Leif Ewalds hemsida

Övrigt

Anrika Ramundberget fyller 75 år

Artikel i ÖP 2011-04-05 av Håkan Persson

Brita och Agaton Norberg samlade med barnen Erik, Paul, Holger, Alfred, Kalle, Bror, Maja, Erling samt barnbarnet Bosse.

När makarna Brita och Agaton Norberg 1934 öppnade dörren och bjöd in några skidande studenter som kom över fjället blev det starten på turistepoken i Ramundberget. Nu firar anläggningen i vägs ände 75 år.

Historien om Ramundbergets började redan 1934, då några studenter kom skidande över fjället och bodde i turistföreningens stuga Girtibauna, 6 kilometer nordväst om Ramundberget. Året därpå ville ta med sig sina flickvänner men frågade då Brita och Agaton Norberg om de fick bo på bondgården hos familjen. I mangårdsbyggnaden fanns tillräckligt med utrymme för att härbärgera dem och gården hade egna djur så maten producerade de själva.

Studenterna, som tillhörde ”den akademiska fjällklubben”, trivdes alldeles utmärkt under sin vistelse med flickvännerna och efter en brevväxling med familjen Norberg bestämde sig Brita och Agaton att åter ta emot studenterna under påsken 1936. Problemet var att det saknades sängar till alla. Men Norbergarna uppe i Ramundberget har under åren visat att de grejar det mesta och det gjorde även Agaton. Detta genom att förhandla till sig tio sängar på kredit av svågern som fanns i Funäsdalen.

Visserligen tyckte svågern att Agaton var från vettet men sängar ordnades fram och gästerna kunde komma.

Vid avfärd lämnade studenterna ett kuvert innehållande det dubbla mot vad som hade begärts, 2:50 kr per person, och den kommersiella verksamheten i Ramundberget var igång.

Sedan starten har mycket hänt och en ständig utveckling präglar skiddestinationen.

– Men vi är alltid måna om att behålla känslan i att vara en liten skiddestination, samtidigt som vi ständigt växer och utvecklas. Vi är destinationen som tänker annorlunda i allt vi gör, säger Bitte Nilsson, marknadschef, Ramundbergets Alpina.

Ramundberget i Härjedalen firar 75 år under 2011 och summerar sina år genom att konstatera följande: 5000 medarbetare har passerat lönelistorna, 55 miljoner skidåk nerför backarna har genomförts och pistmaskinerna har under åren preparerat ytor stora som 374 000 fotbollsplaner. Dessutom har anläggningen fått nära 300 meter natursnö sedan 1936.

Ramundberget ägs sedan 1993 av familjen Flacké med Philip Flacké som styrelseordförande. Bolaget omsätter ca 90 miljoner kronor.

Här finns idag 42 nedfarter, 9 liftar, äventyrsland, restauranger och freerideområden. Boendet består idag av ett fjällhotell med enkel, dubbel och familjerum samt fristående stugor. Totalt erbjuder Ramundberget idag 1300 bäddar.

75-årsfirandet pågår med många olika aktiviteter där helgen 28/4-1/5 utgör avslutningen på vintersäsongen med bland annat Ramundbergets egen slopestyletävling ”piststilen”samt spektakulära After Ski 1000, Sveriges största skidfest på 1000 möh.

– Att fira 75 år som turistanläggning har pågått under hela vår vintersäsong. Vi började med att ge ut en bok som heter ”Skidnostalgi” Nu har vi kalas varje fredag tillsammans med barnen och ser såklart fram emot finalen på firandet i påsk, avslutar Bitte Nilsson.

Historik Ramundberget

1937 kom telefonen.

1949 stod vägen från Bruksvallarna klar.

1958 byggdes den första liften.

1975 byggdes Värdshuset

1986 byggdes Gästhuset

1991 byggdes stolliften i osthang

1994 påbörjas satsningen på parken & drömlandet

2009 byggdes Restaurang Tusen, prisbelönt skapelse 1000 m.ö.h

Håkan Persson

 

Lämna ett svar