Leif Ewalds hemsida

Övrigt

Frans Gustav

Nybliven konfirmand

Tumstocken 3 motsvarar Skånegatan 20 Idag så går Grindsgatan förbi i stället för Swedenborgsgatan.

Frans Gustav föds den 6/5 1908. Lorentz och Lotten har gift sig ett halvår innan och flyttat till Skånegatan 20. Skånegatan 20 som blev familjens hem i drygt 25 år. Frans började i Katarina skola vid 7 års ålder den 23 augusti 1915 och slutade skolan 1923 den 15 juni. Dvs 8 klasser. Slutbetyget var överlag bra med svenska, engelska och matematik som bästa ämnen. Bland de svagare ämnena så var det gymnastik, bokföring och stenografi. Dock var som sagt alla betyg runt genomsnittet eller över detta. Vid 11 års ålder så fick Frans åka på kollo till Värmland och var på en bondgård och skötte bl.a. om en häst som hette Mikado. Frans har berättat att han längtade hem och grät mycket. Alla måste bidra till försörjningen. Frans och Gunnar samlade ved på byggen dvs. brädstumpar som man kunde elda med. Det fanns ju ingen centralvärme i huset. Frans har berättat om Gunnar som sexåring drog runt med en hemmagjord vagn och samlade brädor.

Efter skoltiden blev han springgrabb på ett tryckeri – Kopia som låg på David Bagares gata. 10 öre sparades genom att gå till arbetet i stället för att ta spårvagn.

Den 23 februari 1923 så hade Frans mönstrat  och den 1 augusti så var det dags för 60 dagars militärtjänstgöring i Intendenturen och då såg han ut så här.

Under militärtjänstgöringen blev Frans intresserad av skytte och deltog i en lång rad tävlingar med goda placeringar. Jag listar de jag funnit belägg för i resultatlistor som publicerats nedan. Jag minns i alla fall att Frans hade ett mausergevär hemma i Örby samt hans bruna skinnrock och någon gång fick jag följa med till Stora Skuggans skjutbana när det var tävling. Uno Frans bror hävdade att det fanns en ”Ewaldsbana” på denna skjutbana något som jag inte funnit belägg för. Hemma i huset fanns en stor prissamling varav många pokaler var från skyttetävlingar.

Svd 1926 Ewald kommer 2:a kompaniet vinner riksskyttetävling i Linköping avseende fälttävlan.

Svd 1930 I Manufakturist skyttet vinner Ewald klass III – mästerskapsklassen.

Svd 1940 Jaktskytte i Rinkeby Ewald 1:a i jaktskytte.

Idrottsnytt 1940 2:a kompaniets kvällsskjutning 1:a Ewald

1919 innan Frans hade slutat skolan och gjort militärtjänstgöringen hade det bildat en idrottsförening i grannskapet av Skånegatan – Helgalundsklubben. Helgalunden med sin kyrka Allhelgonakyrkan ligger i närheten av nuvarande Åsö gymnasium – Blekingegatan.

Denna klubb kom sedermera spela en stor och viktig roll i Frans och även Margits liv. Även syskonen Gunnar och Agnes deltog i klubbens idrottsliv. Främst i handboll. Mer om]Helgalundsklubben.

Vi den här tiden i början på 1930 träffades Frans och  Margit.

Julafton 1931 på Skånegatan 20

Senare läste Frans på kvällskurser och kompletterade sin utbildning. Han kom på detta sätt in i tryckeribranschen och blev så småningom försäljare på en dansk ägt företag – Sadolins.

Ha fick på detta sätt väldigt bra och sålde färg till tryckerier i Stockholm och Uppsala. Ett utmärkande drag hos Frans var att han hade humor och vänlighet samt var omtyckt av de flesta. Han hade också bra färgsinne och kom i kontakt med många konstnärer bl.a. Ragnar Johansson och H. Några av umgänget i familjen var Britta och Lasse (se släktskap på Margits mammas sida), Georg och Elna.  Tore och Ingrid. Bridge teater.

Hårt liv med försäljning och representation.

Hundar torp fjäll, orientering, GHK samt Kittelfjäll.

Ändrade efternamn att stavas med W 1976-08-03

Lämna ett svar