Leif Ewalds hemsida

Kärringsjövallen

1953 hade Frans köpt sin första bil en Vauxhall Velox. Han hade köpt bilen innan körkortet var klart. Uno hans bror hade körkort och pappa hade kört bilen till uppkörningen – olagligt visserligen men med Uno vid sin sida. Uno som led av dåliga nerver vågade inte köra bil men hade på något sätt tagit körkort.

I alla fall så klarade Frans körkortet och så småningom var det dags för semester och färden ställdes mot Kärringsjövallen. Det blev början på en lång rad av såväl sommar som vintersemestrar med bil. Främst kom färden att gå norrut.  Bara att åka bil på den tiden på små smala grusvägar med ständig risk för punktering och långt mellan samhällena var ett äventyr.   Det var dessutom långt mellan bensinmackarna.

Bilen som var ganska liten efter dagens mått mätt var en av tre Vauxhall som pappa kom att äga. Det fanns naturligtvis inga säkerhetsutrustningar i bilen och jag som ytterst lätt blev åksjuk fick sitta fram. Dessutom öppnades framdörren framåt och inte bakåt som det är på dagens bilar.

Leif utanför nya bilen

Margit och Leif beundrar utsikten

Hur Frans och Margit fick nys om alla ställen i Norrland som vi besökte är en gåta.

Kärringsjövallen – på gränsen mellan Dalarna och Härjedalen mot Norge – ligger än idag vid vägs ände. Det är en bra bit från Tännäs till Kärringsjövallen att åka och på den tiden gick det inte att köra bil ända fram så det blev häst och vagn en bit på slutet.

Området är ganska flackt och med mycket stenblock men framförallt oändligt många sjöar. Det är också känt som ett utmärkt paddelvatten.

 Några kända fiskevatten

Rogen och kringliggande sjöar är kända för ett fint fiske efter röding under vintern. På sommaren nappar öringen, och harrfisket är som bäst under sensommar och höst.

I småsjöarna kring Käringsjön och Käringsjövallen finns stor möjlighet att fånga grov harr.

Familjens stolthet – getabocken

Vi bodde hos en familj  och jag minns att vi fick disponera ett relativt nybyggt hus. Familjen som hyrde ut flyttade själva ut till en äldre lite skruttig byggnad under tiden.

Sysselsättningen var jordbruk och fiske. Jordbruket var nog mest getter och en stor getabock var familjens stolthet

Alla djur var jätteintressanta

Ja minns att det var en regnig sommar och att vi gjorde utflykter för att fiska och bada. Pappa var iväg på en längre tur med övernattning och fiske. En gång fick jag 34 små abborrar på mete. Det var överfullt av fisk i tjärnarna och vi fick bara en öring vill jag minnas men mest abborrar och en och annan gädda.

Båttävling

Fiskeutflykt

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar