Leif Ewalds hemsida

Övrigt

Walles historia

Historia – det började 1935…

”Walle” var först…

Lars Gustav Wallenius var till ursprunget dalmas och tjänstgjorde som 1:e stationsskrivare på Göteborgs Central. Hans favorittjänstgöring i mitten på 30-talet var annars att leda fjällturer för STF till trakterna kring Bruksvallarna. Resorna företogs med tåg till Hede, buss till Funäsdalen och vidare med skidor och tungt lastad ryggsäck över Flon till Bruksvallarna, där fjällbonden Johan Norberg inkvarterade grupperna. Wallenius som var en mycket populär ledare gick under namnet Walle. En rastplats som Walle ofta valde som etappmål på skidturerna var en härlig solglänta alldeles i sydändan av Ramundberget. Denna plats var enligt Walle inte bara en skön rastplats utan också en perfekt utgångspunkt för skidåkning. Idealiskt belägen, mitt uppe i pärlan av hela fjällsystemet, förbi transportsträckor och ovanför busksnår. Allt som fattades var tak över huvudet.

Walle gjorde verklighet av visionen genom att köpa ett gammalt timmerhus i Hälsingland som han monterade ner och sedan lät bygga upp på den plats där vi idag har norra flygeln. Walles fjällstuga kom att omfatta två byggnader med matsal och våffelservering och möjlighet att härbärgera ett 20-tal halvpensionsgäster.

Familjen Norberg övertog fjällstugan år 1948 och anläggningen har därefter byggts ut och byggts om i flera etapper. 2007 köptes Walles Fjällhotell av Åsa & Tomas som idag driver hotellet i samma familjära anda. Det är många sanna skidvänner under åren som har sänt en tacksamhetens tanke till skidledaren Walle för att han spårade vägen fram till den vackra solgläntan med det fina läget direkt på fjället, och satte de första bopålarna i marken.

Lämna ett svar