Leif Ewalds hemsida

Övrigt

1971 vi åker till Lugano

I maj 1971 så åkte vi till Lugano. Pappa som var på väg att avsluta sitt arbete som Disponent för Sadolins färgfabrik hade ”uppfunnit eller snarare förbättrat” en produkt för tryckerierna som gjorde att spår av  tryckfärgen som lätt fastnade på tryckvalsarna inte fastnade  och därmed så blev trycket bättre utan spår av gamla färgrester. Produkten benämndes fuktvatten. Pappa bildade ett bolag som hette Fuktorenprodukter AB. Aktieägare var Pappa, Björn och Leif. Högtidliga aktiebrev trycktes upp.

Björn hjälpte till med bokföringen och pappa sålde produkten till sina kunder. Tillverkningen skedde i villan i Örby i garaget. Björn och några av hans kompisar hjälpte till att köra ut leveranser till kunderna.

Inkomsterna blev snabbt stora troligen beroende på att det fanns ingen större konkurrens. I huvudsak var det de fem första åren som företaget tjänade pengar och 1977 så avvecklades företaget. Pappa var då 69 år och tyckte det var för mycket slit för för lite pengar. Alltnog så gav de 4 första åren en samlad omsättning på 305 tusen kronor vilket motsvarar  ca 2,1 miljoner kronor i dagens penningvärde (2016).

 

Skiss på offsettryckpress som framgår så finns det fuktvalsar som fuktades med fuktvatten.

Således åkte hela familjen inklusive Ingrid på en resa bekostad av Fuktorenprodukter AB till Schweiz närmare bestämt Lugano.

Vi var där en vecka. Det blev en fin vecka med många utflykter i omgivningarna.

Lugano ligger vid Luganosjön och på andra sidan vattnet ligger Italien.  Vi gjorde 2 ytflykter. Den ena gick till Lago Maggiore och ön Iso La Bella som är känt bl.a. för att Napoleon med sin fru Josefin bodde där. Fina monument och trädgårdar.

Den andra utflykten gick till en bergstopp Monte Genoroso dit man tog sig med en smalspårig järnväg upp till ett hotell och sedan fick vi gå ca 500 m.

Frans på Monte Generoso Hotellet nära toppen på Monte Generoso

Ingrid beundrar utsikten från Monte Generoso

I Lugano fanns också en kabinbana som gick upp till en utsiktspunkt ovanför staden.

Vi gjorde också en dagsutflykt till St Moritz och Björn och Leif klättrade upp längs en backe för att beundra utsikten.

I övrigt så promenerade vi på dagarna i omgivnigarna eller satt och fikade på strandpromenaden.

Ingrid var gravid med Linda och tog det lugnt. Björn och jag var ute någon kväll på ett disco.

Det som drog ned intrycket från Lugano som var en fin stad och mycket välordnad var att ett eller flera avlopp gick orenat ut i vattnet vid strandpromenaden.