Leif Ewalds hemsida

Övrigt

Hulda – USA och Sverige

Huldas vuxna liv kraschlandade efter att det påbörjade äktenskapet med John inte blev av och att hon i  praktiken blev fråntagen vårdnaden av Margit. Se historien om John och Hulda). Hon hade några år flyttat runt i Stockholm och även flyttat till Torp i Västernorrland. Det var kanske inte så konstigt att Hulda beslöt sig att emigrera och pröva lyckan i USA. I alla fall så emigrerade hon den 23 oktober 1913 från Stockholm och kom först till Christiania (nuvarande Olso) varifrån hon åkte till New York med båten S/S Hellig Olav den 31 oktober.

S/S Hellige Olav

 

 

 

 

 

Den 12 mars 1913 – ett halvår tidigare – hade Bror Emanuel Svensson född 25 april 1886 i Enköping också emigrerat till New York via båt från Göteborg till Glasgow och 2 dagar senare åkt med båten S/S  Columbia. Bror var resemontör på Asea och kom ursprungligen från Enköping. Läs mer om emigrationen från Sverige till USA här.

Ett troligt scenario hur Hulda och Emil träffades är följande:

I början på 1913 flyttar Hulda till Torp i Västernorrland – Ljungaverken. Där finns vid samma tid även Bror. Dock finns inte Hulda officiellt inflyttad i Torp vad jag kan hitta. Troligen uppstår tycke och Bror flyttar till Stockholm på Söder – Skånegatan och bor ovanpå ett Café. Hulda finns mantalskriven i Enskede men bor antagligen inte där. Sedan åker båda till New York. Men å andra sidan kan dom lika gärna stött ihop i New York men jag föredrar den första versionen.

I alla fall så fick antagligen Hulda arbete på en restaurang som Hulda jobbade på. Bror reste en del i arbetet och Hulda följde med.  Bl.a. så var de i Ryssland – St Petersburg – där de blev vittne hur tiggande barn sköts ihjäl i hamnen. Hulda arbetade på resorna. I alla fall så blev Hulda med barn och de trolovade sig och 1915 föddes Sven Stanley.

Dom bodde på 113:e gatan i New York och hade det ganska välbeställt och där föds Stanley – Margits halvbror. Bl.a. så hade dom hushållerska och en häst.

Sven med barnflicka

 

 

 

 

 

 

 

1920 så bor familjen inneboende hos Allie Wilson en änka med en 20-årig son och som uppenbarligen hade ett stort hus där det bodde flera andra hyresgäster. Hulda (registrerad med namnet Holda) och Bror är registrerade som gifta och har Swensson som efternamn. De har nu flyttat från Manhattan till New Jersey och bor på Newark Ward 3, Essex, New Jersey. Troligen har Bror ett arbete som verktygsmakare i stålindustrin- toolmaker in steel Manuf Co  – yrkesområde wage or salary. Han har ju tidígare varit anställd för Asea. Googlar man på Asea och New Jersey så hittar man flera kopplingar till Asea där.

NewYark flagga som Sven hade på väggen.

!!3:e gatan ligger 3 gator söder om Central Park och vid markeringen till vänster på kartan bodde dom i NewYark

 

 

 

 

 

I alla fall blir de inte långvariga i New Jersey utan 1921 flyttade man tillbaka till Sverige, ankomsten skedde troligen via Göteborg och senare bosatte de sig på Pilgatan 10 i Malmö, Värnhem.

Hulda flytta in i Malmö till Caroli församling. Troligen finns då Bror med. 1922-02-15 flyttar hon och Sven till Johannes församling.  I inflyttningspappren står det att hon arbetar som servitris och är ensamstående med barn. Troligen har äktenskapet börja knaka i fogarna och 1923 så återvände Bror till USA och hördes sporadiskt av. Hulda berättade om att hon fått böter då Bror hade åkt fast för hembränneri och var mycket förgrymmad över detta. Sista gången Bror hördes av var 11 december 1937. Till Svens födelsedag så skickade han en dollar varje år. Man vet inte men kanske Bror blev drabbad hårt av trettio talets depression och arbetslöshet.

Sven funderade senare i livet över vad som hänt hans pappa och1955 så skriver Sven en eftersökning efter sin pappa. Det är frälsningsarmen som har en tjänst för detta men eftersom det kostar en hel pengar så skickas den aldrig iväg. I alla fall beskriver Sven sin pappa som följer.

