Leif Ewalds hemsida

Övrigt

Lillstugan byggs

1963 så köpte Frans och Margit till den mark som nuvarande lillstugan ligger på samt  en stor del av ängen.

Lillstugan var från början sommarladugård och rymde 3 kor och en kalv.

Ofta byggdes en sommarladugård i anslutning till betesmarken, som kunde ligga långt från gården. Sommarladugården var en praktisk lösning vid till exempel mjölkning. Medan djuren var på sommarbete städades vinterladugården.

Sommarladugården var för låg för att fungera som bostadshus och monterades ned. En ny grund gjuts och några granar togs ned och blev nytt timmer som lades längst ner mot grunden. På detta restes testen av stockarna från ladugården. Så här efteråt kan man konstatera att med tanke på den tåliga passformen på det gamla timret på ladugården så blev det inte tätt och senare så kom det in möss i huset och fåglarna fick utmärkt material att bygga bo av den rikliga mängd av tätningsmaterial som fanns mellan stockarna. Frans kämpade mot övermakten och stoppade i trasor i mellanrummen men det räckte inte till att täta för den värsta blåsten och kylen och jag minns en påsk när Frans och Margit bodde i Lillstugan att dom frös så väldigt och fick flytta ner i stora huset.

Lillstugan som lada

Under uppbyggnad

Stora och lilla huset

I alla fall har Lillstugan varit en kär och trevlig stuga att bo i trots kyla och ingen toalett inomhus.

Huset har renoverats flera gånger och torvtaket bytts och fått nytt underlag. Skorstenen murats om och invändigt har den isolerats om och moderniserats med kylskåp och diskbänk med spisplattor. Numera finns också vintervatten inomhus vilket inte fanns när Frans och Margit bodde där på påskarna.

Läs mer om Saxenstugan.

Lämna ett svar