Leif Ewalds hemsida

Övrigt

Sommaren 1955 på Värmdö

Efter att ha varit ett stort antal somrar på semester i främst fjällen så bröts trenden 1955. Att det blev så var bekantskapen med familjen Wicksell och som vi tillbringat många fjällsemestrar tillsammans med. Ingrid Wicksell var en barndoms eller ungdomskamrat till Margit och Tore var ägare/delägare i ett tryckeri som Frans levererade tryckfärger till. Jag tror att det var så att det var Ingrids pappa som att startat tryckeriet och Tore kom in i detta genom giftermålet med Ingrid. I alla fall så var Ingrids föräldrar förmögna och man kan på gamla bilder se at dom var med på fjällsemestrar och var en av de få som hade en stor bil på 1940-talet. Ingrid och Tore hade 2 barn Gunnar och Åsa som var i samma ålder som jag och Björn och vi lekte och hade skoj tillsammans.

På Värmdö ute vid Lindalssundet så fanns en stor grosshandlarvilla med tillhörande  mark som måste varit åtskilliga tusentals kvadratmeter.  I grosshandlarvillan så bodde – tror jag – andra släktingar. Ingrid och Tore bodde på ett relativt nybyggt hus uppe på ett berg. Till egendomen hörde en grindstuga som låg bredvid en äng. I denna bodde vi sommaren 1955. En sommar som blev fantastisk varm och skön.

Varken Ingrid eller Margit arbetade så det rätt många veckor där Frans och Tore var i stan och arbetade och på fredag eftermiddag gick vi till ångbåtsbryggan för att möta dom när arbetet var slut. Värmdövägen på den tiden var en relativt smal och krokig väg och trots att det inte fanns så många bilar då som nu så bestod körupplevelsen av en enda lång kö till och från Stockholm.

Den mesta tiden av dagarna ägnades åt att bada. Det var ingen badplats med någon större sandstrand utan man fick gå i från klipporna eller hoppa i från bryggan. Jag som var 11 år då hade inte någon större simkunnighet men den blev bättre och när sommaren var slut kunde jag i all fall simma 50 meter. Gunnar och jag hade dykarglasögon och kastade i föremål som vi kunde plocka upp. Vi byggde båtar av trä och lekte med. Helst skulle båtarna likna Waxholmsbåtarna eller rent av någon amerikabåt.

Ett stort nöje var att sitta på klipporna när Waxholmsbåtarna åkte förbi. Speciellt en båt rev upp ordentliga svallvågor och vi satt på klippan och lät oss överspolas. Andra nöjen var att Gunnar och jag var förtjusta i experiment och blandade olika växter med vatten och lite olika ”kemikalier” som vi kallade från köket dvs bakpulver, citronsyra mm. Vår idé var att göra parfym. Åtminstone en burk exploderade så småningom och sedan blev det inte så mycket parfymtillverkning längre. Jag tror också att det var då vi började med kruttillverkning genom att skrapa av tändsatserna på tändstickor och försökte få det att explodera.

Björn och Åsa tog det lite lugnare och ägnade sig åt teaterverksamhet som även jag och Gunnar deltog i. Björn och Åsa var väldigt kreativa och på fredagarna när papporna kommit hem skulle det spelas teater.

På ängen utanför grindstugan så spelade vi fotboll, hoppade höjdhopp, spelade badminton och krocket. Jag var ett år yngre än Gunnar och kämpade alltid med att försöka slå honom i något. jag tror jag var bättre i höjdhopp.

Den här sommaren vaknade mitt intresse för kemiska experiment av olika slag och närde länge drömmar om att bli kemist- Björns intresse för teater kom också igång och det blev en hel del sådant i fortsättningen i garaget i villan i Örby.

Lämna ett svar