Leif Ewalds hemsida

Övrigt

1981- 1982 Statskonsult och Samkonsult

Erfarenheterna från det korta perioden på ADB Analys fick mig att inse att hög beläggning av konsulterna var A och O om man skulle lyckas bra.

Efter erbjudande från några mindre konsultföretag så tog jag anställning på Statskonsult och började där första september 1981.

Statskonsult var ett från början statligt ägt företag som bl.a. byggt upp Centrala Bilregistret. Nu hade det blivit privatiserat och skulle ut och hitta andra kunder på den privata sidan. Det var inte så svårt att få jobb där när man hade erfarenhet av försäkringsbranschen och dessutom hade ett uppdrag med sig i bagaget. Under den tid jag hade varit ledig så hade tre länsbolag beslutat sig för att bygga ett nytt Sakförsäkringssystem baserat på HoneyWell Bulls minidator. Min roll blev att stå för systemutformningen och naturligtvis försäkringskompetensen. Jag hade 3 st programmerare som var fantastiskt duktiga på kodning och teknik. Organisationen i övrigt var att projektets totala projektledare satt på nystartade företaget Samkonsult i Sundsvall. De tre länsbolagen fanns i Östersund, Falun och Vänersborg som blev också utsett till att vara kravställare och där första driftstart skulle ske. Snacka om komplicerad organisation. Projektledning i Sundsvall, jag i Solna och programmerare som satt IHB:s lokala i norra stationsområdet. Mitt arbete blev att ta fram specifikationerna för systemet. Noterbart är att den mesta kommunikationen skedde via post. I stort sett såg min dag ut om följer. Anlände till kontoret i Solna/Huvudsta . I huvudsak en timmes telefonsnack med projektledare och andra ut på de tre länsbolagen. Vid niotiden kom posten med skriftliga kommentarer på det material som jag skickat ut föregående dag. Efter att tagit del av dessa så gjorde jag korrigeringar och jobbade vidare med nästa specifikation av systemet. Det var ett etappvis arbete där olika försäkringstyper specificerades samt olika delar i systemet specificerades som databas, terminaldialog, program för att skriva ut försäkringsbrev, påminnelser mm mm.

Min deadline varje dag var klockan tre då skulle posten skickas ut med nya och korrigerade specifikationer. Dessutom skulle sekreteraren hinna skriva rent mina kråkfötter, kopiering mm. