

Maria och Karin innan grävning av avlopp

Nygrävt avlopp

Avloppet till Björn och Monicas hus grävdes och vi gjorde förberedelser för både avlopp och vatten till Lillstugan och en kommande bastu.

Vardofjäll var sommarens höjdpunkt när det gällde vandringar. Vi gick från Gränsjö till Vardofjäll och tältade på en udde vid utloppet mot Gottern. Vädret var oftast fantastiskt och varmt.Vandringen var ca 13 km lång och några kilometer innan Vardofjäll stannade vi och rastade vid en bäck med stort vattenfall som ledde ner i en lagun där vi badade.

Vattenfallet på leden till Vardofjäll

Väl framme startade fisket och det var helt fantastiskt med främst harr. Jag minns lugna kvällar när det borde varit spegelblankt på sjön men det gick vågor pga alla fiskvak. Det gick en ren längs vägen mot gården Vardofjäll och Ingrid och Berit blev ”attackerade” av denna en kväll. Den försökte stångas. Berit och Ingrid började kasta sten i diket för att den skulle få något annat att fundera på. Det hjälpte inte och vi som fiskade hörde rop på hjälp och trodde att något farligt djur typ en björn var i farten och släppte kastspön och sprang för att hjälpa till. Dessbättre så tappade renen intresset så småningom men Berit satt utanför tältet större delen av natten för att se till att barnen fick sova i fred.

Fiskecamp vid Vardofjäll

Pelle och jag gjorde en tur till Ransarån. Vår förväntan på mycket fisk var stor efter alla berättelser vi hört om fångster. Vi åkte bil en bit upp mot Stekenjokk och gick sedan en ca 6 km lång promenad till Tjåkkolastugan. Den var under reparation. Jag lyckades förstöra min dunjacka där så fjädrarna fladdrade runt buskarna.

Leif utanför Tjåkkolastugan

Leif blickar ut över Stenjokksvägen

Pelle vaknar utanför tältet efter en frostnatt

Det var inget bra fiskevatten och vi gick någon km till innan vi slog upp tältet och åt middag. Sedan gick vi ned för Ransarån och fiskade men med ett magert resultet några små öringar bara. Vädret var klart och fint och sent på kvällen slog vi läger och kokade kaffe och grillade korv. Temperaturen sjönk och dimman runt omkring oss blev tjock. Ovanför på himmelen lyste fullmånen. Det var magiskt och vi kröp ihop bredvid varandra och försökte sova på marken. Dimman ville inte lätta och några timmar senare så var vi tvungna att i dimman orientera oss tillbaka till tältet. Det lyckades över alla under att hitta rätt. Väl framme var  det minusgrader och blixtlåset till tältet hade frusit fast. Vi fick upp tältet och kröp in. Vi hade blivit varma och svettiga efter promenaden och kröp fuktiga ned i iskalla sovsäckar. På morgonen var det strålande väder och varmt så vi kokade i tältet. Ett riktigt äventyr.

Pelle vid Ransaråns forsar

Vi gjorde som vanligt lite annat också målade om i Saksensjön samt klättrade på Kittelfjället

 

 

 

1991 inleddes med en nygammal tradition.Tack vare att Björn och Monica byggt sitt hus och hade bråttom upp för att för första gången ta det i bruk som kom att ske på nyårsafton så kom Nyårsfirandet i Kittelfjäll igång på nytt.

Raketskjutning och firande bakom Lillstugan

Lasse, Björn, Calle, Monica och Victor

Victor och Maria

 

 

Som nyårsgåva fick vi en gästbok av Björn och Monika. Anteckningarna från denna återges nedan som citat fortsättningsvis. Alla anteckningarna är dock inte med. I Lillstugan bodde Mats Hemlin från Gotland. ”Snön var lite dålig till Nyåret så därför åkte jag och Pelle skidor i Tärnaby”.

 

 

 

 

 

 

 

 

Björn och Monica med barn var stolta husägare. Det blev många skoter utflykter – givetvis till Saksensjön också.

 

 

 

 

 

 

 

Påsken samma år blev livlig och en uppvisning i konsten att åka skidor på olika sätt samt även helikopteråkning

Maria stilar

Leif kör monoski

Leif i utförsbacken

Liv Lasse Maria

Pelle på snowboard

Marias favoriter

Klara för dagens åkning

Jens leker ripa

Ingrid och Leif

 

 

 

 

 

På sommaren så blev det en tur till Vardofjäll igen. Denna gången var också Mats och Jens med.

]]]]]

Det blev även en tur till Matsdal och vandring längs leden från Kanan upp på fjället. En fin dagstur.

Matsdal längs leden mot Virisen. Leif, Pelle och Ingrid. Maria fotograferade

 

 

 

 

 

 

 

Sportlov – 92 Pelle med Jocke och Andreas var uppe och kan sammanfattas i Andreas anteckningar.

 • En underbar vecka vi här kunnat avverka
 • och ingen har väl undgått att märka
 • att Kittelfjäll är ett ”Major” ställe
 • som syns även vid snöns frånfälle
 • snart skall vi hemåt fara
 • därför vill jag till sist bara
 • rikta till Ewalds ett ”Huge” tack
 • för en juste semester, inget snack

1992 Sommar. Springpojkarna med fruar var uppe dvs Hasse Gordon, Rolf Jansson, Pelle Lagheim och Gunnar Löfvenberg. Det blev många vandringsfärder uppför Kittelfjäll, Grönfjäll, Rissjön mm. Gunnars sambo Elisabeth fick skavsår och gick i grova sockor upp och ner för Kittelfjället en prestation.

]

21- 25 juli 92

”Fantastiska dagar! Inte bara för alla bröllops och förlovningsdagar, inte bara för springpojkarnas 10 – års jubileum, inte bara för alla härliga middagar och all mysig samvaro runt omkring, utan för Ingrids och Leffes utomordentliga, opretentiösa, gästvänliga inramning: allt från spännande guidade turer upp och ner så svetten lackat och musklerna svällt, till generösa bastustunder och nedvarvande kvälls kaffestunder. Ett stort och varmt tack! Lotten och Hasse.

Rolf och Berit byggde klart sitt hus och tackade med

Tack för er generösa gästfrihet och varma stöd under arbetsamma byggdagar! Tack även för trivsam samvaro och ett skojigt, oförglömligt jubileumsfirande! Vilka vänner ni är! – Utan Er vore vi inte här i häftiga Kittelfjäll. Här möts vi förvisso igen!

Tommy och Iva Engström som var här 15 .- 16 juli med sin stora husbil. Dom hade varit i Norge – Nordkap, Norrbotten. Regnigt! Natalie var här med Pelle 28/7 – 2/8. Blandat väder. Dom var bl.a. i Saksensjön och på Lebinjesnjuonje.

Vi besökte utsikten ovanför Storbacken

Pelle jobbade med finsnickeri – tälja träfigurer

och Maria red i Grönfjäll

Fint kring Lillstugan

Fika vid Stekenjokk

Besök i Fatmomakke

 

 

 

 

 

 

 

 

Mats och Anita lånade stugan på hemväg från Norge

Sommaren är slut och värdfolket har åkt hem. Vi fick dock en underbar solig dag på fjället (och en öl på hotellet). Plus en dag i lugn och ro. Tack för husrum och bastu!

Rolf och Berit lånade stugan en sista gång innan deras hus var klart26/9 – 4/10 -92

Strålande vackert höstväder över ett stillsamt Kittelfjäll. Norrsken under flera kvällar. Mycket arbete på vårt hus tillsammans med vår vän Ove. Ända från Skåne och hit har han rest. Värme, ljus och vatten samt inte minst en mycket viktig stol! – finns nu i vårt hus. Kvällarna i ert trivsamma hus har varit en lisa efter slit och släp. 

Sportlov

Vi har haft en underbar vecka trots trasiga ryggar och lite blåsigt väder. Jonas Sjöström

Full fart uppför

Pelle klar för klättring i Henriksfjäll

Jocke satsar för fullt

 

t

Calle i lästagen

Maria i lästagen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I Mars hade Leif sin konsultgrupp från IBS uppe med 3 dagars skid/ skoteråkning samt fiske i strålande sol

Anna Elmgren firar födelsedag i toppstugan

På påsken var vi ganska många. Familjen Elmgren bodde på hotellet och Mia och Jens i Lillstugan. Anna Elmgren fyllde år något som firades med middag i Toppstugan.

Påskafton avnjöts på loftet i enklare former men med mycket gott att äta.

Efter påsklunchen blev det en skotertur med alla deltagare där vi åkte längs leden mot Virisen.

Hur många får plats på en skoter?

På sjöarna var det mycket besvärligt med ett lager av tunnare is och sedan vatten ca 2 dm innan det var tjock is.

Vi var 3 skotrar som åkte i väg. Familjerna, Janssons, Elmgrens och alla Ewalds samt Jens och Mia. På en sjö så sjönk en skoter och stor kalabalik uppstod. Maria och Berit trodde att deras sista stund var kommen men egentligen var det bara den tunna isen som brast och skotern fick dras loss innan man kunde köra vidare. Som tur var såg vår granne Tord hela spektaklet och kunde hjälpa till att ”rädda” oss. Senare på¨färden blev det en ny fastkörning. I alla fall kom vi upp på västra sidan av Grönfjället och åkte hem via Fågelsjön.

Vid Grönfjället

I övrigt skidåkning i backen

Rast i barnbacken

 

Leif och Per-Otto på de klassiska dubbelskidorna

 

 

 

 

 

Vi hade också en skön utflykt till Saksen sjön. Med fiske och annat.  På hemvägen åkte jag med bl.a. Mia och Jens vägen över Lapplägret vid Saksenvardo i den tunga blötsnön. Skotern klarade med nöd och näppe denna ansträngning

Leif kokar kaffe

Fika vid Saksensjön

 

 

 

 

 

Saksengubben

Maria i Grönfjäll

 

 

 

 

 

 

 

På kvällarna var det spelhåla

På sommaren så hade Pelle  kompisarna Jonte och Daniel uppe på en vandring till Bleriksstugan och mot Marsfjället.

Tack för en skön vecka med kalasväder. Vi – Jonte, Pelle och jag – har strosat runt bortåt Marsfjället, fiskat och ”karvat knular” men nu börjar temperaturen och regnet att falla och vi krånglar oss hem.

Roffe, Berit, Ingrid, Maria och jag hyrde 2 kanoter och paddlade från Utloppet av Guortabäcken i Fättjaure upp till Gotterns västra strand. Det blev mycket strapatsrikt. I och för sig var färden dit rätt så bra. Vi fick dra kanoterna både i vatten uppför lite mindre forsar och på land när det var större forsar.

]

Det blev inte så mycket fisk men gott om mygg samt regnigt

Vardofjäll – Maria tar största fångsten

På hemvägen var det mer dramatiskt. Det blåste upp just när vi skulle iväg och det blev paddling i motvind över Gottern. Väl framme sent på kvällen beslöt vi oss att paddla nerför längs strömmen. Det gick bra tills det kom ett litet fall som vi med nöd och näppe lyckades stanna innan. Efter att ha dragit kanoterna en bit förbi fallet så fortsatte vi i strömmen som var relativt stark. Det var dessutom mycket stenar i vägen. Vi lyckades köra på en sten och kanoten vred sig sidledes och började ta in vatten. På något mirakulöst sätt fick vi ordning på kanoten och fortsatta paddlingen över Fiansjön och nedför nästa ström. Klockan började bli framemot 2 på natten och det regnade och vi var hungriga och blöta. Vi gick i land och gjorde upp en brasa och grillade korv samt kokade potatismos. Roffe och Maria satt på varsin ände av en planka och helt plötsligt reste sig Maria upp utan att tänka sig för och Roffe tippade och sidan och fick korv och potatismos på sig. Stämningen blev något tryckt. I alla fall stärkta till mods så tog vi oss ner till Fättjaure och då började det blåsa upp på nytt med kraftig motvind när vi skulle paddla sista kilometerna längs sjön. Utmattade kom vi land och Maria kysste marken i ett anfall av tacksamhet över att vi var framme.

Maria lycklig över hemkomsten

Denna sommaren var det till Marias lycka många djur att gulla med.

Som vanligt var det en skön tur till Grantonskalet

Nyår 93 – 94

Mycket snö kallt och trevligt! Mona, Lars-Göran, Niklas, Annika, Ewalds + Ewald var här. Hanna var med första gången.

Lillstugan

Nyårsfesten

och Victor med efterrätten

 

 

 

 

 

 

 

 

1994 i februari var jag, Pelle och Pelles kompis Daniel uppe

En helg med skidor, snöskott, spark, skidor, skoter, snögrotta, osv och tjo och tjim. Anm: Snögrotta i lilla ravin längs skoterleden – 28 grader ute.

På sportlovet så hade Maria Nedia med sig som skrev:

Nu é det snart dags att åka hem (snyft). Detta sportlov -94 – var nog ett av de bästa jag varit med om 

Innan påsken var Ulf och Linda uppe med kompisar från Gotland Micke och Ingela som skrev

Vi var febriga, snorliga och sjuka hela veckan. Solen lyste med sin frånvaro. Backarna var skit. Ölen på hotellet var vattnad. Propparna gick i ett. …april april ….. Det var en helt underbar vecka. 

På vintern var det ofta problem med den gamla pumpen som installerades 1975. Det hade varit otaliga problem med att få den fungera. Den var monterad i en ”låda” bakom vedboden. Lådan var liten och trång och det var ett elände att jobba med den när den vägrade starta eller stannat. Ofta fick jag plocka ut pumpen och göra ren den samt då och då byta packningar och membran. Som tur var hade vi brunnen som vi kunde ta vatten ifrån när pumpen strejkade.

Linda och Uffe skaldade

Pumpen och liften gick stötvis – även Björn som eldvakt. Ripmiddagen kom stötvis i en konsumkasse. Uffe var i Kittelfjäll, inte i Stöten. Scooterturen blev stötig då stötdämparen gick i stöpet.

Det var inte bara pumpen som blivit utsliten. Den gamla skidoon var 18 år gammal och hade sett sina bästa dagar.

Elmgrens uppe och bodde på hotellet. På påskarna så var det under några år en tradition att ha ripmiddag. Denna började några år tidigare då vi blev erbjudna att köpa ripor av Kurt i Fättjaure. Efter en testmiddag i Enskede hos Rolf och Berit som föll väl ut så blev det under en 3 – 4 påskar ripmiddag på påskafton i Kittelfjäll. Därav komentaren nedan

Never again sa PO när han åkte igenom björken, Efter fantastisk ripmiddag gick vi till ”Granen”. Eva, Per-Otto, Anna och Anders

På påsken blev det i alla fall en stor snöelefant och sedvanlig påskmiddag.

]

I början på sommaren så åkte Ingrid, Maria och jag till Kittelfjäll. Vi var inte där så länge men hann med lite fiske och vandringar. Maria red i Grantonskalet.

]]

Efter min 50-årsfest så åkte Ingrid och jag upp till Kittelfjäll för att vila upp oss och se till att huset mm verkade bra inför vintern. SVT hade då en programserie som hette duell i Kittelfjäll och som gick ut på att som vanligt skulle deltagarna utföra olika tävlingsmoment. Varje län ställde upp med ett lag utom Öland och Småland som gick ihop och kallades för Smöland. Norrbotten kom sist och kallades för Nollbotten. Tyvärr inträffade ett dödsfall vid en forsränning i Vojmån längre ned mot Dikanäs och en deltagare fick hjärtinfarkt och dog. Arne Hegerfors som var programledare blev intervjuad om detta i Aftonbladet och satt på på vår båt trall vid båthuset. Vid båthusen blev Ingrid och jag åskådare till en tävlingsgren som gick ut på att fånga så många  fiskar som möjligt med håv.  Fiskarna fanns i en slags bur i vattnet som var omgärdad med nät och det gällde att springa ut i vattnet och fånga så många fiskar som möjligt på tid. Varje deltagare fick ett försök. En annan gren var också att fylla någon slags tunna med vatten. Andra tävlingsmoment var att åka linbana över Tvärån där det är som brantast samt att klättra upp för ett nät som var uppsatt längs en av ravinsidorna.

Vi tyckte det var jättespännande och var även med som åskådare någon kväll när producenten hade genomgång för nästa dags tävlingar.

]]

Vi hade det också skönt och mysigt i stugan med lite pyssel och avkoppling.

]]

1995 Finns det inga bilder och noteringar om  vare sig Nyår eller Påsk. En orsak är att Frans dog i 1:a februari 1995 och begravning och gravsättning tog sin tid så det blev ett uppehåll den vintern.

Sommar. I slutet på Juni lånade Jens med några kompisar stugan och fiskade med magert resultat.

Lasse och Majan var här i Kittelfjäll för att inspektera och imponeras av familjen Janssons och familjen Ewalds nya hus. Turen till Kittelfjäll var också för att hämta fler flata stenar till Valla. Som vanligt var  myggen med under vår vistelse. 

I slutet på juli kom Björn och Monica upp. Det var ett otroligt vackert och varmt väder men mycket mygg.

Vi hjälptes åt att röja på Björn och Monicas tomt.

]

 

 

 

 

Någon förmiddag när det var olidligt varmt ca 30 grader i skuggan gick vi ned för att bada och fiska i Gubbselet. Vi vadade över till andra sidan till ön där vi fikade, badade mm.

Victor badar i gubbselet

Rätt som det var upptäckte jag Ingrid komma krypande längs strandkanten från skogen. Hon hade bara gått en liten bit upp i skogen för att se om det fanns hjortron men drabbats av vätskebrist och fått Solsting!! Vi blev helt förskrämda och hällde vatten på hennes huvud men det hjälpte inte så mycket utan det var först när vi släpade henne i vattnet för att gå över ån som hon kvicknade till.

Monica fick infektion av alla mygg och knottbett och behövde medicin mot detta.

]

Sista dagarna blev det blåsigt och stormigt, kallt som vanligt. Trots alla besvär – underbart.

1996 Vinter

Pelle och Hanna var här från 1 februari – 15 april. Kallt och dåligt med snö men ändå helt underbart.

I mitten på mars åkte Pelle och Hanna hem till Stockholm med anledning av Lena och Christoffers bröllop. Vattnet stängdes inte av och dåvarande toastolen läckte lite vatten hela tiden. Det låg ingen snö över avloppsledningen som som passerar huset och då denna är ganska grund medförde ett sakta rinnande från toan att vattnet frös till is och en ispropp bildades. Det blev inte bättre av att när Björne och Monica kom upp och började spola ut vatten i avloppet frös det ännu mer. Vi fick åka till Stalon och låna en ångmaskin för att tina upp avloppet. En brasa tändes ovanpå avloppet för att tina upp marken så vi kunde öppna upp för slangen till ångmaskinen. Efter ett eller 2 dygn så tinade det upp så att det gick att använda avloppet från vårat hus.

 • En Bertil o en Ingrid får tacka för dagar sju
 • Vi har fått uppleva en vecka bland höga fjäll
 • å när vi mörbultade och bruna måste åka just nu
 • och lämna familjen Ewalds trevliga, mysiga käll
 • Vi alltid längta tillbaka
 • för att återigen på fjälluften smaka
 • Tack Hanna, Tack Pelle för er stora bedrift
 • att till Tärnabys allra högsta topp
 • få med en livrädd nybörjare i en lift
 • och utför Ingmarsbacken få mig köra störtlopp

Jens och Mia ville inte vara sämre på att dikta

 • Snabbt har en vecka förflutit i fjällen
 • Kul har vi haft, besökt olika ställen
 • I Tärnaby hade vi bästa föret
 • Kittelfjälls snö kunde förväxlas med smöret
 • På glada tuppen åt och drack vi gott
 • den godaste påsklunch vi någonsin fått
 • Ripmiddán hos Ewalds var också en fest
 • av alla kring bordet åt vi säkert mest
 • På skoterturen var folk rädda så dom nästan svimma.
 • När Jens skulle lära en skoter simma
 • Och Mia tolkade för första gången
 • timme efter timme höll hon järven stången
 • I hopptävlingen fixade gänget en storslam
 • segrarna firades på puben hos Sam
 • För att spana på järvyngel som låg på lur
 • tog vi på påskdan med helikopter en tur
 • Lasse han hoppa ett jättehopp
 • först någonstans i Lycksele tog det stopp
 • Vi hoppas verkligen att han fort ska bli bra
 • Så att vi snart igen mot backen kan dra
 • Sammantaget har det varit en fantastisk vecka
 • på påsken har Kittelfjäll blivit vårt Mecka.
 • Att halfpipen i Tärnaby den inte höll för trycket
 • är inget som föringar helhetsintrycktet

 

På sommaren följde Margit med i bilen. Det blev hennes sista tur till Kittelfjäll. Det blev några utflykter med bil och även en båtresa vill jag minnas. Jag tror att Margit uppskattade detta enormt mycket och att hon fick återuppliva en del minnen.

Vi hade börjat tilläggsisolera huset och satt på ny panel ovanpå det gamla stockarna. Först gjordes kortsidan mot ängen som var sämst framför allt runt fönstren. Den här sommaren blev långsidan mot vägen klar. Senare hjälpte Ivar och Katinka till och gjorde de andra sidorna klara.

Leif Margit och Ingrid vid sågen

]

 

 

 

 

På hemvägen åkte vi över Norge och in i Jämtland. Besökte Renfjällsgården och övernattade i Jämtdatas lägenhet i Åre. En fin tur.

Maria beundrar vattenfall i närheten av Stekenjokk

I september lånade familjen Tegner stugan och på hösten var jag uppe och jobbade med Internet, målade ytterdörr och karm, plockade kantareller och firade Östens 80-årsdag. Pelle och Östen åkte bil från Stockholm och hämtade mig i Östersund. Vi tätade fönster, under grunden, målade pumphus, målade brädor, ruta i ytterdörr, lagade Björns avlopp, nytt avlopp i bastu. Tog bort svalbo i båthus, satte in lyse i förråd samt städade. Köpte 10 kilo röding och blev bjudna av Östen på Kittelparken.

1996 – 1997  på nyår så var Hans, Ingrid, Maria, Karin, Erika vänner till Björn och Monica uppe och lånade huset.

Stormar ”koman” och går likaså vi efter alla år. Nu åker vi hem efter ett nytt år. Snön har yrt och i backarna vi styrt. Hela gänget har myst. Toppen som vanligt i Kittel, Kittel, Kittel

I februari hade Jämtdata konferens på hotellet och Björn Jacobson och jag bodde i huset.

På sportlovet var jag, Maria och Emilie och familjen Roll uppe.här

Någon vecka senare var Pelle, Hanna, Ingrid och Bertil uppe och Ingrid skaldade

 • Första dagen på loftet vi vandra
 • Bertil och jag med varandra
 • Dag två och tre vi åkte utför fjällets topp
 • Hanna, Pelle o Bertil i fullt störtlopp
 • Ingrid utför fjället hasar
 • allt medan vinden rasar
 • Fjärde dagen var en stor bedrift
 • Bertil ställde sig i en ankarlift
 • tog med sig lilla frugan
 • till den ”avlägsna” toppstugan
 • Hanna och Pelle väntade med kaffe och bröd
 • Här behövdes verkligen allt stöd
 • att för Pelle få  Ingrid ner på transportsträcka
 • det får verkligen för denna vecka räcka
 • Sedan åkte vi ut med ån till forsens fall
 • och under skogens allra grönaste tall
 • Vi grillade en och annan korv
 • på torra grenar och gammal korv
 • På sista kvällen vinden tjöt
 • i kylskåpet all maten tröt
 • Vi tog inte någon risk
 • att på Kittelparken äta fisk
 • Vi blev hemma och spela spel –
 • det kändes inte helt fel
 • Tack för en fantastisk vecka

Ytterligare någon vecka senare var stugan uthyrd till Jämtdata.

På påsken var det full fart. Vi gjorde en fantastisk skoterfärd till Blerikstugan. Vidare längs leden mot Fatmomakke och tog av mot Marsfjällskåtan.

Vägval bakom Marsfjället

Marsfjällskåtan. Victor och Calle

 

Efter att vi passerat kåtan åkte vi försiktigt nedför en brant backe mot Marsliden. Där vände vi och åkte sedan på östra sidan om Marsfjället i riktning mot Girifjället och efter mycket krånglande och fastkörande kom vi ned i dalen bakom Girifjället

och kunde ta oss upp mot offerkullen och sedan ned till Rissjön och hem. Vi var 3 skotrar och minst 10 personer. En mäktig tur i fint väder

Påskafton firades på tomten – dåligt väder och snö.

]

 

 

 

 

 

Lasse och Calle

Victor som Påsk Kyckling på fjället

 

 

 

 

 

 

 

Calle och Maria

 

 

 

Påskmiddag

]

 

Sommaren blev också intensiv. Först ut var Gunnar och Birgit.

 

 

 

 

Sedan kom Janne och Christina och vi gjorde mest fisketurer bl.a. till Bergsjöån.

Kristina Berit och Rolf på nattur

Kristina och Rolf vid Bergsjöån

I juli var ett Gunnar Svedbergh med söner och bekanta uppe för att fiska och det blev lite klättring på Lebbin.

I augusti kom Björn och Monica med barn upp och plockade hjortron. Vi åkte till Saksensjön och fällde en stor gran som störde utsikten mm.

Björn styr mot Saksenstugan

Vi fällde en stor gran utanför Saksenstugan

Leif: ständigt denna motor som skulle bäras

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi plockade hjortron kring Bergsjön och på andra ställen

Hjortronplockning mellan Bergsjön och Saaksensjön

Leif styr med full fart mot hjortronen

Det blev en hel del sylt

Efter väl förättat värv med plockning och syltning

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Efter en sådan sommar passade bra med ett glädjeskutt

 

 

 

 

 

 

 

 

1998 – 1999 på nyåret var vi bara Rolf, Berit, Björn, Monica, Ingrid och jag. Vi åt bl.a. hummer till förrätt och hade det mysigt. Björn, Monica, Ingrid och jag gjorde en skidtur runt Kittelfjället. Dåligt med snö och krånglig terräng.

Skål och tack för ett fint år i Kittelfjäll

Badbalja vid hotellet

 

 

 

 

 

Ingrid och Bertil var uppe före påsk och skaldade som vanligt.

 

 

 

 • Tänk att en vecka försvinner så fort
 • med mysiga kvällar och mycket kort
 • Härliga långa dalar i det snöiga Kittelfjällen
 • På loftet vi vandrar o många andra ställen
 • En vecka med Hanna och Pelle är toppen
 • både för själen och den tränade kroppen
 • Ni drar igång oss från morgon till natt
 • med aktiviteter och spel som om vi fått fnatt.
 • Att komma till Ewalds stuga är alltid en fest
 • det är under året vi längtar till  mest.
 • Vi hoppas och önskar att till nästa år få komma igen till den lilla stugan
 • tänker Bertil o frugan (Ingrid)
 • Vi önskar er alla en riktig trevlig o solig påsk.

och på  påsken blev det kanonväder, och Oskar prövade skidåkning för första gången och låg i pulka

]

 

 

 

 

 

 

Sol, bra snö, Mycket skidåkning och skoter. Leif o Ingrid bodde i Lillstugan. Linda, Ulf o Oskar, Pelle, Hanna, Maria och André bodde här i stora huset. Vi åkte mycket skidor, spelade kort på kvällarna och turades om med att laga goda middagar. På påskafton var vi i ”Lavinstugan” och åt – jättemysigt. Men lite läskigt att åka ner i mörker. Vi hade sedvanlig lunch på ”Glada Tuppen” Familjerna Jansson och Ewald var också uppe.

Påskafton firades på lavinstugan

]

 

 

 

 

]]]]]]]]

 

 

 

 

Ingrid och jag red med islandshäster ned till ån. Rolf och Berit var också med.

]

 

 

 

 

I juni åkte jag upp och målade lite på huset samt städade det mesta efter vinterns ”invasion”. Bra väder och på hemvägen hälsade jag på Östen i Vilhelmina som fått en stroke och inte kunde prata – stackaren.

På sommaren kom Janne och Christina förbi efter att ha åkt Hurtigrutten och sedan bilat genom Finland och norra Sverige.

Vi gjorde fisketurer samt vandring upp genom Grantonskalet samt spelade kort.

]]]]]]

Tackar för den ”justaste” hytten på vår tur genom Norge och Svenska fjällvärlden. Jag har blivit lite ”knottrig” men sån´t får man ta! Christina

PS. Janne fick en öring!!

I övrigt var det regn , regn, regn och lite sol ibland. Vi gjorde många vandringar (trots regn) med Berit och Rolf. Vi målade en långsida + gaveln på huset + satte upp vindskyddsbrädor + lite jobb med ved och gräs. Vi var på Kittelfjällstoppen – det var toppen!!

På hemvägen åkte vi förbi Östersund på femtioårskalas hos Ingrid och Kjell-Ove.

20 -23 augusti var jag här och arbetade med gräsklippning, ved, brunnslock, foder på norrsidan, diverse fönsterbleck, taklist i kök. På hemvägen så krockade jag med en älgkalv utanför Pilgrimstad och fick ta tåget hem.

I slutet på september åkte jag upp till Östersund och hämtade bilen som var reparerad. Maria och André kom någon dag senare med tåg och vi fortsatte till Kittelfjäll där vi vandrade lite och plockade kantareller. Vädret var omväxlande. Snön låg på fjälltopparna och höstfärgerna sprakade i slutningarna. . Vi tog ned ett träd och målade pumphuset. Vi åkte till Gränsjö och vände vid gränsen. Förgäves letade vi kantareller som det skulle finnas så mycket av. Dom fanns på Björnkullen.

1998 – 1999 nyår

Ingrid, Leffe, Maria & André var här. Nyåret firade vi nere hos oss /vi plus, Björn & Monica, Calle, Victor & Roffe, Berit) Vi sköt raketer uppe vid lillstugan, jättemysigt. Vädret var bra, 30 cm snö inte soligt men inte så kallt. Maria, André, Calle & Victor åkte i backen (släpp2). Dom andra var på olika längdåkningsturer (i dimman var dom lite vilse) Allt var mysigt som vanligt.

Till påsken så skaldade Ingrid på nytt

 • Ewalds ”Glada tuppen” i fjällen
 • är det bästa av alla ställen
 • Att tillsammans med hela familjen påsken fira
 • att äta god mat och ”Trivial pursuit” lira
 • En dag vi ut på Borkan tog en tur
 • för att se om fisken stod på lur
 • Pelle ut på isen för att hålen borra
 • Hanna hejade på Bertil för att sporra
 • det var väl ingen större risk
 • att få Borkans största fisk
 • Men plötsligt ur den ena vaken
 • Bertil fick rödingar på raken
 • Vi tackar för en fantastisk vecka

Leif på skoter

Bertil och Ingrid diskar

 

 

 

 

 

 

 

 

Utflykt till Gubbselet – Hanna i väntans tider på Amanda

På sommaren kom vi upp 10/7 efter att ha varit i Stöde på natten. Fint väder första dagarna. Sedan kom Roffe och Berit. Lite sämre väder. Utflykt till Bullerbäcken (Matsdal), Lebbin, Borkasjön, Loftet samt Tärnaby. 3:e veckan regn och blåst i 5 dagar.

Ingrid och jag gjorde en tur över Stinas kullarna i regn och blåst. Såg Björnspillning.

Hjortronplockning i Bergsjön ca 20 kg.

Fisket bra 1 på 675 g + 1 på 450 g. Ingrid fick 8 st fina öringar och harrar.

]

På slutet kom Björn, Monica, Calle o Victor. Fixat: Målning av hus, dränering, tjärat grund, målat öppen spis, bytt element i storstuga, tätat stora fönstret,städat vedbod, klippt gräs, röjt på tomten. Köpt mark av John. Fixat upp samegrejor på väggen i köket. Fint på slutet trots allt. 1 vecka utan regn och varmt.

]

 

Nyår 1999 – 2000 Millennieskifte.

Ingrid skrev:

Vi som firade var Pelle Hanna Amanda + Ingrid o Leif + fam Ewald från Gotland. Amanda är med för första gången. Hon fyllde sex månader den 28:e december. Resan hit gick jättebra. Vi sjöng i bilen och Amanda verkade må bra. Amanda ha åkt pulka väl nerbäddad, men annars har hon varit inne mycket för hon har varit lite förkyld!

Sportlov 28/2 – 4/3 – 2000

Leffe & Maria var uppe och tog det lugnt… Calle med vänner bodde i lillstugan & Björne, Monica & Victor var uppe hos sig. Vi hyrde skoter 2 dagar och var på några rundor. Vi fiskade (Maria fick 3 st). Vi åkte skidor, Leffe på längden & Maria utförs, Vi hade pubrunda, åt en massa god mat och lyssnade på dålig afterski musik mm. Vädret var växlande, sol ena dagen och dimma andra. Backarna var mycket bra!! 120 cm snö. En bra vecka.

Mars äventyr fre 24 mars – ons 29 mars

Man måste vara tacksam att Pelle & Hanna är enna sociala typer annars hade jag nog aldrig fått uppleva Kittelfjäll! Total stillhet med storslagna vyer ena stunden, vrålåk och omöjliga puckelpistar i nästa. Ni får vara rädda om ert fjäll – jag ser fram emot ett återseende……

Tack för mig Anne – en bastu & öppenspisälskande gäst bland många andra…

Nu sitter jag här i en snödriva och bara njuter…… vindstilla med en stor varm sol som gassar, som vi haft hela veckan. Om två timmar går min buss till Vilhelmina och resan hem till Stockholm. Jag längtar inte hem precis, skulle gärna stanna här några veckor i mysiga  härliga Kittelfjäll. En Kanonvecka med många skratt å mycket härlig skidåkning. Jag har njutit av varje sekund å kommer gärna tillbaka.

Stor kram på er Sofie

Ännu en vecka har vi nu varit här, och som alltid har vi haft det helt underbart! En vecka med massor av sol, härlig skidåkning och total njutning! För Amanda var det här hennes andra semestervecka här i Kittelfjäll. Hon stormtrivs! Hon har provat sin blåa pulka lite försiktigt, väl fastspänd i det lilla säkerhetsbältet. Jag (Hanna), Sofie och Jocke har för första gången åkt telemark, det gick förvånansvärt bra!!! HIMLA KUL! Ses snart igen

Hanna, Pelle o Amanda

2/4 – 2000

Nu har vi varit här i 9 dagar , varav sju har haft strålande solsken. Jag (Jenny) har lärt mig att ta mig nedför skidbacken någorlunda samt att åka lift (även det någorlunda). Kvällarna har vi spenderat med att äta enormt god mat, dricka vin och spela spel. Bastun varje dag är inte att förglömma! EJ HELLER ETT SUVERÄNT HELIKOPTERLYFT TILL BORKATOPPEN – Jonas, Pelle och Richard.

Tack för en jättemysig och skojig vecka. Jenny o Jonas

Påsken jag, Ingrid,Maria, Ulf, Linda & Oskar – sol, sol, sol och lite snö. En upplevelse för Oskar med skoter & skidåkning , fiske & brasa vid ån.

]

 

Linda skrev: Han åkte slalom för första gången. Ett underbart väder & avkopplande semester. Snön var lite väl mosig & svåråkt men vi blev (lite) bruna i det soliga vädret som kompensation. Påsklunchen fick ätas här i stugan 20 pers! och påskmiddagen avnjöts på Kittelparken. Efteråt var vi på Boney M på hotellet, en upplevelse. Tyvärr regnade påskdagen bort men veckan var en total upplevelse och vi längtar redan till nästa år. /(Särskilt Oskar som fått sin livs semester)

4 Juli 2000 – 13 juli 2000

Nu är det sommar , nu är det sol …. och lite regn också! Hanna, Pelle och Amanda kom hit den 4 juli efter en lång resa. Vi åkte nattåg från Stockholm till Östersund, sedan rälsbussen till Vilhelmina. Där fick vi vänta några timmar på postbussen som tog oss till Kittelfjäll. Vi har haft en underbar vecka. Vi har varit på lite småturer som turen ner till ån, upp på loftet, upp genom konsumravinen och så var vi nere vid ån en kväll och grillade korv. En solig dag tog vi turen till Silisens lappläger, då var även Leffe och Ingrid med. Vi åt lunch i solen och bland myggen. Amanda är så glad hela tiden och hänger glatt med på alla strapatser sittandes i selen på ryggen. Vi var även denna dag vid ”stranden” och Amanda fick plaska och kasta flata stenar. Det älskar hon! Hon satte sig i det kalla vattnet med kläderna på och tyckte det var jättehärligt.

]]

Vi firade även Pelles födelsedag här uppe. Det var nog första gången Pelle var här på sin födelsedag. Samma dag kom Leffe och Ingrid upp och vi firade med tårta och bullar som Hanna bakat. Amanda har verkligen ” härjat” runt här, och att vara med farmor och farfar i lillstugan är jätteroligt. Hon har även bastat med mamma och pappa sittandes i sin badbalja!! När vi en dag var i Dikanäs hittade Amanda en leksaksgräsklipppare….. Den ville hon inte släppa så farfar köpte den åt ”lilla babsan”! En höjdarleksak! Nu har vi varit här i 10 dagar och upplevt en massa kul. Leffe och Pelle har fiskat och Leffe har fått storfångsten! Amanda har kastat stenar i ÅN men vill helst hoppa i själv… Vi ser fram emot nya äventyr… Hanna, Pelle Amanda

Nyår 2000 – 2001

Ingrid, Leif, Maria, Kamilla, Emilie. Vi hade en strapatsrik resa upp, Snöväder med urdålig sikt  8 tim till Sundsvall. Vi stannade hos Gunnar och Bodil i Sundsvall och fikade på kvällen. Vi fortsatte sedan till Ramsele där vi sov över på ett hotell. – 28 de första dagarna – strömavbrott 7 tim – fruset vatten i 2 dygn. Vi hade en jättetrevlig nyårsafton hos Björn och Monika – 20 pers. Efter ett par dagar blev det varmare. Vi åkte skidor på längden och i backen. Skottade av taken – det var över 1 m snö.

Det här har varit en av de bästa veckorna i mitt liv! Lars Pålsson har varit i mina tankar dagligen. Tack för en världsakul semester. Kramar Kamilla!

 

]

Amanda prövar backen

Leif utanför den snart klara bastun

 

 

 

 

 

 

 

 

Påsken 2001 fick följande omdöme: Ska man överträffa varje år hur bra allting har varit tar orden tillslut slut. Men i alla fall har snön aldrig varit så bra och vädret så fint samtidigt. På påskafton var den traditionella lunchen i ”backen” på fjället.. Sedan middag här, renstek och gratäng- mums!! Vi har som vanligt åkt skoter och fiskat och åkt skidor. Oskar gick i skidskolan och tar sig nedför både Granen, Åsen och nationella. Vi längtar redan tillbaks till nästa år och hoppas att väder och snö blir lika underbart då. Syns om ett år om inte förr!! Linda, Ulf & Oskar

Maria och Kamilla var också med och Björn och Monica hade besök av Eva och Christer

]]]

 

 

 

 

 

Påsklunch uppe på fjället]]]]

 

Och på kvällen påskmiddag som vanligt…

Björn, Rolf, Eva, Christer och Berit

 

2001 var Kristina och Janne förbi.

Öring, spelhåla, och palt. The same procedure as last year!

 

2002-01-04

Tack Ewalds för en Mycket trevlig (men kall) nyårsvecka. Snart dags för att lämna de 30 minus C för 30+ C. Jocke

Jag vill Tacka Ewalds för en underbar semester och en underbar start på det nya året. Kramar Anna O.

Påskhelgen blev som oftast intensiv

Nu var det ca 7 år sen sist och precis lika dålig på åka skidor e jag fortfarande. Men jag tog mig ner. Med hjälp från Oskar förstås. Vi ramla lika mycket men han va nog lite bättre ändå. Å måste tacka för all god mat, Ingrid e ju som kung i köket! Leffe lärde mig ett nytt kortspel (även om Uffe inte va så snabb). Men nu går bussen hem å de känns lite trist, så tack för allt å hoppas jag får följa med fler gånger. Typ om 7 år så ni  inte tycker jag blir för jobbig (hörde att dom i backen va lite småtrötta på mig) Kramar Nedia

Påsk 2002

Anna-Karin, Anders, Axel, Emil och Oskar från Tofta lånade stugan 22/3 – 28/3 . Sen bodde dom hos Björn och Monica över påskhelgen. Leffe och Maria bodde i lillstugan. Fint väder. På skärtorsdagen kom Ingrid (flög till Vilhelmina) + Linda, Ulf, Oskar o Linus. Björn, Monica,, Lasse, Calle, Viktor var uppe med diverse kompisar. Calle jobbade hela säsongen på hotellet. Blandat väder.

Monica och Lasse

Oskar och Mikaela

Ulf, Oskar och Linda

 

(Linda) Trots blandat väder så har vi hunnit med alla ”obligatoriska” utflykter och aktiviteter, påsklunch på fjället (grävning av Ulf & Lasse), Påskmiddag på Kittelparken, skidåkning i backen naturligtvis, och fisketur på skotern (Oskar & Leffe). Middag på Granen och fiskmiddag hos Björn och Monica. Däremellan har det promenader och After Ski. Vi vill inte åka hem och har redan börjat planera nästa års vistelse (samtidigt som tomtköparplaner börjar gro) Linus första Kittelfjällsresa firade han med att kravla och lära sig sitta själv! (6,5 månader gammal). Oskar gick i skidskola och klarar knappliften själv och föredrar att åka i krångliga skogsspår i stället för vanliga backar. Tack för en underbar semester och vi ses snart igen. (Glöm inte att Lasse och Uffe skall skotta av Borkan, fast helst inte …)

Oskar och jag myser i backen

]

Sommaren – 02

6/7 kom Pelle, Hanna, Amanda och Lovisa upp. På Pelles födelsedag 8/7 kom Leffe och Ingrid upp. (Jens och Mia kom samtidigt se nästa sida). Kanonväder – inga myggor – mycket fisk.

11:e Juli 2002

Tack för en sanslöst fin vecka i Kittelfjäll! 25 grader varmt, massor med harr och öring i ån och Bergsjön och trevligt sällskap av Leffe, Ingrid, Pelle, Hanna, Amanda o Lovisa. Mia har premiär gått på Kittelfjället, vi paddlade från båthusen till Bergsjön o Bergsjön runt och vi hann med ett par sena fiskekvällar. Jens stukade foten och hade en bra ursäkt för långa sovmornar och lata dagar vid stugan. Vofflorna på Kittelparken var finfina och avslutningsmiddagen tog vi med oss Leffe och Ingrid på Granen. Urmysig semestervecka! Jens och Mia

21/7 2002 Tack för härliga dagar  med sol och värme. Lillstugan bokar vi gärna igen, vi har trivts så bra där alla tre. Vandringen till Grönfjäll var underbar samt båtturen hos bävrarna. Vi hoppas att snart få återvända. Lasse, Marianne o Nicko

Kittelfjäll sommar -02

Måndag 8/7 Pelles födelsedag. Pelle Hanna Amanda Lovisa o Jens o Mia hade kommit 6/7 Vackert väder – vi kommer mitt på dagen (vi har sovit i Junsele) Tårtkalas på em. Jens o Mia har varit på K-fjällstoppen. Jens vrickade foten på nervägen så deras planer fick ändras. Vi fick en god fiskmiddag som Pelle, Jens o Mia hade dragit upp kvällen innan.  Senare åkte Leffe Pelle Jens o Mia till Bergsjöån – mycket fisk.

Tisd 9/7 Lugn fm pyssel och städning. Amanda och jag plockar blommor. Varmt inga mygg. Går och tittar på tomterna mellanlandar på Kittelparken (Amanda hungrig). På em åker Pelle m fam + Jens o Mia till stranden av Fättjaur. Leif och jag går konsumravinen upp o ner. Vi grillade fisk för Leif Jens. Bra med fisk.

Onsdag 10/7 Varmt inga mygg. Jens och Mia åker ut och paddlar hela dagen Bergsjön runt. Vi övriga går ner  till Sågen och grillar korv och kokar kaffe. Hanna hag o Lovisa går hem men Leffe, Pelle o Amanda åker ut med båten en sväng. Då Jens och Mia kommer hem åker vi ut till hembyggdsgården och fikar. Vi spelar TP. Jens, Mia Leif o jag går ner till ån och fiskar.

Torsdag 11/7 Varm inga mygg. Lugn morron med pyssel och lek med Amanda. Vid lunchtid åker Pelle medfamilj hem – dom skall på bröllop på lördag. Jens har fortfarande ont i foten. Mia jag och Leffe går upp på Lebbin och ner vid hotellet. En jättefin tur. Solsken lite blåsigt varmt. På kvällen går vi Jens, Mia, Leffe och jag och äter middag på Granen. Gott och trevligt.

Fredag 12/7 Jens och Mia åker hem tidigt. Det regnar hela förmiddagen. Pyssel och jobb – snickra städa sy. Slappt och div sömn. På kvällen en promenad till Umekullen.

Lördag 13/7 Halvbra väder inga mygg På fm åker vi till Hamreby i Dikanäs. På em går vi upp på Björnkullen för att undersöka kantarell och hjortronläget. Runt Björnkullen och sedan hem.

Söndag 14/7 Fint soligt. Vi tar båten och plockar på myren vid ån. Sen ner till Bergsjön och går bort till myren och plockar hjortron. Mycket hjortron – 4 kg – men jättevarmt. Jag trodde jag skulle svimma. På kvällen går vi till Kittelparken och tar kaffe o glass med bär.

Måndag 15/7 Efter lite pyssel och besök i konsum åker vi ner med båten och kollar hjortronen på myrarna vid Saksensjön. Båten i Saksen startade inte men vi rodde – underbart på sjön. Leffe fick 4 fiskar vid utloppet. Vi plockade 2 kg hjortron. En kanondag.

Tisdag 16/7 Hemmapyssel. Leif snickrar och jag läser mm. Vid lunchtid går vi till hembygdsgården och äter palt. Fint väder- vi satt ute. Gott med palt men det räcker med en gång per år.. Promenad hem förberedelser inför middagen – fisksoppa och hembakt bröd. Lite städning också. Kl 19 kom Berit o Rolf hit – roligt att dom kom hit. I morgon ska vi plocka hjortron.

Onsdag 17/7 Molnigt. Vi åker ner till ån medRolf o Berit och plockar hjortron. Jättemycket. På kvällen middag hos Rolf o Berit. Ett par små regnskurar.

Torsdag 18/7 Molning med liten skur – uppsprickande. Sol på em. Rolf Nerit och vi gick upp vår väg mot fjället – Björnkullen och plockade hjortron på och runt leden. ”Bara” ca 2 kg. Hem – satt en stund och drack vin och skålade för Rolf o Berits 38-åriga bröllopsdag. Kokade hjortron. Lasse och Majan kommer vid 16-tiden. Middag – en kvällspromenad till tomterna och Kittelparken. Vi träffar Berit o Rolf.

Fredag 19/7 Vi åker till Grönfjäll och går in i dalen. Fika vid bron. Fint väder och en överdådig lunch fjälllunch – ostar och vin. På kvällen äter vi middag hos Rolf o Berit.

Lördag 20/7 Soligt och varmt (som vanligt). Leffe, Majan o Lasse tar Båten till Bergsjöån. Rolf, Berit och jag tar bilen. Berit och jag plockar hjortron övriga fiskar, eldar, fikar. Vi äter lunch – grillar korv och myser. Hembygdsgården och handling. Vi grillar alla här hemma. Vi spelar TP sen.

Söndag 21/7 Lasse o Majan åker hem på fm. Roffe Berit Leffe o jag går upp konsumravinen över loftet och plockar hjortron på myrarna runt leden. Det var en underbar dag – varmt och soligt – inga mygg. Vi plockade ca 5 kg. Vi åt middag hos Janssons – trötta.

Måndag 22/7 Jobbardag.

Tisdag 23/7 Jobbar fm Henriksfjäll – lilla lagunen och badade. Kittelparken på kvällen.

Onsdag 24/7 Hmbygdsgården och fika. Leffe jag Berit o Rolf går upp på Lebbin. växlande väder men inget regn. På kvällen varRolf o Berit här och åt räkor och paj.

Torsdag 25/7 Berit o Rolf åker hem – trist. Bra väder men ej strålande sol. Vi gick konsumravinen och plockade kantareller. Sen över kullarna. Vi fick ca 2 – 3 liter svamp.

Fredag 26/7

Hemma hela dagen förutom konsum och posten. Leif snickrar och jag klädde om fotöljen. På kvällen var vi på Kittelparken och åt WB-snitzel – gott. Jag hade lite ont i foten sen svamputflykten.

Lördag 27/7 Vi hade tänkt åka till Saksen men det blåste för mycket. Vi gick ner till ån och över bron och fiskade och plockade hjortron. Vi gick över kullarna. En fantastisk utsikt. Kokade hjortron.

Söndag 28/7. Efter frukost åkte vi till Saksensjön – strålande sol – jätteskönt. Motorn fungerade inte så Leffe fick ro till stugan. Vi plockade jättefina hjortron på småmyrarna nära stugan. Sen rodde vi utter bort tillutloppet. Leffe gick upp i ån och fiskade – 2 st – och filmade fallet. Jag plockade hjortron. Det fanns massor. Hem till stugan – mat vila. Vi tog båten igen och rodde mot utloppet. – ingen fisk bara ett par hugg. Kokade kaffe och kastade en stund vid utloppet. Rodde hemåt – Jättekul 10 fiskar – över 3 kg. Hem kl 23 – 18 grader varmt – inga mygg och jätteskönt. Vi rensade fisk och sen ost o kexfest. Sova.

Måndag 29/7 En skön morgon men blåsigt. Ett äventyr att ro över sjön. Ganska läskigt. Vi kom hem vid 12-tiden. Konsumbesök, hjortronkokning, snickring. God middag och TV-kväll. Vackert väder.

Tisdag 30/7 Vi gick uppför konsumravinen på kantarellplockningstur sen över kullarna. Vi fick en hink. Pyssel och jobb.

Onsdag 31/7 Varmt och soligt på dan sen åska och häftiga regnskurar Jag städade huset – gäster. Tvättade de fönster som var kvar – handlade och förberedde maten. På kvvällen kom Ivar o Katinka och åt – trevlig kväll.

Torsdag 1/8 Sista dagen i Kittelfjäll i sommar. Lite vemodigt. Det har varit en jättebra semester. En liten tur för att se om liftjobbarna kommit  – ryktet sa det men nej. Konsumbeök och fika på Hembyggdsgården. Vi städade fiskeförrådet och ägnade oss att slå gräs. Trötta packade vi också.

23 – 27/10 – 02 Leif, Ulf, Linda, Oskar o Linus var här. Vi tänkte vi skulle få se den nyinköpta tomten utan snö, men se det fick vi inte. Vi har trampat omkring på tomten och drömt samtidigt som vi eldat ris varvat med snöbollskrig. Linus har kontrollerat all köksutrustning och även prydnadssakerna fick sig en genomgång. Vi har i alla fall haft det väldigt mysigt. Oskar tyckte att mamma och pappa kastade för hårda snöbollar.

5 – 8/12 Björn och Leif uppe och spikade på bastun. 50 cm snö. Skidåkning samt ”invigning av nya liften”.

Nyåret 02 – 03

Ingrid och Leif här, vi firade nyårsnatten hos Björn o Monica, Rolf o Berit var också med. Temperaturen pendlade mellan -20 och – 30. Vi åkte  i backen några gånger och invigde nya liften. Vissa dgar blev det bara promenad. Problem med elen så vi har haft det kallt även inne ibland.

28/2 – 03 Sportlov

Leif, Ulf o Oskar  var här på sportlov, men döma av vädret  kund det lika gärna var påsklov. Mycket sol och dagsmeja i backarna som tagit hårt på snölagret. Vi har åkt skidor varje dag , mellan kl 9 – 16: Oskar har gått i skidskola., börjar bli en duktig skidåkare, åkte bl.a nationella från nya liften till gamla liften utan att ramla eller stanna och vila. Oskar och morfar var till Sakensjön och fiska. Fångsten blev 20 väldiga rödingar och en öring. Detta är viktigt för Oskar: Oskar fick 14 firrar morfar fick 7 st firrar. Tack igen Kittelfjäll.

29/3 Tack för en kul vecka med alla slags väder och nytändning  i skidbacken.. Fullspäckade  dagar med tre småttingar som både lekt och prövat musklerna på varandra. Svettigt både i bastun och att få ihop alla middagskiften ibland. Men underbart att slå sig ner vid middagsbordet efter barnnattningar och alla tampas med vid TP-spelet. Nästa år tar vi dom Hanna!! Jonte, Karro, & Vilgot

4/4 2003

Efter fyra års uppehåll har vi åter  haft en trevlig vecka i Ewalds toppenstuga, nu med stugan full av barnstoj och och skoj. Amanda har själv kört från släpp två.- Lovisa somnade i släden och efter afterskin på hotellet. Ingrid tog taxi till Lycksele sjukhus (gallstensanfall). Sol blåst och stormvindar. Omväxlande vecka. Två triss och en stege avslutar sista kvällen. Tack för en vecka i Kittelfjäll. Ingrid och Berra.

5/4 – 03

Vi vaknar idag till strålande sol, vindstilla, om man jämför gårdagens storm. Idag skall vi åka hem efter 3 veckor. Vi känner oss inte mätta på på varken sol eller skidåkning…. kunde gärna stanna ett par veckor till. Första veckan var vi mest inne . Lovisa och Amanda var sjuka, hostade och hade feber om varandra. Vi fick åka till Vilhelmina vårdcentral på ”utflykt” en dag. Farfar var uppe några dagar den veckan och busade och berättade för Amanda om Klimp, Klamp och Klump. Klimp, Klamp och Klump har hittat på bus lite då och då under semestern. Vädret var under den första ”sjukveckan” inte det bästa. Det regnade, blåste och var mulet varje dag. Småtjejerna började tillfriskna till första helgen då Jonte, Karro och Vilgot kom på besök. Dom kom på lördagkvällen och vi bjöd på hembakt bröd och äppelkaka. Härligt! En ny vecka!

Vi åkte skidor, passade de små , varvade aktiviteter med barnpassning. En dag var det hyfsat väder, då var vi alla i backen nästan hela dagen och vi grillade korv till lunch. Amanda började ute den veckan att åka skidor. Till en början så verkade hon inte så väldigt intresserad utan hängde mest i armarna på pappa när han försökte lära. Pelle och Jonte åkte en dag längdskidor till Saksensjön och fiskade. Dom kom hem med ett gäng små rödingar. som vi rökte till afterskin på eftermiddagen. Vi åt mycket god mat hela veckan och trotsade vädret genom att vara ute varje dag. Lovisa var till en början lite ”rädd” för vilgot men mot slutet av veckan kom dom riktigt bra överens.

Sista veckan närmade sig. Mamma och pappa (Ingrid o Bertil) kom upp! Vädret verkar bli bättre, tjejerna är friska . På snöfronten ser det också mycket bra ut. Det har snöat och varit lite kalltså den nya snön ligger kvar. Den här veckan har vi varit i backen varje dag. Amanda är verkligen på gång med skidåkningen . Hon började åka själv  i mitten av veckan. Själv nedför barnbacken! Sen åkte hon även nedför ”släpp 2” helt själv!! Jag sa till Amanda att jag måste nog hjälpa dig nedför den branta backen… Amanda svarade – Nej jag kan själv! Ok! Då är det bara å åk!!

Mamma har tyvärr tillbringat att par dygn i Lycksele så det blev lite ”avslaget” men kom tillbaka med friska tag så allting gott. Lovisa har röjt i varenda hörn, låda, skåp… och öppna spisen! Den drogs hon till som en magnet, Släckt eller tänd. Lika spännande. Vi har haft med oss träpulkan till backen varje dag och den har Lovisa sovit gott i. Dagarna i backen avslutades den här veckan på afterski på hotellet där Amanda och Lovisa släppte loss ordentligt. Lovisa har under de här veckorna börjat gå på riktigt. Hon går mer än hon kryper. Det har Lossnat ordentligt!

Hej å hå, snart kommer vi hit igen! Tjingeling! Hanna, Pelle, Amanda o Lovisa.

Påsk 2003 12/4 – 20/4

Det har varit ett underbart väder  fast tyvärr snöfattigt. Backarna var mosiga men det gick hyfsat att åka i början av veckan. Ulf och Oskar har gjort 2 dagsutflykter till Tärnaby/Hemavan som hade mer snö än Kittel. Den nya liften blir ett lyft som kanske kommer mer till sin rätt då det är mer snö. Vi invigde vår nya tomt med bubbel  och chips å ett strålande solsken på långfredagen och detta med förhoppning att alla långfredagar blir lika bra. (Fast det blir väl aldrig som på 60-talet…) På påskafton åt vi lunchen i lilla ravin och solade oss i i värmen. Ljuvligt. PÅ kvällen åt vi på Granen, påskbuffé.

Oskar gick inte i skidskola denna gång men han kom snabbt igång med skidåkningen och kör alla backar, nu med parallell slalomsvängar.. Linus fick nöja sig med att åka vagn till hotellet på dagarna, men har varit fullt nöjd med det. Inomhus har han röjt desto mer. Alla skåp undersöktes… Grävandet stod Ulf & Putte för i år, men baren fick vi inte med oss upp. Den står redo för nästa påsk. Ännu en fantastisk påsk har förflutet och fastighetsägare  som vi är så kommer vi fira många påskar till på detta underbara ställe.

På snart återseende Linda, Ulf, Oskar & Linus

Maria var här och visade Putte hans nya semesterort & han verkar faktiskt trivas … Det blir nog återbesök redan i sommar. Maria & Putte.

Sommaren – 03 15// (kl 01:30) – 20/7 – 03

Nu är det sommar och sol …. och ca 30 grader varmt hela veckan lång.! Vi har badat och badat och letat efter svalka i skuggan. ”Båthus stranden” besökte vi nästan varje dag. Det var över 20 grader i vattnet, helt oootroligt! Amanda var helst i vattnet hela tiden, hon dök simmade och lekte. Med flytvästen simmade Amanda i strömfåran och ropade – jag kan simma, titta alla!! Lovisa trivdes bra hon också men hon är lite mera försiktig med vattenlekarna. Lovisa ”struttade” mest runt på stranden och pilade med stenarna, en och annan smakade hon på också. Några myggor har vi knappast sett till men vi har viftat och bråkat med ”brämsen”!

Pelle och jag tog en tur upp för ”lebbin” medan Amanda och Lovisa var hemma i stugan med farmor och farfar. Sista kvällen blev det fiske nera vid ån. Amanda fick lära sig och kasta med ett litet spö och det gick jättebra. Hon förstod precis hur hon skulle göra. Tyvärr ville ingen fisk nappa. Amanda hittade några ”princessflugor” i farfars flugask som hon fick. Vilken lycka! Efter en stund tröttnade Amanda på att fiska och fortsatte med sin hobby – att plocka blommor. Hon har plockat blommor som aldrig förr och så  många olika sorter det finns här. ”Blixtar och dunder”. Efter fisketuren och väl hemma igen började ett väldigt oväder torna upp sig  över Kittelfjäll. Himlen blev nattsvart och det dundrade bakom fjällen. Ovädret svepte över med blixt och dunder – vilken urladdning!!! Leffe har det inspelat på video ”Regnet det bara öser ner”

Lovisas favoritpromenad under veckan är utan tvekan  den lilla stigen mellan huset och bastun. Där har farmor och Lovisa gått oändligt många gånger

Nu är det dags att åka hem … En underbar vecka har vi som vanligt haft här uppe!! Tack och hej. Pelle, Hanna, Lovisa och Amanda

3 april 2004 

Efter en härlig uppresa kroknade chauffören (Jörgen) och blev sängliggande med feber (40,5). Pelle den barmhärtige körde sjuklingen till distriktsläkarhuset i Vilhelmina. Där blev det dunderkur ordinerat . Väl när Jörgen börjat tillfriskna så insjuknade Jenny med samma åkomma . Barnen Julia och Elin klarade sig något lindringare undan.

På fredagen kom belöningen! Vårsolen strålade, inte ett moln på himmelen. Calle skjutsade upp oss till fiskestugan vid sjön och vi fick en oförglömlig dag. På lördagen sken solen åter och vi fick den bästa skiddagen någonsin.

Jenny, Jörgen, Julia,Elin tackar er för en omtumlande vecka som pendlat mellan den absoluta botten och den absoluta toppen!

