Leif Ewalds hemsida

… John och Huldas korta historia och vad som hände efteråt

Det här avsnittet beskriver också vad som hände övriga familjen från det att Hulda blivit med barn och får en dotter Margit.

Den 25 oktober 1905 flyttar Hulda till Stockholm igen och först till Birgerjarlsgatan 111 och sedan 1907-01-07  flyttar hon till Södermannagatan 18 som anställd tjänarinna/inneboende hos Carl Johan Johansson. Hulda är då 21 år och John Artur 27. Hulda är välbekant med omgivningarna sedan tidigare då hon och hennes familj var hyresgäster hos Carl Johan. Hulda hade ju bl.a. gått i skolan där mellan 1893 – 1897.

Säkert har bekantskapen och kärleken från deras tonårsperiod fört dem tillsammans.

Kärleken mellan Hulda och John, Margits mormor och morfar kom att resultera i en rad händelser som kanske skulle kunna passat i en modern TV-såpa.

I centrum står Carl Johan dvs. Margits farfar som uppenbarligen styr och ställer det mesta och för att förstå vad som händer sedan börjar jag med Hedvig, Margits faster.

Den 1 april 1907 gifter sig Johns syster Hedvig Lovisa med Erik Karlsson som är typograf.

Redan vid vigseln – som skedde på restaurang Södern Hornsgatan 49 – så visar Carl Johan sin makt och kräver att ett äktenskapsförord upprättas.

Att Hedvig och Erik har lärt känna varandra är inte så konstigt då Erik bodde i kvarteret bredvid fast närmare nuvarande Götgatan. Dom bor på i början på Södermannagatan 18 hos Carl Johan och Maria Lovisa och flyttar 1909 till Åsögatan 30 (nuv. 122/124).

På den adressen bor redan Hulda med Margit dit hon flyttade en månad innan Margit föddes. Margit föds den 24 september (troligen skedde födseln på Södermannagatan då det finns en notering om Margit där vid födelsen) och betyget om detta lämnas till BB-huset i november.

I och med flytten till Åsögatan 30 så börjar en omfattande flyttkarusell och en händelserik period tar sin början som har varit svår att kartlägga.

Det har varit svårt att reda ut exakt vad som hänt då olika register ger lite olika information.

Men för att förstå vad som händer så har jag gjort en kronologi över vad som händer Hulda, John Artur och Margit samt övriga i Johansson släkten från det att Margit föds. Det är verkligen en tragedi som utspelar sig efter Margits födelse där flera kommer att påverkas.

I alla fall så visar det sig att under årens lopp har Hedvig och Erik tagit ett stort ansvar.

1909-01-01 flyttar John Artur ut från Södermannagatan oklart till var.

1909-11-18 flyttar Hulda och Margit igen till Åsögatan 56 (nuvarande 154/156) och då flyttar även John Artur in i samma hus en dag senare. John arbetar som dräng oklart var. John bor på vinden.

1909-12-05 lyser det för Hulda och John. Lysningen sker 3 gånger. Datum för giftermål saknas.

1910-10-18 flyttar Hulda och Margit till Torkel Knutsonsgatan 27/Hornsgatan 74 A. Hulda noteras då som ogift och ensamstående med barn och är lamparbeterska..

1910 kort efteråt så flyttar Margit in på Södermannagatan igen och då noterad som fosterbarn hos sin farfar och farmor. Säkert är det Huldas arbete som gör att hon inte kan ta hand om Margit. John flyttar också tillbaka samma hus antagligen för att vara nära Margit och han arbetar troligen i affären hos sin pappa då han har yrke handelsarbetare.

1910-12-09 dör Oskar Leonard son till Carl Johan och Maria Lovisa på Oskarsro. Oskar var handlare och hade affär på Svartsjölandet i Sånga. Han dog ogift.

1911 Hulda flyttar igen till hörnet av Kocksgatan18/Östgötagatan 35A (nuv. 41). Antagligen för att komma närmare Margit. Hon är inneboende och anställd utan familj.

1911 flyttar Hedvig och Erik till Helgagatan 12/Åsögatan 47 (huset låg norr om korsningen nuvarande Åsögatan/Möregatan).  Margit kom att vistas mycket hos Hedvig och Erik och en bit ifrån där Hedvig och Erik bor på Katarina Bangata 6 finns en familj som heter Bolmgren och där pappan Karl Vilhelm är brandman. Margit pratade om att hon varit hos de och lekt med deras barn. Karl Vilhelm är Hanna Ewalds mammas farbror.

1911 mellan 8 februari och 24 april finns Hulda noterad i Södertäljes fattigvårdsregister. Antagligen bor hon på fattighuset Artursberg där hennes mamma arbetar. Troligen är det Margits farfar Carl John som har agerat och tvingat John Artur och Margit flytta tillbaka till Södermannagatan då han ogillar äktenskapet och/eller Hulda.

