Leif Ewalds hemsida

Övrigt

Margit Ewald 1908 – 1997

Bilden på Hedda och Margit säger en hel del om hur Margits liv blev och kanske framför allt varför. Hedda – Hedvig Vilhelmina Johansson- Karlsson blev den som tog hand om Margit från 4- 5 årsåldern i en tid då Margits föräldrar separerat och Margits mamma reser till USA med en annan karl.

Margits biologiska mamma var Hulda Katarina Andersson

Hulda i 25 års åldern

och Margits pappa var John Arthur Johansson

Här en bild på John i flottan som ha sökte sig till några år efter att Hulda åkt till Amerika.

Historien om hur Hulda och John träffades är en av livets tillfälligheter som ibland händer. När familjen Andersson 1892 flyttar in som hyresgäster i huset på Södermannagatan 18 hos fastighetsägaren Carl Johansson så var Hulda 7 och Johan 10 år och efter 6 år som hyresgäster får Huldas pappa ett arbete på ”Centrifugen” i Södertälje och flyttar dit. Familjen Andersson med sina sex barn har det tufft i Södertälje. 2 barn dör inom loppet avtvå år i sjukdom och ekonomiskt så är det inte heller så bra. Pappa Aron Andersson drömmer om att ta värvning i främlingslegionen vilket säger en hel del om tillståndet i familjen och mamma Katarina är börjat arbeta inom fattigvården. Barnen behöver som i så många andra familjer på den tiden ut och arbeta för att bidra till försörjningen. Hulda var inget undantag från detta  utan vid 20 års ålder flyttar hon till Stockholm och får arbete på Birger Jarlsgatan 114 för 2 år senare så få hon anställning som inneboende tjänarinna hos familjen Johansson. Det är säkert ingen tillfällighet att Hulda hamnar där då hon är välbekant med omgivningarna sedan tidigare då hon och hennes familj var hyresgäster hos Carl Johan. Hulda hade ju bl.a. gått i skolan där mellan 1893 – 1897.

Tycke hade nog uppstått mellan Hulda och John tidigare och det kan vara bekantskapen och kärleken från deras tonårsperiod fört dem tillsammans.

Ett år efter Hulda flyttat in – 1908 – föder Hulda dottern Margit och pappa är John.

Nu börjar en besvärlig tid för den unga familjen. Carl som hade  börjat som slakthusbiträde och skapat en förmögenhet via hårt arbete och titulerade sig Grosshandlare hade svårt att smälta att hans yngste son skulle få barn med en tjänarinna och var starkt emot att de skulle gifta sig. Carls fru Maria var dock av annan åsikt. Det uppstod en konflikt som splittrade familjen.

Det som händer därefter är kanske inte på något sätt ovanligt i välbeställda familjer i det är fallet blev det början på ett slags drama som ledde till en tragedi för familjen Johansson och som säkerligen kom att påverka Margits liv framgent. I centrum står Carl Johan dvs. Margits farfar som uppenbarligen styr och ställer det mesta.

Några som kom att spela en viktig roll för Margit är hennes faster Hedda och hennes make Erik. De hade gift sig den 1:a april 1907.

Erik som var typograf och spelade fiol kanske inte helt passade in i Carl Johans krav på svärsöner. Före vigseln så blev Hedda tvungen att skriva på ett äktenskapsförord. Att Hedvig och Erik har lärt känna varandra är inte så konstigt då Erik bodde i kvarteret bredvid fast närmare nuvarande Götgatan. De första 2 åren bor de hos Carl Johan och Maria Lovisa på Södermannagatan.

1908-09-24 föds Margit Katarina Andersson. Hulda hade någon månad innan födseln flyttat från Carl-Johan till Åsögatan 30 (nuvarande 122/124). Troligen skedde ändå födseln på Södermannagatan vilket säkert var en bättre plats att föda barn på trots Carl Johans ogillande.

På den adressen bor redan Hulda med Margit dit hon flyttade en månad innan Margit föddes. Margit föds den 24 september (troligen skedde födseln på Södermannagatan då det finns en notering om Margit där vid födelsen) och betyget om detta lämnas till BB-huset i november.