Påsken 2004

Vi minns underbara dagar i Kittelfjäll. Med husvagn har vi testat att campa i vinterskrud. Amanda har visat sig köra som Anja  i backarna. Amanda frågade ”varför åker du så sakta mormor”!! Fisket på Saksen blev inte så storartat trots färska maggots från men skoterfärden hem  med Leffe överträffade allt. Påskmiddag med hela familjen Ewald var utsökt. Likaså påsklunchen på fjället. Ett stort tack Pelle för att du med din entusiasm fick med hela gänget – ett minne för livet. Vi fick ytterligare  en livspresent presenterat – en ny liten Ewald på gång – set ser vi fram emot o önskar lycka till. Ännu ett stort tack till hela familjen Ewald – Ingrid och Bertil

26/3 – 11/4 – 04

Nu har vi varit här i 2 veckor och har som vanligt haft det helt … helt underbart!! Mycket skidåkning, Amanda har åkt som hon aldrig gjort annat. Kul med den nya barnliften i barnbacken.

Att åka skoter var för Lovisa och Amanda en riktig höjdare. Igen, igen sa dom varje gång vi stannade motorn. Det är förståss en höjdare för vuxna också….! Mysig påsklunch på ”Glada tuppen” uppe på fjället. Vi lärde oss en ny snapsvisa – i Kittelfjäll …. Äh! (Pelles) Tack och hej för den här gången!! Hanna, Pelle, Amanda och Lovisa

16/4/-04

Emilia & Paulina var här uppe för första gången. Vi har varit på olika utflykter. På dagarna till ån eller lappläger eller bara till konsum. Tack mormor och morfar för all barnvakt så mamma & pappa har kunnat ha lite semester.

Ses snart igen Maria Putte Paulina Emilia

Sommaren 2004

Ingrid och Leif var uppe i 4 veckor. Den första veckan var Berit och Rolf här och vi åkte på en utflykt på 3 dagar till Norge. Dönna – Heröy – Forsvik. En fantastisk resa – vackert väder och ett otroligt vackert landskap. Maria Putte Emilia Paulina var här en vecka. Till Leffes 60-års dag kom Björn o Monica och Pelle o Amanda upp också. 60-års dagen blev en överraskning – badbalja vid ån (sågen). Dukat bord m stolar och partytält. Jättegod  mat – mysigt – roligt – vackert väder. Avslutning med rökt renstek framför brasan. Leif Pelle Amanda sov i tält vid ån.

Under hösten har Leif varit uppe 2 gånger själv och en gång med Ingrid för att göra klart bastun. Det lyckades nästan.

Nyår 2004 – 2005

Maria Putte Emilia Paulina + Emilie Kamilla Andreas var här och firade nyår. Calle & Kattis åkte vilse på Grönfjäll medskotern & vart räddade av fjällräddningen kl 01 på natten. Polis + fjällräddning & Putte & Lasse var ute och letade.

19/3 – 2005 – 27/3 2005 Påsklov!

En härlig dryg vecka har vi haft som vanligt! Elis var här för första gången. Amanda har åkt mycket skidor i år och tvekar inte för något. Det bästa var när Oskar och Amanda fick några härliga åk i backen tillsammans. På påskafton äte Pelle, Amanda, Uffe och Oskar tillsammans på förmiddagen och så åkte dom över fjället hem. Lovisa har börjat åka också. Vi har åkt i barnbacken och hon kan åka själv över backen men behöver hjälp med svängen. Lovisa har lärt sig att vara utan blöja nästan helt och hållet. Hon bajsade på pottan för första gången. Härliga bastubad i nya basun. Tjejerna tyckte det var jättemysigt. Elis låg på golvet på en fäll och mös. Elis har hittat sina tår när han ligger på rygg. Han trycker in stortån i munnen. Elis har också vänt sig från mage till rygg för första gången. Kul avslutning på veckan när kusinerna Oskar och Linus kom med Uffe och Linda (på långfredagen). Härligt att bada balja tycker både vuxna och barn.

 

Vi åker hem med strålande sol (bästa vädret på hela veckan) Amanda gråter och vill inte åka hem … Kram Kram, Hanna Pelle Amanda Lovisa och Elis

Påsk -05 25/3 – 31/3

Vackert väder hela veckan!! Vi har åkt som sjutton i backarna. Framför allt Oskar men även Linus gjorde debut i barnbacken. Han kan nog bli farlig. Skrattade hela tiden och ville köra rally. Påsklunchen var som vanligt kanon och ett kul inslag var (för oss) nyinförd tävling. Vi fick dock aldrig reda på vem som vann. Vi fick också inviga bastun som var helt fantastisk. Vi ser fram emot nästa år. Tack! Linda, Ulf, Oskar, Linus

PS Afterski (bastu) & before sleeping (badbalja) ramade in kvällarna till fulländning.

Sommarlov 29/7 – 6/8 -05

Härlig sommarvecka. Elis var här för första gången på sommaren. Vi har fiskat, grillat korv, plockat hjortron, åkt båt, Amanda har badat. Vi bodde hos Björn o Monica … Farmor, farfar i lillstugan och Maria, Putte och tjejerna i storstugan. Full rulle hela veckan. Härliga stunder i nya fina bastun. Hanna, Pelle, Maria – Putte tog en topptur en dag! Kul! Vi firade farfars födelsedag, och vår 5 åriga bröllopsdag sista kvällen. (Vi hade tänkt … vi åkte hem på torsdagen … men i Dikanäs träffade vi Maria och Putte.. och så vände vi tillbaka igen. Amanda hade gråtit hela vägen till Dikanäs att hon inte ville åka hem.. så .. Alla blev nöjda med att vi stannade ett par dagar) Pelle, Leffe och Amanda fiskade den dagen och Pelle, Putte och Leffe fick en massa fisk på natten. Tack och hej! Fam. Ewalds (tyresö)

Sommaren 2005 17/7 – 12/8 – 05

Vi hade mycket folk här! Kul! Pelle med familj och Maria med familj. Christina och Janne var här och bodde i Björn och Moncas hus. Roffe och Berit var naturligtvis också här. Leffe, Pelle o Putte fick ,ycket fisk. Maria Putte Pelle Hanna gick upp på Kittelfjällstoppen. Putte & Maria gick en dagstur från Grönfjäll & hem till Kittelfjäll : Putte tog en tur till Grönfjällstoppen & Maria väntade nedanför.

Nyår 2005 – 2006

Ingrid Leif Björn Monica och Lasse var här. Fint väder ca -10 – -15 grader. Vi hade problem medkylaren på uppvägen – 30 grader. Vi åkte mest längdåkningsskidor, vi var i backen en dag – för lite snö det var bara nationella som var ok. Vi åt massor av goda middagar och spelade kort på kvällarna. En kväll på Granen där det var fest med dans o levande musik. (första gåmgen vi hörde Rädda Vojmån framförd av kompositören Johnny Holmgren).

Spårtlåv – 06 (Skrivet av Oskar)

Det har varit bra men kallt & lite snö. Mycket kort & skidåkning. Oskar Ulf o Leif

PS jag har köt skoter och jag kan ha skivit fel!! och åka fiskar! Oskar

Sportlov – 06 (lör – fre)

”Every bend is a sign of fear” – Linus the downhiller

Kallt väder, hård fostrande pist. Underbar bastu och härligt sällskap. Mycket kortspel där Oskar har varit kortkungen och Hanna den ständiga förloraren. Men jag är glad ändå att jag fick vara med i denna herrklubb. Tack så mycket för en toppenvecka! Hanna Linus

26/3 – 9/4 2006

Underbara 2 veckor precis har vi nu varit här. När vi kom var det inte mycket snö, men det kom ca en halvmeter på några dagar. Skön fluffig snö, mycket skidåkning. Amanda har kört skidor och snowboard! Amanda själv bestämde att hon skulle hyra snowboard i 2 dagar. Jätteduktig! (Det blev tre dagar). Lovisa har lärt sig åka skidor och ta barnliften och åka själv. Elis har tittat på skotrar, helikoptrar, traktorer, bilar m.m. Brrrm säger Elis när han ser en helikopter. Längdtur till Gubbsele och grillade korv, skotertur i strålande sol till Saxensjön och fiskade. Amanda fick 3 fiskar och mamma (jag) fick 2 st. Pelle har åkt mycket längdskidor med Elis på ryggen .(Elis sjungande da, da, la, la) Jag har åkt telisar. Jättekul! Sköna bastustunder hela familjen. Dans på afterskin. Kramar från Pelle, Hanna, Amanda , Lovisa, Elis

Påsk 2006 9/4 – 16/4

Linda, Ulf, Oskar, & Linus firade påsk med skidåkning, goda middagar, lite skoter & fiske samt trad. lunch på fjället påskafton. Massor av kortspelskvällar  och till och  med hotellbesök ett par kvällar. Linus lärde sig åka riktigt bra och klarade både Granen och nationella til slut. Knappliften & barnbacken var en baggis. Oskar dånar nedför varenda brant och kör ifrån de flesta. Vi stannade en extra dag (söndagen) för att få lite extra åkning och det var veckans bästa väder. I övrigt var det mulet och snöfall och några solglimtar.

Tack för en bra vecka!!

Skärtorsdag 20/4 – 2006

Maria Putte Emilia Paulina har haft en otrolig underbar påskvecka. Det ha varit skidåkning i backen, skoter med Björn och Monica till Bleriken & runt Grönfjäll. Det har varit en mysig påsklunch på fjället med entusiaster .. Det har varit utekväll medpub-runda på Kittelparken & hotellet. Det har varit middag på Granen. Det har varit Gin rummy marathon, baljbadande, bastubadande, en underbart solig dag på Saksen sjön. Emilia och Paulina har fått sina första fiskar. Maria & Putte vart rudolf med röda mulen. Tjejerna har åkt lift& skidor i mamma & pappas famn. Det har varit husbyggarprat & planer, det har varit mycket prat, skratt och vin & smarriga fördrinkar och utsökta middagar. Det är med en tår i ögat vi nu på eftermiddagen lämnar ett soligt snöigt Kittelfjäll & vi längtar tills i sommar när vi är tillbaka för nya äventyr.

Tack mamma, pappa Björn & Monica för trevligt sällsis….

Påsken – 06

Leif & Lasse åkte upp själva så att han hann med att träffa Pelle med familj och få se Amanda och Lovisa i slalombacken och Elis som tittade på helikoptrar.  På söndag 9/4 åkte Pelle o Hanna och Lind o Ulf Oskar Linus kom upp. Linus lärde sig åka skidor så hela familjen åkte. Björn Monica o Victor kom också på söndagen. Calla o Kattis var här. Sen åkte bröderna Ewalds hem under veckan. Maria o Putte Emilia Paulina kom torsd 13/4 och Ingrid på lördagsmorgon (nattbuss från Stockholm) Sedvanlig påsklunch på fjället och påskmiddag här. Linda o Ulf hem påskdan. Blandade aktiviteter och  blandat väder. En intensiv vecka med mycket kortspel och massor av god mat! Kanske lie för ltet skidor. Ingrid och Leif

19 juli 06 Kamilla & Andreas

Nu är vi här igen! Lika underbart som alltid! Ömma i varenda muskel efter vår (Kamilla, Andreas, Maria, Putte) 10 timmar långa fjällvandring i svampmarker, bergsklaättring, förbi 100 Kittelsjöar, storm, regn, sol, gråt, ilska, lekar, kyla & en massa skratt med vårldens bästa kompisar!!

Emilia o Paulina har förgyllt dessa dagar genom att vara världens bäst ungar & Leif o Infgrid har varit lika toppen som alltid.(Middag efter mardrömsvandringen bl.a.) Vi haräven uppfyllt min Kittelfjällsdröm genom att åka runt i Lars Pålssons spår, till hans stuga, fatmomakke & Saxnäs! Heja Heja! Vi börjar redan nu ladda upp för nästa 7 milavandring. Tack för allt! Ni är bäst! Kamilla & Andreas.

Maria Putte Emilia Paulina 9 Juli – 25 Juli

Redan Dax att åka hem  … snyft!

Roligaste sommaren hitintills (Putte fick ju en öring på 1.7 kilo..) Hade Kamilla o Andreas här på besök i några dagar , hann med en 10 timmars oförglömlig vandring plus en ”lebin” tur med dom plus några TP-kvällar. Sen när dom åkte hem kom Pelle, Hanna. Amanda, Lovisa, Elis, Oskar, Linus upp med buller & bång. Hur kul so helst att alla kusinerna var uppe samtidigt. Emiia & Paulina har haft sin livs bästa semester!! Önskar vi kunde få vara här minst 2 veckor till, man hinner inte med allt man vill göra. Men vi kommer tebax om några månader & snickrar på vårat nya sovrum på vinden! Vi är så tacksamma att vi har en sån underbart stor & kärleksfull familj. Tack mamma & pappa Pelle Hanna

22/7 – 30/7 Första gången …. Första gången Linus och jag var här på sommaren. Vi fiskade mycket. Jag fick en på 2,9 hekto. Oskar Linus

Hej Hej, Sommar! Sommar! 22/7 – 3/8 2006

… Vi ska sola, bada, sola… tills tårna domnar (sommarlovs morgonTV melodin)

Vi kom upp till Kittelfjäll  medbilen full… av barn och packning. Oskar och Linus åkte med oss upp i bilen. Vi välkomnades vid 22 – tiden när vi kom av att Putte stod på parkeringen och viftade med svenska flaggan. Vi bjöds på te och nybakade scones. Alla var vakna (Emilia och Paulina sov) Oskar och Amanda har fiskat mycket. Oskar, Amanda, Pelle och Putte var upp … gick upp på ”lebbin” och tog en liten kamvandring. Fullt liv med alla 7 kusiner i några dagar. Bad vid båthusen – ön – härligt varma dagar och helt ok temp i ån. Åkte en dag på utflykt till Norska gränsen medfarmor/farfar och Oskar och Linus och vi 5. Fikade och lekte vid vapstälven på väg upp. På vägen hem badade vi vid stranden i Guortabäcken. Barnen busade och lekte. Elis sov sött i bilen . Amanda och Oskar kastade varandras skor och strumpor i vattnet och hade ku. En kväll med fisketur med Berit, Roffe, Liv, Johan, Mikaela och Tanja. Vi var alla nere vid Gubbselet. Amanda fick 2 fina fiskar. Oskar och Linus åkte hem sönd 30/7 – 06

Pelle jobbade vidare på vinden en del. Elis har varit mycket medfarfar på vedbacken och ”jobbat”. Han gillar gräsklipparen också.

Pelle, jag och Amanda tog en tur till Saksenstugan. Vi startade på kvällen efter middagen den 31/7 och tog oss upp till Saksensjön där vi var vid 20-tiden. Vi grillade korv och fiskade vid Saksenbäcken. Amanda blev skräckslagen när hon plötsligt såg en hund komma rusande … Det var ingen varg som hon trodde. Vi uttrade oss runt sjön och kom fram till stugan. En underbar kväll. Vi fick 2 fiskar. Amanda drog upp en fin röding. Vi tände ljus i stugan och somnade sött efter ett parti vänd 10. Amanda vann. Tog oss hem morgonen efter. En härlig morgon. Lovisa och Pelle tältade på tomten den natten.. Lovisa ville så gärna sova i tält. Sista dagen idag, varmaste dagen. Bad vid båthusön. Lovisa och Amanda åkte med i strömmen och badade mycket. Elis plaskade med bollen i strandkanten. Hjortron var det inte så mycket av men vi fick ihop 3 kåsor en dag på vår båtutflykt. Det räckte till årets hjortronpaj. En härlig semester med många upplevelser Hanna, Pelle, Amanda, Lovisa, Elis

Sommar – 06 8// – 9/8

Vi har varit här 4,5 vecka , vädret har varit bra – kallt de första veckorna – sedan jättevarmt. Inget regn och inga mygg!! (nästan).

