Leif Ewalds hemsida

…. Aron och Katarina flyttar till Åbo och tillbaka till Stockholm

Katarina och Aron träffas och flyttar till Finland ….

Katarina och Aron måste ha träffats runt Hötorget ganska kort efter att Katarina flyttat till Stockholm för 1879 flyttar i alla fall båda två till Arbetarbostadsbolagets hus nr 2 som ligger på Kommendörsgatan 2 – 4 (i hörnan mot Sturegatan och Humlegården).

I samma veva måste de ha gift sig för Katarina står noterad som hustru.

Katarina blev snart med barn och antagligen kanske det var den omständigheten som gjorde att de inte kunde bo kvar i Arbetarbostadsbolagets hus. I alla fall flyttade de till Gåsgränd 4 i Gamla Stan den 1 maj 1880 för att tre veckor senare samma år flytta ut till Åbo den 22/5.

I Åbo nära domkyrkan finns ett antal små hus där man lär ha bott en tid. Margit skojade alltid om att hennes mormor var släkt med Karin Månsdotter. Om hon fick för sig det på grund av att hennes mamma föddes i Åbo där Karin Månsdotter – Erik den XIV:s fru – satt i fängelse och/eller om det fanns en koppling till namnet Matsdotter vet jag inte.

I Åbo fick Aron och Katarina 4 barn – Carl-Gustav, Ossian, Hulda – Margits mamma – och Aron.

…. och tillbaka till Stockholm

och 1891 den 3 november så flyttade de tillbaka till Stockholm och bosatte sig på Krukmakargatan 7A. Bild på hus

Drygt en månad senare föddes det femte barnet – Eric Gustaf.

Troligen så var lägenheten för liten och i december 1891 så flyttade familjen till Kungsholmen, Hjärnegatan som ligger ganska nära St: Eriks sjukhus. Familjen flyttade under 1892 till Kronobergsgatan för att i oktober 1892 flytta till söder på Södermannagatan 18 till fastighetsägaren Carl Johan Johansson – vars son John Artur sedermera kom att bli Margits pappa. Därigenom så blir familjerna Andersson och Johansson bekanta och lär känna varandra. Hulda var då 7 år och John Arthur knappt 10.

Familjen kom att bo i sex år på Södermannagatan. Under tiden föds 1895 Arons och Huldas yngsta barn Hilma Elisabeth.

Hulda har då hunnit bli 13 år och John Artur 16 år. Båda i tonåren och har säkert lärt känna varandra. Hulda har då gått i skolan i 7 år troligen i Katarina Södra folkskola. Samma skola som bl.a. Frans Evald skulle komma att gå i.

1898 så flyttar Aron med familj till gård 198 i Södertälje

Lämna ett svar