1912-04-09 Skilsmässa från John. I Johns papper noteras att han är ledig för äktenskap.

1912 flyttar Hulda till Östermalm på Grevgatan 37 (nuv. 41) bredvid Hedvig Eleonora skola och som tjänarinna hos G. Juhlin-Dannerfeldt. Troligen köper då hon den tavla som nu finns hos Leif – tidigare  hos Rosie.

1912 flyttar Hedvig och Erik till Östgötagatan 42/Katarina Bangata 28.

1913 flyttar Hulda till Torp i Västernorrland. (Har inte funnit belägg för detta ännu och tror mer på att det är Torp i närheten av Uddevalla).

1913-10-23 Anländer Hulda till New York. Ett halvår tidigare har Bror Emil Svensson från Enköping också anlänt till New York .

1913 John – Margits pappa – är noterad som inneboende/anställd på södermannagatan 18 igen men som ensamstående.

1913-09-13 går John till sjöss och arbetar som sjöman – finns inte i emmigtantregistret – och troligen han vistas kort i Amerika. Troligen kan man gissa att han försökte söka upp Hulda som då troligen hade hittat en ny karl men kanske han inte finner henne.

1914 så har John kommit hem igen och bor på nytt på Södermannagatan där Margit bor.

På 6 årsdagen fick Margit ett födelsedagskort från sin pappa. På bilden bredvid finns Margit med sin pappa. Hon hade fått ny kappa och mössa och som hon var så stolt över.

1914-10-17 flyttar Erik och Hedda till Enskede. Först flyttar de till hörnet av Källvägen/Skogsvägen (märkligt nog så var Ingrid och Leif och funderade på att köpa ett hus 50 meter därifrån). Dom köper huset och Erik står som fastighetsägare tillsammans med snickare Frans Oskar Krickner. Ungefär samtidigt flyttar också Hedvigs syster Hildur med samt även John och Margit som under tiden 1910 – 1914 noterats som fosterbarn hos sina farföräldrar.

1915 flyttar Erik och Hedvig till Källvägen 20 som ligger ett par kvarter bort och som ägs av murare Lars-Erik Larsson 20. Troligen beroende på att även Lovisa Maria – Margits farmor Förutom de ovanstående oklart ännu.

 

1915 dör Carl Johans och Maria Lovisas yngsta dotter Hildur

1915 får Hulda och Bror en son Stanley Swensson

1915 flyttar Maria Lovisa  till Kråkrisvägen. John Artur flyttar med.

1915-06-11 så skiljer sig Maria Lovisa  sig från Carl Johan.

1917 bor Margits pappa John Artur på Södermannagatan

1917-02-28 så dör Carl Johan av akut lunginflammation. I dödsannonsen så står det att Grosshandlaren Carl Johan Johansson har avlidit stilla och fridfullt. Sörjd av mig. Undertecknad Lovisa Johansson, barn och barnbarn. Konstigt nog inga andra namn troligen var nog Carl Johan ganska ensam och illa omtyckt efter bråket med Margits föräldrar och skilsmässan från Lovisa.

Vid bouppteckningen efter Carl Johan så är det 4 arvingar:

  • Verkmästaren Carl Robert
  • Metallarbetaren John Artur
  • Handlanden Conrad
  • Fru Hedvig Karlsson

Behållningen vid bouppteckningen uppgår till 201059,35 kr vilket motsvarar ett värde år 2013 av 5 624 758 kr

Vad som händer med arvet är oklart men troligen möjliggör detta att Hedvig och hennes man kan bygga/köpa huset på kråkrisvägen 6 och Erik kan öppna tryckeri i källaren.

1917-04-26 så flyttar John Artur till Kråkrisvägen och Enskede på nytt och i detta hus bor nu Hedda och Erik, Margit och Margits pappa och Margits farmor. Maria Lovisa sover på soffan i köket John Artur på golvet i köket och Margit på övervåningen.

Vid John Arturs inflyttning har inte bouppteckning efter Carl Johan skett ännu.

1918-06-12 dör Maria Lovisa fortfarande boende på Kråkrisvägen. Maria dör i magsäckscancer.

1923 flyttar de till Kråkrisvägen 3 och ett år senare till slut till nr 6 på samma gata. Troligen så har då Erik och Hedda köpt detta hus och Erik öppnar ett tryckeri i källaren.

1924-11-03 dör John Artur på Almvägen 9 , Enskede i  lunginflammation (Nephrit, bronchitis) noterad som ogift man. Noterad som ogift man. Margit mindes att hennes pappa drack mycket och att han hamnat i ”dåligt sällskap”. Säkert festade han upp sitt arv och var djupt olycklig. Vid det här laget hade Hulda kommit tillbaka till Sverige och möjligen visste han om detta.

1924 flyttar Hedvig, Erik och Margit till Kråkrisvägen 6. Margit är då 16 år.

Lämna ett svar