Maria Putte Emilia Paulina var här i 2 veckor. Deras sista dagar här kom Pelle Hanna Amanda Lovisa Elis Oskar och Linus. Vi var då 13 st  det blev intensivt med vandring – fiske – byggjobb – mat och prat. Putte och Pelle har gjort ett jättejobb på vinden. Oskar och Linus var här på sommaren för första gången, Oskar och Amanda har blivit fiskebitna!! Liv, Johan, Mikaela, Tanja var hos Rolf och Berit. Vi var och badade och fiskade tillsammans. Vi körde Oskar och Linus till Östersund (dom var här en vecka). Pelle med familj var kvar en vecka till – mer bad vid ön vid båthusen och div utflykter. Sista veckan var Leif och jag själva.

25/10 – 06

Nu har vi jobbat i 5 dagar och byggt klart nästan vinden. Långa arbetsdagar med avslut i bastun framemot småtimmarna har gett lysande resultat. 3 dm snö och -5 har ramat in denna jobbtur. Stort tack till Tores såg o hyvel som det mesta mtrl kommer i från.

Vi som gjorde jobbet här uppe var: Lovisa, Elis, Pelle, Putte, Calle o farfar Leffe.

Nyår 06 – 07

Maria Putte Emilia Paulina var hät och firade  in det nya året ihop med Björn och Monica (Lasse och Victor kom på nyårsdagen) Vid 12-slaget satt vi under stjärnorna i baljan och skålade. En fantastisk upplevelse. Vi har spelat mycket Gin-Rummy (statistiken finns på data) Emilia och Paulina har provat på att åka slalom – det var jätteroligt!! Vädret: mycket snö -2 – -10. Blåst några dagar. En bra vecka!!

07.02.24 – 03.03 Pelle Leif Amanda och Lovisa.

Vi har haft en riktig otursvecka här uppe. Leif har vrickat båda knäna och jag Amanda har vridit vänster knä och gjort illa backen. Det har varit så mycket snö enda upp tillmina knän. Vi åkte mycket skoter. Vi åkte och fiskade och fik två fiskar. Jag fick 5 – 10 fiskar som var småfisk. Vi kala dem för busfisken för att den inte ville koma ner i hålet. Amanda har skrivit. Det gör ont, det gör ont

24/3 – 31/3 Fam Engel – Bergman

Tack Pelle och Hanna, Amanda, Lovisa och Elis för en fantastisk vecka med strålande sol åp en klarblå himmel, metervis med snö, +10 varmt. Vi har åkt skidor, grillat korv , åkt skoter, bastat, och haft en fantastisk semester med våra fantastiska kompisar. Tack så mycket Jonny, Camilla, Julia, Emilia, Olivia

Påsken – 07

Leif åkte upp på måndagen i påskveckan själv (Pelel medfamilj var redan här) Fullt lassmed säng, virke madrasser mm. Blåsigt, Blåsigt, Blåsigt

Under veckan kom Ingrid på onsdag med flyg. Leif hämtade. På torsdag kom Putte och Maria. På söndag åkte Pelle med familj hem. Linda och Ulf Linus Oskar kom sanna dag. Maria och Putte åkte hem på tisdagen. Fullt ös och omflyttning. Blåsigt mm. Påsklunchen blev bakom Björn och Monicas hus. Trevligt som vanligt dock inte så blåsigt Söndag och måndag var toppenfina. En liten skotertur för Leif och Ingrid. Annars jobb på vind matlagning, kortspel och lite skidåkning.

Torsdag 19/7 2007

Nisse, Marianne, Anders och hunden Stina Nykvist har visat Lasse och Marianne Norrbotten medKautojärvi, övertornio och Haparanda mm. På hemvägen fick vi möjlighet att besöka Kittelfjäll. Dramatisk utsikt, god mat, värdfolk och inga mygg. Tack för oss

Söndag 21/7 2007

Jag och Åsa kom på besök och bjöds på en intressant vandringstur med strålande sol. Kvällen innehöll bastu och en god middag med avslutande promenad till forsen. Tack för allt. Björn och Åsa

Sommar i Kittelfjäll 2007

Leif och Ingrid har varit i nästan 4 veckor. Vädret har varit bra förutom några dagar. Leif har blivit ganska bra i sina knän. Vi har haft besök av Lasse, Marianne, Nisse, Matiann + deras son samt hunden Stina. – 1 natt Åsa och Björn från Jämtland – 1natt. Pelle med familj var ca 10 dagar. Första veckan var Rolf och Berit uppe med Livs familj och stnnade några dagar till veckan därpå. Sista veckan bodde Janne och Christina i Rolg och Berits hus.

Vi har huggit mycket ved och tagit ned 12 träd, slagit ängen, städat på tomten, spikat lite samt målat fönster i Lillstugan. Amanda och Lovisa har gjort en trollstig som Emilia, Paulina och Elis tyckte var skojig. Alla barnbarnen var här samtidigt – hade mycket roligt och lekte jättebra. Pelle hade ordnat fiskekort i Vojmåns flugfiskevatten. Pelle och Leif var uppe där och fiskade 2 nätter. Putte en natt. Fångsten blev bra. Mycket strapaser med båt och transporter. Mycket lyckad utflykt som kommer att göras om. Vädret var jättebra. Ganska myggfritt i sommar, ont om hjortron, Amanda har varit på Kittelfjällstoppen. Putte har plockat svamp. Pelle m familj har varit i Saksen och sovit 1 natt – regnit.

9/9 – 13/9 Leif körde upp soffa + sängbord mm. Lade golv på vinden + nedanför trappan. Björn var uppe. Vi fick kantareller och hjortron på Björnkullen. Vi såg Björnspillning + björnspår.

Okt – nov var Leif uppe (2 ggr) & snickrade och satte in dörr och trappa.

9/12 – 13/12 -07 Maria, Putte, Emilia, Paulina

Vi kom upp kl 01.00 på söndagen till ett kallt hus, vattnet var fruset, pumpen trasig, propparna gick hela tiden & det var kallt!! Första natten gick huvusäkringen & vi vaknade nästa morgon i minusgrader. Vi kunde andas rök inomhus .. vi eldade & eldade mned ved som var svåreldad, men under dagen kunde vi ta av oss mössorna inne. Andra dagen började rören under diskbänken att spruta vatten & vi fick stänga av allt vatten. Putte lyckade still slut laga rören men varmvatten fick vi klara oss utan för varmvattenberedaren var helt slut. Ute var det – 22 & otroligt vackert , rosa fjäll & 65 cm snö. Vi åt middag på hotellet ena kvällen för Utposten var stängd. TV4 & idolgänget satt vid bordet brevid oss, dom var uppe för att spela in något av slutningsprogram . Kommer nog inte att glömma den första lunchen vi åt här när affären varstängd % vattnet inte fungerade & det var smällkallt – havregrynsgröt & två gamla påskmust vi hittade i skafferiet.Några som inte verkar ha märkt av allt stök & bök den här veckan är Emilia och Paulina, gladare tjejer får man leta efter, dom har stormtrivts! Och det har jag och Putte också gjort som vanligt. Ses snart igen. Vi kommer upp on 2v med nya krafter. Maria

27 dec 07 – 4 jan 08 Nyår 07 – 08

-10 Maria, Putte, Emilia, Paulina firade nyår här med Ingrid& Leffe, Björn & Monica Lasse & Amanda Calle & Kattis Victor & Sandra. I början av veckan var det 15 – 20 cm snö & blåst men i slutet på veckan började det att snöa & vi äldre åkte slalom i backen. Emilia & Paulina har åkt stora knappliften till släpp1. Vi har även åkt en sväng till Saksenstugan & hunnit med många spelkvällar, goda middagar, afterski & bastubad. Ses snart igen / Maria.

27/12 – 5/1 – 08

Vi firade nyår och åt gott och spelade spel och gick promenader – ett skönt nyår lagon kallt -5 – -15 grader Infrid och Leif

21/2 – 29/2 – 08 Sportlovet 2008

Putte Maria Emilia och Paulina var här tre dr. Vi åkte slalom och det blåste. Vi gjorde en bana från lilla stugan ner till vägen. Den var häftig med en tunnel. När Maria och Putte åkt hem for Leffe med Ivar till Saxnäs och köpte en skoter. Vi som var kvar (Amanda, Lovisa, Elis, Pelle och farfar Leffe) åkte skidor på förmiddagarna och skoter på eftermiddagarna. Det var snöigt o blåsigt. En dag var vi på Saksen och fiskade, vi fick 8 st rödingar.

Påsk – 08 20/3 – 29/3

Linda Ulf Oskar & Linus var här! Under påskhelgen även Pelle Hanna Amanda Lovisa Elis Leif & Ingrid. Alla åkte hem i omgångartills det bara var vi och Leffe & Amanda kvar. Jättestrålande väder & perfekt snö (-22 grader på mornarna). Traditionsenlig lunch på påskafton på tomten i år med inslag av lekar. Sen skidåkning varje dag. Vi åkte till Tärnaby Hemavan en dag och Oskar, Linus & Amanda åkte som raketer nerför backarna. De bara ”startade motorerna” och körde! Men så var de som ”darrflundror” sen också. Lite fiske och skoterturer med nya skotern blev det plus att inslaget av längdskidåkning var något större än vanligt. Vi ses i sommar på Maria & Puttes  bröllop. Linda m familj

15 juli 2008

Efter ca 112 mil har vi kommit fram till Ingrid & Leffe. Kommer från Uddevalla är på väg till Evenskjer – Harstad i NordNorge. Vi har fått en jättegod middag och promenerat ner till älven Vojmån. Här verkar så fint så vi ”hotade”  med att stanna en vecka, men tyvärr måste vi åka redan imorgon, för släkten i Nordnorge väntar. Nu sitter vi soffan och smuttar på vin och vår lilla hund Sussi har somnat i soffan, efter ha sprungit runt ute och här inne. Lekt med en liten leksak. Hjärtligt tack från kusinen Inger och Asbjörn och hunden Sussi

Bröllop 080809

Magiskt Underbart Fantastiskt. Toppturer, grillkvällar, fiske, vandringar, spöregn, strålande sol, massor utav människor, piratdricka, skratt, tårar, gemenskap, stress, nervositet, glädje, Göran & Fredde hos ”Johnne i backen”. Dom å kullen & och dom i dalen . Gotlänningar, 08-or, flyg, tåg, bil, helikopter. Festfixare, toastmasters, värdpar, vigselförättare & brudens far. Eskil & Sibylla, hojt, vardofjäll, lappkåta.

Kärlek till er alla / Maria & Putte

Sommar – 08

Ingrid o Leif kom upp den 11:e juli och åkte hem 14 augusti. Det har varit intensiva veckor med mycket folk. Första veckan var vi själva här med mycket plock och städ och lite promenader. Andra veckan åkte vi till Norge i 3 dagar – fantastiskt men tyvärr lite dåligt väder. På hemvägen hämtade vi Maria och flickorna i Vilhelmina. Trdedje veckan var det jättefint väder vi vandrade och badade. Pelle med familj kom upp. Fjärde veckan kom Putte, Fredde och Göran först sen Maria och Göran. Det blev vandringar på dagarna och fiske på kvällarna. Linda med familj kom torsdag före brölloppet. Massor av folk, massor av mat, trevligt och rörigt och mycket att göra. Bra väder nästan jämnt.

Lördag 9 augusti – bröllopsdag

Fint väder allt fungerade – god mat – mycket tal – häftig dans – vackert brudpar – massor av gäster. Sista veckan. Gästerna droppar av till slut bara Björn Monica Leif Ingrid kvar

Sept – 08

Leif Lasse Marianne var här några dagar och byggde skoterförrådet.

Höstlov 2008

Kalle Pelle Amanada Lovisa och Elis var här uppe och byggde klart skoterförrådet lite gran. Lovisa och Amanda bygde en koja. Det var ganska kalt och snö på fjälet. Amanda Pelle Lovisa och Elis kom upp den 24/10 och Kalle den 25/10. Vi åkte hem den 28/10. Vi gick sagostigen en dag annars så var vi mest hemma. Så var den Kittelfjällsresan slut.

Nyår 08 – 09

Alla var här och firade nyår. Ingrid Leif Linda Pelle Maria med familjer. Björn och Monica och deras vänner Ulf Rennja. Det har blåst lite snö så besöken i backen har varit få. Linda m familj var i Tärnaby 2 dagar där var det bättre. Vi hade en fantastisk nyårskväll med massor av god mat trevligt umgänge mycket sång raketer och balj-bad. I slutet av veckan blev det riktigt kallt – 20 då var bara Ongrid Leif Maria Putte Emilia Paulina kvar.

Sportlov – 09

Vi alla som var här . Oskar Linus Linda o Uffe, Leif, Hanna Pelle Lovisa Amanda o Elis, Jenny Jörgen, Julia o Elin, Emma. En vecka med mycket skidåkning och bus o lek. Snöigt i början på veckan o sol och kanonväder i slutet. En dag åkte vi och fis´kade , Mamma o Pappa åkte längdskidor. Vi fick ingen fisk. En annan dag fick Oskar och farfar 3 fiskar. Lovisa tappade sin andra framtand. Amanda o Lovisa tolkade upp på loftet o åkte slalom ner. Linda Uffe Oskar o Linus, Jenny Jörgen Lulia Elin o Emma samt Leif åkte hem lördagen 28. Hanna Pelle Amanaada Lovisa o Elis åker hem söndagen 29. Anna & Fredrik hälsade också på under veckan. Amanda skrev.

Påsk – 09

Linda Ulf Oskar Linus Pelle Hanna Amanda Lovisa Elis Martin Anne Moa & Ingrid var här (de sistnämnda i Björn & Monicas stuga). Vädret var dimmigt den första delen av veckan och tyvärr lite varmt men backen var välbeökt. Som tur var  blev påskafton-vädret helt underbart och påskaftonlunchen avnjöts i strålande solsken på tomten på trditionsenligt sätt. Mycket lek och bus efteråt med både barnkastning och snowracer – race. Ett stort snöbollskrig gjorde att alla var plaskvåta när kvällen närmade sig. Vi ses snart igen!

