Leif Ewalds hemsida

Övrigt

Uno Lorentz Ewald

Rekryten

Uno föddes den 1 mars 1924. Han var då ett sladdbarn och 10 år yngre än sin syster Linnea. Lotten var 46 år och Lorentz 51.

Uno 1 år

Frans hade just gått ut ur skolan och fått arbete på Kopia för att hjälpa till med försörjningen av familjen.

Jag har den känslan långt efteråt att Uno blev allas ”favorit” dvs det barn som alla brydde sig om. Uno fick också i unga år se hur familjen minskade genom att hans större syskon flyttade hemifrån och pappa dog när Uno var nio år. Uno var kanske den som fick minst trygghet i familjen och det blev Lotten som vid 55 års ålder blev i stort sett ensam att uppfostra honom. Agnes som bodde kvar hemma och fick Ulf när Uno var 16 år och Uno kom då att bli som en storebror för Ulf.

Uno gjorde militärtjänst och började på telegrafverket som det då hette som cyklande telegrambud. Telegrafstationen låg på skeppsbron och lokalerna var jättekalla och det blev ibland Uno kom att arbeta hela sitt liv där och träffade sin fru Aina där.

Uno tillbringade troligen en tid som ung på Väddö och runt 1940 när han är 26 år så besöker han Väddö igen och hälsar på familjen han bodde hos som ung.

Aina och Uno gifte sig kkkkk och Aina dog mmmm och Uno 2000000

Uno och Aina fick inga egna barn. Aina hade en dotter sedan tidigare Marie-Louise och när hon fick så småningom 3 egna barn så blev de en viktig del i Unos liv. Marie-Louise med familj flyttade till Östersund några år innan Uno dog. Deras son Jens kom senare att få anställning på Jämtdata som jag var delägare i.

Uno och Aina hade en hund – labrador – som hetta Raja.

Uno reste mycket runt i Sverige i unga år och var ofta i fjällen. Exempelvis så var Höglekardalen och Bydalen populära platser att åka till. Av ett vykort från Uno 1952 så verkar han vara på väg till Jämtland då på cykelsemester

Uno berättade senare i livet om att han cyklade Mälaren runt och kom till Rytterna den ort som Lotten kom ifrån.

På äldre dagar skaffade Uno och Aina ett sommarställe i närheten av Mariefred.

 

Lämna ett svar