Efter första världskriget så tog idrottsrörelsen fart på allvar i Sverige. Mängder av idrottsklubbar bildades på olika orter och i större städer. En stor del av dessa kom från olika kvarter där några ungdomar – killar – bildade en förening. Ofta så var kyrkan eller skolan inblandad på något sätt då det var dessa institutioner som kunde tillhandahålla möteslokaler.
Helgalundsklubben – HK- bildades på samma sätt och ordförande blev prästen i Helgalundskyrkan som ligger på en kulle – Helgalunden på söder i Stockholm.
Under min uppväxttid så var Helgalundsklubben – HK- något som jag fick höra talas om mycket beroende på att många vänner till pappa och mamma också hade varit med i denna förening och även i den veteranförening – Gamla Helgalundsklubben GHK – som hade bildats för de medlemmar som inte längre var aktiva men som fortfarande ville umgås och bidra med stöd till HK.
Jag minns att pappa deltog i bl.a. en och annan bandymatch i början på 1950-talet när det saknades spelare.
I alla fall så fanns det ett stort utrymme i hjärtat hos främst pappa för HK och sedemera GHK.
Namnet Helgalundsklubben kom främst till genom att pastor Sigge Svensson samlade ihop ett antal ungdomar 1919 hemma hos sig och bildade föreningen. Pastorn var verksam i Helgalundskyrkan på Helgalunden och såg väl att det behövdes sysselsättning för ungdomarna. Det var inte ovanligt på den tiden att föreningarna bildades på detta sätt, ett socialt engagemang från kyrkans sida.
Pappa var 1919 bara 11 år och blev säkerligen medlem i början på 1920 talet. Kanske i samband med konfirmationen.
I alla fall så minns jag att han ägnade sig i början åt pingis och schack.
HK fick en bra start på sin verksamhet och i en bok om Stockholms idrottsklubbar så skrev Lennart Elbe om HK. Jag vill påpeka att det finns ett fel i artikeln där jag är omnämnd som en lovande ishockeyspelare. Vet inte vem som åsyftas.
Historien om Helgalundsklubben finns beskriven i en bok av Lennart Elbe. Från denna finns följande att läsa:Helgalundsklubben – under många år en etablerad klubb inom Stockholms
fotbollförbund. Den bildades 17 mars 1919 vid en sammankomst hos pastor
Sigge Swensson. Ungdomarna i klubben hade hållit ihop sedan konfirmationsåldern. Till en början brukade de träffas i porten 20-22 Blekingegatan, sedermera i hörnet av Skånegatan och Swedenborgsgatan – slutligen vid Oljeberget. Där fick de heller inte någon längre fristad – Stockholms stad lät bygga bostäder på mötesplatsen.
Pastor Swensson, som vid den här tiden var nykommen till församlingen,började emellertid ta sig an ungdomen. När han bjöd in till en sammankomst hörsammade elva pojkar hans kallelse. Där bildades så klubben som till en början kallades Helgalundskamraterna.
Det här var klubben där ishockeystjärnor som Leif Gustaf Ewald, Fritz Hedström, Kurt Kjellström, Holger Nurmela och Göte Westerberg med flera fick börja sina idrottskarriärer. (Det är smickrande att omnämnas som ishockeystjärna men författaren har av någon mystisk anledning hittat mitt namn. Jag var inte ens född vid den tiden)
Men Helgalundsklubben startade sin organiserade verksamhet med fotboll i Stockholmsserien år 1920. Klubben kom då fyra i Klass VII efter IFK Sundbyberg, Enebybergs IF och Bollklubben Frej. ”
HK gänget på 1920 talet Frans längst bak.
I alla fall så blev det en stark sammanhållning i klubben och kamratgänget kom i mångt och mycket hålla ihop livet ut.
2015 sedan ringde en Solveig Friberg till mig (hennes man var sekreterare under några år)och frågade om jag var släkt med Frans och hade bott i Örby.
Hon höll på att rensa ut en del papper om bl.a. HK och frågade om jag var intresserad av dem.
Jag fick ett brev med bilder och protokoll. Meningen var att vi skulle träffas inom ett par dagar men när jag ringde och vill boka tid så svarade hon undvikande och mötet blev inte av. Vi åkte till Kittelfjäll Ingrid och jag och kom hem efter en månad och när jag ringde då så svarade hon att vi inte kunde träffas. Solveig var svårt sjuk och efter några veckor kom ett nytt brev med ytterligare HK papper och jag fick veta Solveig hade dött kort efter vårt sista samtal.
För mig speglar historien om HK och GHK en tid som på sätt och viss också speglar en bild om hur samhället har utvecklats från 1900 talets början till 2000.
I början var det bara herrar. Man hade fysisk fostran i form av gymnastik. Men det blev också fotboll, handboll och bandy
Bandylaget
För släkten Ewald och främst Frans, Margit och Agnes så blev den en del av deras liv i unga år och för Frans till slutet på hans liv. Jag minns att Gunnar hedrade Frans vid hans begravning med ett sorgeband i helgalundsklubbens färger.
Något som slår en när man ser på bilder
Agnes som deltog i bl.a. fotboll var även med i styrelsen. Hon valdes in 1943.
Agnes och Margit var med både i fotbollslaget och handbollslaget
Frans var också tränare för damhandbollen.
En viktig del för klubben var då som nu ekonomin.
Medlemsavgiften var låg. Jag tror att den i början låg på 25 eller 50 öre i månaden och i HK bladet var det ständiga uppmaningar att betala medlemsavgiften. Insamlingar av olika slag, basarer, olika uppträdanden var återkommande evenemang.
Vid 10 års jubileet 1927 så ordnades julmarknad i klubblokalen på Blekingegatan 22.
Lite bilder från tillställningar åren därpå.
Kvinnorna på fest på Berns. Margit längst ner på höger sida
Vid 35 års jubileet 1954 var föreningen stor och jubileet genomfördes på Södra teatern.
En egen balett.
Margit längst till vänster.
Lars Lönndal och Lily Berglund uppträdde
Lite tidningsreportage från festen. HK insamling
Några nummer av HK-Bladet finns bevarade.]Klicka här.
Uppfinningsrikedomen var stor. Man ordnade eget tips långt före tipstjänst och delade ut och samlade in tipslappar varje vecka.
HK hade en egen visa vid fester.
Samt]Allsångshäfte
Frans och Margit fick som flera andra diplom för sina insatser och Frans fick utmärkelsen som ständig medlem
Jag gjorde nyligen en efterlysning på Facebook och fick svar från några stycken som bl.a. hade själva spelat i HK eller vars pappa hade gjort det. Från Svante Bernhard fick jag ett mail med en sammanställning från 1920 – 1961 då HK drog sig ur seriesystemet. Imponerande. Noterbart att Folke Adamsson som var en av Hammarbys tränare förr i tiden kom från Helgalundsklubben.
En liten avslutning bara. Jag har 2 tidningsklipp på dåtidens roliga historier. Skämten är inte så olika mot idag.
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.