Sommarlov – 2009 9 juli – 20 juli

Den här semestern började norrut …. Innan vi kom hit besökte vi Åre; åkte kabinbana och besteg toppen! Vi campade en natt och invigde vårt nya tunneltält.(Efter toppturen badade vi på äventyrsbadet i 3 timmar). Passerade och tittade till Renfjällsgården och åkte vidare till Östersund där vi övernattade och åkte till K-fjäll nästa dag. Kom upp på fred eftermiddag. Härligt …. men myggigt!! Första dag blev en tur upp i Grantonskalet – åt vid bäcken! Inte för varmt, inte för kallt, inte regn… lagom! Men väl hemma när vi satt i bastun kom regnet. Sagostigen, hembyggdsgården paltdag- rekordmånga paltar i år – 980 st ”Suck” Premiär för Elis på ”Lebbin”. Amandas och Lovisas 2:a gång. Elis var rädd och ville gå hem men gick bättre när vi väl var uppe.. Tjejerna kämpade på. Mygginvasion när vi skulle äta lunch. Alla sprang runt och försökte få i sig något. Varmt och svettigt. På vägen ner Lovisa – jag skall aldrig mer gå på ”Lebbin” det är pappas fel att vi är här. Kexchoklad o dricka på verandan när vi kom ner. Fiske och båttur på Bergsjön. Amanda fick 5 fina fiskar!! Myggigt! Grillade hamburgare och kvällsbadade på ön vid båthusen. Farmor och farfar kom på fredan. Fixade på huset me fönster och annat. Svettig tur uppför tvärån.. Amanada: Jag skall akdrig mer gå den här turen. 2 mysiga kvällar vid vår lägereld, grillad banan ned choklad och pinnbröd. Sång o gitarrspelande farfar. Amanda: Det här är den bästa kvällen i mitt liv. Elis tyckte myggen var jättejobbiga -”det kliar överallt”. Veckans skylt på Hamreby: Herrtrosor 49:- Amanda fick en liten lniv son hon har täljt sin gubbe/gumma med

Årets tema: Sommarblommor… Vi har ritat och lärt oss en massa blomsorter.

Hanna, Pelle, Amanda, Lovisa och Elis

Maria Putte Emilia Paulina & Fredde var här mellan 24/7 – 1/8 – 09

Det var en hel del regn första dagarna för att avslutas med lite sol sista dagarna . Vi har gjort Saksen tur med uttring & lite virr runt Bergsjöfjället. Småturer ner till ån och en stortur till Vardofjäll med grymt mycket fisk och en fika med Ronny. Fredde har elpulat uti boden & hälsat på Jonne i backen. Ses snart igen.

 

2009-08-06

Tack för oss att vi fick vara med på födelsedagen 5/8. Lasse har ju haft Lillstugan som tjänstebostad under den tid som han bygger hos Janssons. Jag, Marianne har haft semester, fikat med värdfolket, läst böcker och haft det härligt i solen över 20 grader varje dag. Vi hoppas få återkomma til familjen Ewald. Så trevligt att vara gäst hos er, Kram Marianne PS (Jag vet att Lasse tycker likadant)

8/8 – 09 Nu har vi varit här i drygt 3 veckor. Vi startade med att åka på Margits begravning i Kville sen for vi norrut. Vi har haft ett blandat väder – sista veckan har varit fantastisk sol – inga mygg. Mycket fix – målning – gräs – ved. Mycket träd försvann. Tack och hej!

Hösten 09

31/8 – 3/9 Leif och Putte var här tillsammans med takläggarna. Sedan fortsatte takläggarna v.38

30/9 – 2/10 Leif var här (åkte tåg + buss) Städade takplåtar och gjorde iordning infarten (med hjälp av Thorvald grävrare)

25/10 – 1/11 – 09 Leif och Ingrid åkte upp för att isolera om Lillstugan. Vi upptäckte att mössen har haft sina bostäderdär under många år – läskigt men vi tror att det är tätt och bli varmt och skönt.

Nyår 2009 – 2010

Sportlov – 10

Linda Ulf Oskar Linus Pelle Hanna Amanda Lovisa Elis hade sportlovssemester med skid & skoteråkning. Bastuns vatten var fruset men vi hinkade oss i stället. Med div fjällskryt och Gin Rummy spel gick veckan fort och trots Ulfs pajade knä (ledbandet uttänjt) & Pelles jobbande var det massor av skidåkning. Vädret var kanon! Sol & kallt. Runt – 20 vissa mornar och en del blåst på eftermiddagen. Carita och Mimmie var och hälsade på i Lillstugan och trots ovana på skidor tog de sig ner för (nästan) alla backar. Ramlingarna i liften genererade en utskällning av Linus. Vi ses i Påsk igen!

100321 The kittelfjäll re-tour

Traditionen är nu fastslagen! Planer på att ta en tur till och upp på Marsfjäll gick om intet. Men, härlig snö och trevligt sällskap gjorde en kanonhelg. Tack Ewalds för att er stuga står till förfogande! Hälsningar Adde, Jonas, Johan Pelle PS. Nästa år bokar vi Heli-Ski

PÅSK PÅSK PÅSK 2010

Maria Putte Emilia och Paulina var uppe veckan innan påsk, tillsammans med Nedia, Jonny, Sonny, Zacharias. Veckan avslutades med hela härliga stora familjen tillsammans trångt & väldigt mysigt!! Emilia & Paulina har gjort debut i Nationella, Åsen, Granen, Min väg, Lillgrova, Runes & Morgonzoobacken. Paulina har sjungit tillsammans med afterskibandet & Emilia sjöng kärlekslåtar med sin mamma på påskaftonsmiddagen. Vi vill som vanligt inte åka hem. Tack alla entusiaster som fixade påsklunchen i lilla ravin. 7 års jubileum för Putte. Ses snart Maria

Påsk 2010 Ingrid och Leif har mått bra i den nyisolerade lillstugan som nu är fardigspikad inomhus. I övrigt har det varit full fart som vanligt med nästan dygnet runt aktiviteter. Ett stort plus var att vattnet i bastun kom igång.

Alla var här Ingrid o Leif, Pelle Hanna Amanda Lovisa o Elis, Linda Uffe Oskar o Linus Naria Putte Emilia o Paulina Björn o Monica Lasse o Amanda Calle o Kattis Marias kompis Nedja o Jonny + 2 barn

Sommar 2010 Hanna Pelle Amanda Lovisa Elis

En super härlig sommar, med många nya minnen härifrån. En tur till Rissjön med Putte, Maria, Fredde, Hanna, Pelle o Amanda. Vi pustade och gick fram till världens finast plats. Amanda var en riktig kämpe. Vi badade grillade och fiskade. Pelle o Putte tog en tur med Elis, Lovvisa, Emilia och Paulina – deras först riktiga tältning. Mycket hjortron plockade vi på myren.

Kramar från oss.

Sommar 2010 – 30/7 – 8/8

Putte Maria Emilia Paulina Fredde

Mysiga dagar tillsammans med familjen. Vandringar  till Grantonskalet, Grönfjällstoppen, Lebin, Rissjön, nya bron, sågen & båthusen. Mycket hjortron – lite fisk. Fredde har tagit över titeln som storfiskare … eller?? Underbart tältdygn vid Rissjön & premiärtältning för Emilia & Paulina med kusinerna vid Vapstälven. Grymt mycket mygg vissa dagar men ändå lika underbart som vanligt. Ses snart igen.

Sommar – 10

25/7 kom vi hit åkte hem en vecka 29/8 – 7/9 och for hem 23/9. Vad gjorde vi så länge? Se dagboken Ingrid och Leif

HÖSTEN 2010 30/9 – 3/10

Putte, Matti, Jocke och Strumpen var uppe en underbar helg och vandrade. Turen gick upp till Blerikstugan och vidare runt sjöarna. Vi avbröt vandringen en dag för tidigt då det blåste upp till storm. Under natten mätte vi upp -13 Ett besök på Granen hann vi med.

Höstlov 2010

Amanda Lovisa Elis Pelle och Leffe kom upp fredagen den 28 och åt god middag uppe i Björn o Monicas stuga  tillsammans med Björn och Victor . PÅ Lördagen  hade Amanda , Lovisa Elis Pelle och Victor ett stort snöbollskrig med mycket mulningar. På söndagen åkte allihopa båt till en myr och fikade. Eftersom alla inte fick plats i en båt så bogserade vi 1 båt (båten utan motor). På myren så byggde vi först en stor snögubbe , sen byggde vi en soffa. Efter fikat hade vi snöbollsbowling. När vi kom hem från båtturen så gick vi ut och kollade lite på hus. Vi tog sparken  och en snowracer med oss . Backen vid Roffe och Berit gick vi upp. Därifrån åkte Pelle, Lovisa o Elis nerför på snowracern och Amanda o Victor ner på sparken. På måndagen åkte Björn och Victor hem . Dagarna efter var vi ute och lekte, spelade ”klump” och gick till affären. Glada hälsningar Amanda, Lovisa, Elis, Pelle Leif

Nyår 2010 – 2011

Vi kom upp den 29/12 -10 och åkte hem 4/1 – 11 Vi firade nyår uppe hos Björn o Monica, Lasse, Calle o Kattis, Victor och Peter o Carro var där. Vi åt god middag och pangade iväg världens bästa raketer. På nyårsdan var alla trötta, vi låg och tittade på film nästan hela tiden. Vi grillade till lunch. Måndagen den 3 åkte Lasse, Amanda, Putte, Maria, Carro, Kattis och Pelle längdskidor till Rissjön och Calle, Victor och Amanda (jag) åkte skoter dit. Det varkallt och alla frös så att dom flesta åkte skoter hem. Farmor (Ingrid), mamma, Elis, Lovisa, Paulina och Emilia åkte skidor i barnbacken och åt pannkakor på hotellet.

Hälsningar Hanna Pelle Amanda Lovisa Elis

27/12 – 6/1 Lite snö, kallt och mysigt

Tack för oss Nyår 2010 – 2011  Maria Putte Emilia Paulina

27/12 – 8/1 Ett bra traditionsenligt nyår med balja (dom barvatten hela dan) god mat och fyrverkerier. Kallt och ganska lite snö men sista dan kom det ca 1/2 m Ingrid och Leif

Sportlovet 2011

Ulf Linda Oskar Linus Pelle Amanda Lovisa Elis & Leif. Vi har haft VM i Kittelfjäll i längdskidor. Linus vann två stafetter. En med Amanda och en med Oskar. Lite för lite snö och sista dagarna blåsigt så liftarna var stängda. Skoterturer och fiske samt längdåkning i stället. Nu hoppas vi att det snöar rejält så det håller i backarna till påsk.

Nådens År 2011

En kanonhelg där vi efter tre års väntan lyckades komma med helikoptern för tre åk på Daune. Även fantastiska snöförhållanden i backarna med 50 cm puder.

Tack Ewalds! Jocke, Johan Adde

Påsk 2011 15/4 – 27/4. Sen påsk med väldigt lite snö. Ingrid Leif Björn o Monica var de enda som var här. Vi hann med att göra några fina skoterturer innan snön tog slut. Sista skoterturen mot Saksensjön slutade med en vurpa i en bäck (= leden) där Ingrid plurrade så vi fick åka hem. Årets påsklunch utanför lillstugan – solen sken och livet var fantastiskt. En lugn och skön påsk med mestadels fint väder!! Ingrid och Leif

2011-07-14 – 2001-07-16

Från Stockholm via Stekenjokk kom vi till Kittelfjäll tors 14/7. Vi fick en fin plats att ställa husvagnen på  och en fantastisk middag med nyfångad fisk. På kvällen provade vi fiskelyckan men fisken fanns ej där., men kokkaffet smakade utmärkt. Fredagen bjöd på ett strålande väder så vi packade ryggsäckarna och gick en fin tur på fjället. Härlig tur och på hemvägen blev vi ”jagade” av myggorna. Grillning på kvällen och o middag på altanen med fantastisk utsikt. Trötta och belåtna somnade vi sedan gott i vagnen. Tack Ingrid och Leif för er gästfrihet och härliga dagar i er fina stuga. Vi ses i Sjöstaden. Astrid och Tommy

Sommar – 11 21/7 – 4/8

Vi var här två veckor. Hanna kom upp med bussen efter 1 vecka. Den första veckan var det bara Pelle Amanda Lovisa o Elis. Vi fiskade mycket, vi vandrade och spelade minigolf. Våfflor åts det mycket av. Vi gick upp i Tvärån i Lilla Lagun. Leffe och Ingrid gick upp skoterspåret till Lagunen. Vi tog ett dopp. Vi gick och åkte båt till Saksenstugan. En trevlig promenad. Vi hade en trevlig tur upp till Kittelfjällstoppen. Vi tackar för den här gången. Hanna Pelle Amanda Lovisa Elis

25/7 -11 Tusen tack för många underbara dagar hos er här i Kittelfjäll med de vackraste vyer och en båttur som hade allt, tystnad o skönhet som vi sällan skådat. Tack också för god mat. Kram Flory o Uffe

Sommaren – 11

Vi åkte upp 8/7 hem 7/8 sen var vi hemma i 2 veckor. Vi åkte upp igen 22/8 – 7/9

Hösten – 11 Leif åkte med Björn och Monica. Dom byggde på nya huset. Leif rev altan och fixade med avlopp. Leif tog buss o tåg hem 18/10

Höstlovet 2011 En spökvecka.

Med varmt väder (+5) Ny altan – grillning – Geocatch sökning och en stor spökfest. Kalle o 2 kompisar har varit här och byggt på nya huset. Hanna Pelle Amanda Lovisa Elis Putte Maria Emilia Paulina Ingrid o Leif

JUL LÅV 2011/2012 26/12 – 6/1

VI HAR ÅKT SKIDOR OCH ÅKT  -PULKA HAR VI OKSÅ ÅKT.

Nyårsafton firade uppe på kullen med Björn, Monica, Lasse Amanda Molly, Victor, Calle Kattis Peter, Camillo Mathilda, Linda, Oskar , Linus,  Pelle, Hanna, Amanda, Lovisa, Elis, Maria Putte Emilia Paulina Kamilla Dea. ”012 inleddes med sjukt mycket snö – 130 cm. Temperaturen har pendlat mellan -2 till – 20.

Sportlov 12

Det ha varit ett superlov med mycket skidåkning & tolkning. Emilia & Paulina åkte upp med Ingrid & Leif, Pelle Hanna, Amanda, Lovisa & Elis var här + Björne & Monica. Vi har afterskiat mycket & lekt lekar. Alla har åkt slalom hela veckan. Vi har nästan åkt ALLA backar. Storgrova var favoriten.

Vi har bygt en snö borj som vi lektä i mykät. Det var jätemyje snö övär ås och vi har haft en jeterolig fest. Kramar emilia. Farmor/farfar, Elis, Amanda, Paulina, Lovisa

Sportlov 2012 fortsättning …. Torsdag 1 mars

Tack Elis och Emilia för att ni fixade en rolig fest för alla i torsdags eftermiddag. Dansstopp, drinkar, chips, hela havet stormar o skoj.

Amanda Lovisa och Paulina och jag (Hanna) pkte i backarna och började från höger med ”pastorn” och kom till nationella. Sen  började det regna. Vilka härliga skidåkare. Vi åt lunch på Kittelparken gott.

