Skogsrännarna bildades i november 1940.
Under 2:a världskriget så minskade idrottsutövandet markant och det svar svårt för de mindre klubbarna att få ihop aktiva medlemmar. Dom flesta som var med vid bildandet hade en bakgrund från Hyresgästernas Idrotts klubb.
Det blev flera från släkten Ewald som deltog aktivt i tävlandet mer eller mindre framgångsrikt. Förutom Margit och Frans så deltog även Gunnar och Stina. De här små föreningarna blev som kamratgäng och i detta gäng ingick också Henry Roll.
Vidare så lyckades man arrendera ett större hus i Hasseludden – idag rivet men låg på samma plats som nuvarande spa. Under många år framåt blev Hasseludden en träffpunkt och semesterställe för främst Gunnar och Stina med familj men även jag har minnen från Hasseludden och att vi sov över där.
Inför femårsjubileet så kom det ut en jubileumsskrift. Jag har scannat in denna och den finns i arkivet.
Litet axplock att lyfta fram:
- Citat från Sven Jerring en av de allra största idrottsreportrarna under 1900-talet. ”Idrott är en lek”. Under citatet skriver författaren ” Det är detta som är den fasta grunden för all idrott. Vår idrottsutövning måste vara lek, glädje, stimulans och avspänning från vardagens penningjagande tristess.
- I jubileumsskriften lyfts fram ett antal framstående resultat på olika tävlingar och det är främst Margit och Stina som framhäver sig.
Från 1940 i Aftonbladets orienteringstävling kom Margit på 10:e plats
Lite senare den 10 november samma år så kommer Stina 3:a och Margit 6:a. Troligen var detta ett kooperativt mästerskap liknande jag själv deltog i 1970 och jag kom sjua.
1941 den sista augusti så deltar bl.a. Gunnar och Stina i Hammarbys orientering och kommer 4: respektive etta.
1942 startar Skogsrännarna i SM-kavlen och inför sista kontrollen på sista sträckan så leder damerna överlägset. Margit vänder kompassen fel när hon skall springa i mål och laget slutar på 64:e plats.
UI jubileumsskriften finns en hyllning till Rännarudden – Hasseludden se nedan och någon sida finns en artikel baserad på en Gallup bland medlemmarna om damsektionens fortsatta tillvaro. Artikeln speglar dåtidens humor. Ytterligare en artikel från Frans kommer med som behandlar SM-kaveln 1945.
Lite axplock från åren 1944 och 1946. Ambitionen var hög och man skrev ett medlemsblad varje månad. Ibland på maskin och ibland trycktes den.
1944 i oktober blir Gunnar Ewald 6:a på klubbmästerskapen.
1945 den 10 januari slås Skogsrännarna ihop med en annan orienteringsklubb – Ejdrarna. Frans sitter i valberedningen. Frans skriver vidare ett upprop under rubriken släpp inte taget.
1945 i mars teaterafton på Scalateatern anordnad av Skogsrännarna
1945 i april blir Henry Roll uttagen i lag 1 till 10 mamma och Gunnar Ewald till lag 2
1945 i juni så har man 2 dagars orientering i Tyresta området och övernattar i raststugan vid Tyresta gård. En kontroll var lagd på en ö i Stensjön så man fick simma ut för att stämpla. På kvällen var det frågesport om svampar och annat.
Det var populärt att ta olika märken. Det fans Guld, Silver och Brons. I Juni så har Gunnar och Margit Ewald samt Henry Roll silvermärke.
1945 i juli svarar Henry Roll för träningsbanan
1945 i september så arrangerar man en orienteringstävling för ca 200 deltagare.
1945 höstens orienteringsprogram består av 24 tävlingar.
1946 i mars blir Frans 2:a i klubbmästerskapet i banläggning och Gunnar Ewald 12:a och Henry Roll på 15:e plats.
1946 i april kommer Gunnar Ewald 3:a på premiären på kort bana 4 km
1946 i maj kommer Gunnar Ewald 4:a och Henry Roll 6:a. I KM så kommer Gunnar Ewald 6:a
1946 i slutet på sommaren kommer Roll Malmborg 2:a i tvådagars och Ewald, Bylund på 7:e plats.
1946 i oktober börjar det märkas att deltagandet sjunker i klubben och det är nog inte så konstigt då Evalds och Roll har skaffat familjer och stadgat sig.
1946 13:e oktober är dt Gotlandsresa
1946 avslutas med gäng budkavlen där Henry rolls lag kommer etta och Gunnar Ewalds lag 6:a
1946 16 december avhålls årsfesten på Hellasgården. Pris 3 kronor och 75 öre
Lite bilder från olika aktiviteter.
Det var åtminstone 2 fjällresor. Den första gick till Jämtland och Sylarna på vintern. Det var bara 4 stycken som ställde upp.
Frans och Margit på Syltoppen
En av de berättelser jag minns är att mamma berätta de om sin rädsla när hon skulle gå över den smala fjällryggen som syns på bilden till vänster om toppen. Den var bara någon meter bred och tack var en killarna som var brandman och som höll i henne så kom hon upp på toppen. Jag har själv varit uppe på denna fjällrygg i dimma och vet hur brant det är. Detta var på sommaren och av rädsla kröp vi baklänges för att komma ner till en början. En prestation att ta sig upp på Syltoppen vintertid.
Storulvån
En annan berättelse från vinterturen är att man turades om att laga mat. Den som klagade på maten fick diska. Sista dagen på turen så var det en som lagt ostskivor i gröten. Alla åt under tystnad. Det smakade tydligen förskräckligt. Till sist kunde en av sällskapet inte vara tyst utan sa: Vem är det varit så dum att han lagt ost i gröten och tillade – men den var djävligt god.
Senare blev det en resa till Transtrand 1944
Gunnar, Stina och Frans var med. Margit var gravid med Leif och hemma.
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.