Leif Ewalds hemsida

Övrigt

Släkten Ewalds historia

Av Leif och Ingrid

Det finns vissa saker i livet som man måste ta reda på. Speciellt när man börjar bli uppåt 70 år och snart är ännu äldre.

När mina föräldrar blev 70 år så visste jag inte så mycket om deras bakgrund och historia. Anledningen till detta är ju flera bl.a. så är man i unga år alldeles för upptagen med sin familj, vänner, arbetsliv mm för att ha tid att lyssna och fråga.

Jag fick en liten knuff framåt i grävandet när jag följde med mamma till hennes kusin Gurli i Södertälje som bodde på ett ålderdomshem vars föreståndare hade varit min mormors mor Katarina Kainainen. Mamma skojade alltid om att hon var släkt med Karin Månsdotter från Finland – Erik den IV:es hustru. Men eftersom jag hade en uppfattning om att delar av släkten kom från Småland så fattade jag ingenting förrän jag hittade att min mormorsmor var från Uleåborg och mormor föddes i från Åbo. Hon var naturligtvis inte släkt med Karin Månsdotter. Men intresset vaknade.

Efterhand så har jag insett att det fanns mycket i min släkt på pappas och mammas sida som dom inte ville berätta – vissa saker skulle gott och väl räcka till en modern TV såpa.

Det har varit en lång resa i snart 20 år att komma fram till allt material och framför allt digitalisera. Under den tiden så har min familj vuxit och vi är nu femton stycken inklusive barnbarn.

Genomgången har också inneburit material kring min och min bror Björns uppväxt tid tillsammans samt givet min familj och inte minst min arbetsverksamhet. Resan har inneburit att jag så småningom har fattat vem jag är och vilken fantastisk fru jag har.

Bilden som jag valt som bakgrundsbild är utsikten från Borkafjället över Kittelfjäll och som har fotograferats av Jan Thomasson.

Under resans gång har jag fått kontakt med 2 sysslingar – Lars Ewald och Britt-Marie Jarl – och en kusin – Rosie Sverker – som bidragit med och skall ha stort tack för att de hjälpt till med att fylla på historien.

Det här med integriteten, PUL och godkännande mm har gjort att jag valt att lägga i stort sett alla uppgifter fram till jag föddes 1944 som en offentlig del så att alla i släkten kan läsa denna. Min och min familjs historia finns också men kräver inloggning.

Hur gör man 24.000 bilder och dokument sökbara? Jo släkten kan man följa via ett släktträd och på så sätt hitta berättelser, foton och lite om samtida miljöer genom att klicka på en person. Tack Anders Sandberg som fick mig in på hemsidespåret.

Fotografier och dokument finns kategoriserade i tidsordning via vanliga menyer.