”Han är drygt 6 fot lång och relativt kraftigt byggd. Mörk med blå eller blågråa ögon, långt smalt ansikte och hög panna. Troligen så har han för närvarande en kal hjässa, stor näsa och mun och han hade stora starka tänder och en mustasch på överläppen. Han var en duktig violinist och för övrigt en mycket händig man med vad han än företog sig.Var anställd här i Sverige som resemontör för Asea och senaste anställning var vid Ljungaverken, Ljungaverk. Detta är vad min mor har berättat för jag har inte sett honom sedan jag var 8 år. Senaste brev från honom är daterat den 11 december 1937, vilket jag svarade på med rekommenderat brev. Sedan dess har han inte avhörts. Jag har en hälsning till honom att han har en sonson på 13 år och en sondotter på 6 år. Brors senaste kända adress var 734 East 137 gatan, New York c/o Pettersson”

Det visar sig att Bror har tagit värvning i USA:s arme 1942 och uppger då Peter Björkman på nr 599 East 136 Street  som referens Bror är inneboende hos honom) och att arbetsgivaren är Hotell Oxford 205 West 88 Street.

Hulda och Sven bodde några år i Malmö. Troligen gick Sven i Malmö Latinskola och trots att Hulda hade det knapert så lyckades hon betala 2 års realskoleutbildning för Sven.  Sven konfirmerades i Svedala 1929-03-23. Troligen betalades konfirmationen av kyrkan eller fattigvården.

Av någon anledning så reser Hulda 1930 med Sven till Lysekil. Kanske har hon fått arbete där eller om Sven kommit in i skolan. På resan till Lysekil så träffade Hulda tullaren Emil Frans Harrisson och de gifte sig 1931-10-17.

Hulda och Emils bröllopsfoto. En inte alltför munter bild. Emil var inte omtyckt och Svens fru Dagmar rev fotot mitt itu.

Hulda flyttar in i Lysekil 1931-10-23 till stora kyrkogatan 15 hos Emil. Där bodde dom fram till 1936-10-17 då de flyttar till Ryssby församling i Kalmar län. Närmare bestämt Rockneby, Boda där Hulda öppnar Café. Under tiden i Lysekil så flyttade Emils barn en son och dotter ut i tur och ordning.

 

 

 

I september 1933 blev Sven färdig med sin yrkesutbildning inom mekaniska verksamheter i yrkesskolan och på sommaren det året tog han simmagistern. Senare under en period arbetade Sven på båt som timmerman. Sven hade under sin utbildningstid blivit bekant med Dagmar Hallbäck i Lysekil.

Lite bilder från Lysekil.

Sven flyttar 1937-07-26 till Långemåla 4 och börjar arbeta som  möbelsnickariare. Några månader senare  den 10 september flyttar Dagmar efter och på nyårsafton gifter dom sig i Drag Rottneby hos Hulda och Emil. Sven startar eget möbelsnickeri och var väldigt duktig inom detta. En specialitet var gardin kornisher och jag minns att vi hade sådana i villan i Örby. Mycket vackra och med säkerhet gjorda av Sven.  Sven var dock sämre på marknadsföring och Dagmar ryckte in och cyklade runt och sålde kornischer så det bara visslade till bondkvinnorna runt om. Dessvärre så brann snickeriet ner senare och tyvärr fanns ingen försäkring som täckte förlusten.

19?? Flyttar de till Idesjö

19?? Flyttar Hulda och Emil till Kalmar på Långgatan 66

1942 föds Rolf

1949 föds Rose-Marie

Hulda var en väldigt envis och dominant person och som också var energisk och drivande. Hon hade också en inneboende stolthet. Troligen kom hon aldrig över sveket som hon blev utsatt för med det uteblivna giftermålet med John och att Margit mer eller mindre togs ifrån henne. Man kan fundera över om John hittade Hulda när han åkte till USA och blev avvisad. Det får vi aldrig veta. Hulda gifte sig med Emil Harrisson 1931. I alla fall så verkar det som Hulda tog avstånd från Margit och Margits släkt till stor del. Kontakten till Huldas egen släkt i Södertälje var dock tätare. Kontakten med Margit var dock sporadisk och verkar ha skötts via vykort och något enstaka besök. I alla fall finns ingen från Huldas släkt med på Margit och Frans bröllop.

Margit och Frans måste trots allt haft en viss kontakt med Sven och hans fru Dagmar. På 30-talet så besökte Margit och Frans Lysekil och träffade bl.a. Hulda och Sven.

Hulda Margit och Sven framför Hallbäcks hus i Lysekil

Svens fru kom där ifrån och var en av 5 systrar varav en blev närmare bekant till oss – Britta som var gift med Lasse. Britta och Lasse umgicks mycket med Margit och Frans och vi spelade ofta kort tillsammans bl.a. mölla.

