Leif Ewalds hemsida

Ida Elise Hansson (Evald) och Nils Alfred Hansson

Ida och Nils Alfred bodde i ett hus på Rönneholmsvägen i Malmö med utedass på gården. På vintrarna var det så kallt i köket, där kusin Gösta sov, så de fick tina upp kallvattenventilen med stearinljus varje morgon innan kaffekannan kunde sättas på. Huset är givetvis rivet sedan många år.

Tydligen gick Nils Alfreds akrobatikkonst i arv för två av sönerna Gösta och Ernst var cirkusartister.  Gösta vet jag uppträdde i trapets. Ernst blev sedan urmakare och startade upp firmor runt om i Sverige för en kedja som hette ASU i Malmö.
Nils Alfred var anställd på Skånska Cementgjuteriet som stukatör. Man kan se hans arbete i Lunds domkyrka.
Han var tydligen väldigt vig, han kunde slå frivolt och gjorde detta 14 dagar före sin död. Han dog på gatan i Malmö en morgon vid en tidig promenad då han träffade på en bekant som var fönsterputsare i arbete. Efter att fönsterputsaren hade  varit inne på en gård för att byta vatten och återvände till gatan fann han Nils Alfred livlös. Fönsterputsaren blev först av polisen anklagad för mord, men det kunde avskrivas rätt så snart då de närmaste kunde intyga att de var mycket nära vänner och aldrig haft något otalt med varandra.
Ida dog i början av samma år som Nils Alfred, 1941. Hon var nästan blind mot slutet. Många av barnbarnen fick aldrig lära känna Ida eller Nils Alfred, då de flesta är födda efter deras död.

Maria Charlotta med Lorentz syster Ida Elise

Uppgifterna ovan kommer från Britt-Marie Jarl som är min syssling. Lite mer om Britt-Marie nedan.

Frans Ewald berättade då och då om att han hade en kusin i Skåne som varit cirkus artist på Brazil Jack. Det borde ha varit Gösta Hansson. Dessutom blev tydligen både Ida Elise och Gustav Lorentz nästan blinda på sin ålders höst .

Jag heter Britt-Marie Jarl och bor i Skövde. Min mormor (din farfars syster) var alltså Ida Elisa Ewald och gift med Nils Alfred Hansson. De bodde i Malmö och fick 11 barn och min mor Edit Astrid Florentina var det åttonde barnet.

Jag är född i Stockholm. Min mor och far var födda i Malmö resp Lund men flyttade till Sundbyberg på 30-talet.

Far var bokbindare och de fick fem barn, jag och fyra pojkar. De två äldsta är döda, men min ett år äldre bror Kjell bor i Vällingby och min ett år yngre bror Lars bor utanför Strängnäs. Mor dog i tbc när jag var 4-5 år och jag blev placerad i fosterhem här i Västergötland, när far blev ensam, och jag har blivit kvar i dessa trakter. Själv har jag två söner, den äldste  bor i Skövde och den yngste i Segeltorp och fem barnbarn har jag (alla flickor i åldrarna 6-18 år).

Lämna ett svar