BÄSTA SVÄNGEN ALLA BARN!22 – 25/3 2012

Gänget minns ”Molekyldoktorn”. Växlande väder, snö, regn, sol och blåst. Vi slog nytt vinderekord + 40m/s på toppen av klippfjället. Uppskattat gästspel av Calle och Kattis och deras ”kites”. En grym helg som vanligt. Tack Ewalds Johan Jocke

Påsklov 2012

Ett riktigt härligt lov med mycket sol, skidåkning och skoteråkning. Under påskhelgen  så var det många här.  Lasse, Amanda o Molly, Victor o Veronica, Calle 0 Kattis, Björn o Monica, Leif o Ingrid, Linda, Oskar o Linus, Pelle, Hanna, Amanda, Lovisa o Elis.  Självaste  påskafton började med grävande  till påsklunchen  som skulle tillbringas uppe på fjället. Pelle, Amanda, Oskar, Calle, Kattis och Leif hjälpte till och gräva. Efter det så fortsatta alla förutom Leif upp till sadeln. En härlig tur med fin åkning ner. Lunchen var riktig härlig! Sol, sol, sol Micaela och Liv kom och åt med oss . Mycket tävlingar och äggletande blev det också. Dagen avslutades med härlig räkfrosse middag och bild/filmvisning. Dagarna efter spenderades i backen och på Rissjön. På Rissjön var alla med förutom Oskar, Linda, Linus Björn o Monica. Elis fick största fisken!!! Hanna, Amanda o Calle gick upp på en minitopp brevid Risfjället. Tisdagen efter åkte Lasse, Amanda och Molly hem och några dagar efter det åkte Cale, Kattis, Victor o Veronika hem. Vi fick många härlig dagar. i backen med korv o Hamburgare grillning och sol Efter att alla åkt hem stannade Pelle, Amanda, Lovisa och Elis kvar i ca en vecka. Kramar Lovisa, Elis, Pelle, Amanda som skrev.

Sommarlov 2012

Först kom Leif och Ingrid upp, två väckor senare kom Maria, Putte, Emilia o Paulina upp och ungefär en väcka senare kom Hanna. Vi har haft underbara dagar tillsammans och gått på många turer. Vi har gått uppför Kittelfjälls toppen med Putte, Emilia, Paulina, Pelle, Lovisa och Amanda. Första gången för Emilia och Paulina. Spöregn och fel väg på nervägen men ändå en bra o kul tur. Senare åkte vi till Norge och Vapstälven. Vi fiskade, åt potatismos(!) och hade det trevligt. Paltdagen på bygdegården var jättebra. Alla åt palt och tyckte det var gott. Även en minigolfrunda hans med, En ridtur hans med och alla red förutom Elis och Pelle som var och fiskade. På söndagen så gick Pelle, Amanda, Lovisa, Elis, Putte, Emilia och Paulina upp i Tvärån. Många plurringar och dopp bjöds det på . Senare på kvällen åkte Maria, Putte, Emilia och Paulina hem. Vi fiskade, mös och hade det trevligt. Tor – Fre var vi Saksenstugan. Vi uttrade mycket och fick stora fina fiskar (19 st 6,5 kilo). Sista dagen gick vi upp i Grantonskalet. Härligt fast stormigt.

Vi har haft mysiga dagar med hästar som grannar och fiske.

Ginrummy ”SM” varje kväll. Elis har lärt sig den här semestern. Hälsningar Amanda, Lovisa, Elis Pelle Hanna

Sommar 2012

Vi (Ingrid och Leif) kom upp dagen före midsommarafton. På midsommarafton var vi vid bygdegården där det var musik dans och kaffe med prinsesstårta. Leif och Jan presenterade  boken och sålde böcker och pratade hela festen. Väldigt lyckad dag. Böckerna har sålts väldigt bra (slutsålda). Vi var i Norge några dagar och fiskade torsk och makrill. Maria Putte Emilia Paulina var här 1,5 vecka då vi gjorde olika utflykter och fisketurer . Pelle och barnen kom upp några dagar senare och aktiviteterna fortsatte. Maria med familj åkte hem och och Hanna kom upp och var här en vecka. Marianne och Lasse kom  upp på Leif födelsedag. En bra sommar (7 veckor i Kittelfjäll) med skapligt väder och inte särskilt mycket mygg.

2012-10-14 – 10-21 Leif och Ingrid var här. Eljobb i 2 dagar med nytt proppskåp. Leif arbetade mest sedan åt Bajen och skickade massor av mail Ingrid promenerade ibland även Leif. Tittade på nya hus, lämnade böcker till PB och småpysslade. Calle & Kattis var uppe och målade lyfte förråd och fixade. Vackert på fjällen

Höstlov 2012 Leif, Pelle, Amanda, Lovisa och Elis var uppe 5 1/2 dagar under höstlovet. Det var mycket snö och 2 – 9 minusgrader. Vi åkte mycket madrass och på söndagen åkte vi bår. Vi spelade kort varge kväll och såg en lavskrika som vi matade med bullar. Det blev många turer till affären som vanligt. Vi hade en härlig grillkväll vid grillplatsen med pumpakungen. Lovisa Elis Amanda

Nyåret 2012 – 2013

Ingrid Leif Pelle Hanna Amanda Lovisa Elis Maria Putte Emilia Paulina och Isabella Oskar Linus Linda var här och och Isabellas första gång. Vi har åkt mycket skidor och skoter . Bella vände sig för första gången från rygg till mage.

Något mulet väder ca -1 – -3 grader och dimma. Vattnet i bastun frös men kom igång näst sista dagen. Rekord på nyårsafton, 29 pers varav 27 sittande och åt samtidigt. Längdtävling i 3:ans spår med blåbärssoppekontroll. Putte & Marias bil blev stående vid hotellet så en extra tur till Storuman blev följden.

Sportlov 2013

I år var Hanna, Pelle, Amanda, Lovisa, Elis uppe. Emilia, Paulina var här med leif och Ingrid. Ingrid (mormor) var uppe och Linda för första gången. Pelle kom på slutet. Dåligt väder med blåst och stängda liftar, men emellanåt sol. Vi har tolkat, åkt längdskidor och bakat. Härligt – Kittelfjäll – myspyspromenader – härliga barn. PS saknar inte skidorna. Ingrid. Vi har varit på afterski åkt mycket skidor och ankarliften var stängd typ till slutet av veckan men vi har åkt mycket skoter.

Tack snälla familjen Ewald

Jag gjorde Kittelfjällspremiär den här veckan och haft ett fantastiskt sportlov. Jag ”rullar” imorgon mot Stockholm då vi fått så mycket goda bullar, tårtor, semlor och mat hela veckan. Det har varit blåsigt i backarna men jag har kämpat mig ner för skogsbackarna med barnens hejarop och pepp. Med mycket rumpfall och trädkramen åker jag hel och glad hem. Tack för en fantastisk vecka.

PS Heja Anton Ewald Mvh Linda Persson

Sportlov 2013 Anton Ewald vidare i melodifestivalen

Jag, Linda och barnen åkte upp till Kittelfjäll med stopp och övernattning i Sundsvall på vägen. Väl uppe och bilen tömd på väskor började Linda och jag skotta oss fram till dörren  till Lillstugan, tiill Bastun, och slutligen ner till pumpen. Vi bestämde oss för att försöka sätta igång vattnet till övriga gänget kom fram. Öppnade locket och med telefonen i ena handen, Leffe i luren och Linda som assistent lyckades vi efter ett par timmar med den omtalade vattenpumpen. Så nu kan vi det; ”Hanna kan självveckan” – (citat från Linda) Körde också upp på loftet med skotern själv och till affären med Linda som passagerare. Amanda, Lovisa och Elis hyrde snowboard – så duktiga.

2013-03-14/17 Återigen har vi lyckas ta oss upp tillsammans för att få njuta av en intensiv långhelg i den fantastiska naturen i Kittelfjäll. Två dagar med kanonväder kröntes med en episk tur på Risfjället. (mötte ett par förvånade Heliskiers på vägen upp) Söndagen bjöd på låga moln vilket ledde till att den planerade Catturen ställdes in. Med rejält slitna muskler packar vi oss iväg och vill tacka the Ewalds för gästfriheten. Vi längtar redan till nästa år… Jocke/Johan/Adde

PÅSKLOV 2013

Det har varit en härlig påsk och alla var uppe: Pelle, Hanna, Amanda, Lovisa, Elis, Maria, Putte, Isabella, Paulina, Emilia, Linda, Oskar, Linus, Ingrid och Leif. Björn och Monica och Calle och Kattis var också här. Det har varit ett mysigt lov med något blåsigt väder men på påskafton så var det soligt och härligt. Alla satt uppe i gropen på fjället och sedan kom Roffe och Berit med familj också. Mat och lekar hela dagen och en fantastisk avslutning med god middag. Resten av lovet har bestått av härlig skid och snowboardåkning (första gången) och skoter och fiske KRAMAR

Sommarn 2013  Elis Lovisa Amanda Emilia Paulina och Isabella. Pelle Hanna Maria Ingrid Leif har varit här. Linus var också här men åkte hem efter en vecka, när Emilia Paulina Isabella kom. Det har blåst mycket. Vi har också vart i Saksen och fått 39 fiskar.

9/8 – 13

Efter många inbjudningar till det älskade Kittelfjäll, blev det äntligen av .. Under en vecka har jag båda fått njuta av det bästa tänkbara – med gästfrihet och strålande väder. Myggen har lyst med sin frånvaro, ett enda knottbett…. Guidade turer på fjäll och dalar. God mat och egen liten stuga. Ja ALLT har varit till full belåtenhet. Tack Ingrid och Leif för en underbar sista semestervecka. Kram Liisa

20 augusti 2013

Det här hade antagligen inte skrivits om det inte varit för John Jonssons kor. En bild av dom gjorde att vi fick kontakt. Något som ledde till den gemensamma boken om Kittelfjäll som vi gav ut 2012. Och som blev till en för mig viktig och givande vänskap. Tack Ingrid och Leif för de år som gått och för alla garanterat fina år som kommer både i Kittelfjäll och i Stockholm. Jan Thomasson

Sommaren 2013

Vi var uppe 2 veckor i juli och 3 veckor i augusti. Första veckan vi var här var Amanda, Lovisa, Elis och Linus med oss och sen kom Pelle Hanna och Maria med flickorna. Full fart. Efter bröllopet på Gotland åkte Leif Ingrid och Liisa upp en vecka. Sen körde vi henne till Vilhelmina. Sen har det varit jobb och pyssel men även utflykter och trevligheter. Vi har grävt ner en ny vattenslang till bastun och fällt träd och installerat diskmaskin. Gräsklippningen sköttes till stora delar av 4 hästar. Vi var även i Saksensjön och skruvade fast skorstensröret och tvättade fönster och plockade hjortron. Vi har åkt helikopter och varit på Dikanäs höstmarknad.

Höstlovet 2013 Ingrid, Leif, Maria, Putte, Isabella, Emilia, Paulina, Pelle, Amanda, Lovisa och Elis. Vi har haft snöstorm och regn. Vi hadde halloween fest med spökvandring.

Nyår 2013 – 2014 Då var Pelle, Hana, Amanda, Lovisa, Elis uppe. Med sällskap av Oskar, Linus Paulina Emilia Isabella Maria Putte Ingrid och Leffe. Vi firade nyår uppe hos Björn och Monicas hus. Sköt en massa raketer och god mat. Hälsningar Elis Lovisa Pelle Hanna Amanda Puss puss

14 – 17/3 – 2014

Tack Ewalds för en grym helg. Det började i stormens tecken och slutade i strålande sol. Skoter, fiske, toppturer, bastu och lössnö. Recept på en lyckad helg. Tack Johan Engberg, Jocke, Adde

Påsken 2014  Alla var här (Amanda kom först på långfredagen). Trevligt, trångt, trivsamt. Middag hos Björn o Monica på långfredagen och firade Monica 65 år. Sedvanlig lunch på fjället (bakom Björnkullen)  med sill grillning tårta och lekar. Middag för alla här nere. Mycket åkande i backen. Ingrid o Leif, Linda Oskar Linus, Maria Putte Emilia Paulina Bella

Sommar 2014 Vi var här en vecka i juli och hade superfina dagar. Kalle lärde sig kasta med flugkast. Vi gick till Grönfjäll, tältade vid sågen, Gubbselet mm. Kalle och Leffe rensade fisken och byggde trädkoja. Ingrid och Kalle byggde stenåldersbyar och spelade det väldigt komplicerade spelet Labyrint. Vi lyckades alla tre trassla ihop många flugkast som Leffe tålmodigt redde ut. Jens avslutade med en halvkilos öring mitt på dagen i sol o 25 grader i Gubbselet. Ett jättestort tack till Leif o Ingrid för en jättemysig vecka i Kittelfjäll. Kalle, Mia, Jens

Sommar 2014

Maria, Putte, Emilia, Paulina, Isabella Ingrid Leif Kamilla, Viola och Dea var här (glömde Tea). Det har varit jättevarmt och många badturer. Det blev också Lebbin de var så jobbigt när det var såp varmt och på vägen ner så böörjade de regna. Vi stannade vid toppstugan en stund och jag (Emilia) tappade en tand! Vi har fiskat några gånger. Dea Leif Putte och Paulina åkte till Saksen på kvällen och skulle fixa någon. De såg både solnedgången och soluppgången. Det har inte varit så mycket mygg fast ändå mycket myggbett. Efter en vecka åkte Kamilla Dea Viola Emilia Paulina Isabella Putte och Maria hem. Det har varit en rolig vecka här.

Sommar 2014 Efter en fest i Östersund (14/6 Björn J 60 årsfest) kom vi till ett blåsigt  kallt Kittelfjäll. Vi målade badrummet och annat pyssel. Midsommarafton var vi på bygdegården och Leif o Jan presenterade boken. Kallt och regnit snö på fjällen. Vi gjorde några utflykter med Jan och Eva-Liisa. Dom var också här på midsommaraftons kväll.  Vi for hem 27/6 och sov över hos Kjell-Ove och Ingrid och den 28/6 hämtade vi Linus i Leksand. /0-årsfest hos Mats 3/7 sen kom Linus och följde med oss upp hit. Pelle och Hanna var här och firade Pelles 40-årsdag. Mycket utflykter  och fiske bl.a. Saxensjön. Jättefint väder – inga mygg men lite broms och svea. Pelle m familj åker till Norge och fiskar – massor av fisk!! Jens Mia o Kalle här en vecka blandat väder. Maria m. familj + Kamilla m. familj en vecka också med den värsta värme vi har upplevt här uppe. Vi har plockat mycket hjortron och fått fisk.

Juli 2014 Kamilla, Dea, Viola & Tea. Vi har haft en fantastisk sommarvecka här. Otroligt varmt & skönt vilket har resulterat i massa bad och sol. Vandring, fiske, goda middagar mm mm Vi vill hit snart igen! Kramar från oss.

Höstlov 2014 På höstlovet var Lovisa, Amanda, Ingrid, Leif, Emilia, Paulina Isabella, Maria, Putte här. Det var snö och blåst, men även en solig och fin dag. Det har varit tävlingar  och lekar, bastubad & goda middagar. 2:a kvällen gjorde Amanda och Paulina mat. Dagen efter Lovisa och Emilia. Maria, Putte Ingrid och Leif fick också laga mat. Vi har spelat mycket kort, det har blivit många turer till affären. Det har varit en superrolig vecka. Tack och hhej! Hälsningar Amanda, Ingrid, Lovisa, Emilia, Paulina, Leif, Maria, Putte, Isabella. Nu måste vi säga farväl ”snyft”. Vi längtar till nästa gång vi kommer upp. Det har varit jättekul. Emilia och Paulina var och borstade hästarna (mysigt) Hej då.

 

Lämna ett svar