 

Jag var sju år när Margit fick besked via telefon om att Hulda var död. Margit blev mycket ledsen och grät. Säkert saknade hon sin mamma mycket under alla år. Jag kan å andra sidan inte minnas att min mormor överhuvudtaget nämndes hemma.

 Lite mer om Hulda

Hulda arbetade som kokerska ibland som anställd och ibland drev hon eget och i början på 30-talet så flyttade Hulda och Sven från Malmö och kom att åka runt till ett stort antal platser och där Hulda arbetade som kokerska.

Huldas Café på Revsudden i närheten av Drag, Rockneby Småland

Främst åkte dom runt i Småland. Sven var oftast med på resorna. Därigenom kom också Hulda att lägga ner mycken omsorg på honom och överbeskyddade Sven. Även långt senare i Svens vuxna liv. Trots dålig ekonomi så var hon mycket givmild och hade alltid presenter med sig. Initiativrik och kunde bl.a. möblera om Svens hem utan att hans fru Dagmar hade någon talan.

Hulda och Emil bodde på N:a Långgatan 66 i Kalmar och även en tid i troligen i Krafslösa utanför Kalmar.

Hulda fick levercancer och vårdades i Idesjö nära Älghult hos Sven och Dagmar.

Efter ca 3 månader var hon död och begravdes i Älghult.

Hulda lär ha haft det svårt sina år med Emil som enligt Huldas syskon och syskonbarn i Södertälje hade alkoholproblem.

Emil dog 1952-11-19

Vykort från Stanley till Margit på Kyrkogårdsvägen 127 1932-10-09

 

 

 

 

 

Ett hjärtligt tack för att Du kom ihåg Mor och mig på våra namnsdagar. Du får brev i nästa vecka. Mor har ont om tid till följd av Harrissons födelsedag och jag är mors hjälpreda så det (är) ont om tid för mig med. Många hälsningar från mor och Harrisson samt från mig Stanley.

Vykort från Hulda till Herr Frans Ewald med Fru, Katarina Bangata 61

Långemåla 1938-09-24 (Margits födelsedag)

Kära Lilla Margit och Frans. Hjärtligt tack för all godhet och allt gott jag hade hos er, reste från Södertälje fredag morgon. Är nu hos Stanley och Dadd?, vad trevligt dom hade gjort till jul. Jag är inte riktigt kry, hoppas jag snart blir bra, skall sända dig några rader i brev. Stanley och Dagmar hälsar er och tackar för presenterna. Dagmar skriver sedan. Ett hjärtligt tack för det jag fick. God Jul önskar vi eder med hälsa framför allt. Hälsningar mamma.

 

Vykort från Gurli till Fru Hulda Harrisson (Adr. Frans Ewald) Katarinabangata 4 tr.

Kära faster, Jag kommer på tisdag em, kan ej säga vilken tid men blir ledig kl 2

Hälsningar Gurli

 

Vykort från Dagmar Sven Rolf och Ros.marie 1950-06-04

Till Fru Margit Ewald, Näshultavägen 14. Älvsjö 2

Hej! Tack för brev som du nog fick ett från mig samtidigt. Sven har haft lunginflammation i vinter, skåpet blir färdigt till midsommar – kommer ni hit, Du kan väl skriva eller ringa 96 till Sven och säga hur ni gör men vill ha besked i nästa vecka så att jag får ordna lite. Rolf skall ha examen på fredag De käraste hälsningar från oss alla 4. Ni är välkomna! Skriv omg

 Telegram till Herr Stanley Svensson Verlebo

Hjärtlig gratulation på 30 årsdagen. Margit  och Frans

 

Vykort till Fru Margit Evald, Sjövägen 13 Snättringe 1947-09-22

Krafslösa Måndag.

Härmed de varmaste lyckönskningar på din födelsedag samt lille Björn. Hoppas att till nästa gång du fyller jämt år att jag då kan närvara hoppas att ni alla har hälsan jag mår tämligen bra. Har du något kort på barnen kan du gärna senda mig ett vore du snäll. Kära hälsningar till eder alla mamma.

Vykort till Herr Frans Ewald Näshultav. 14

 

 

 

 

 

Idesjö 2 1952-06-14

Tack för brev: Roligt att ni kunde komma. Hjärtligt välkomna och får vi hoppas på på fint väder också. Ni behöver inte ta något med er. Det enda vi önskar är om Du Margit vill baka några bullar för det går inte i våran spis. Till sist välkomna och hälsningar från

”Knäckebröhult”

Lämna ett svar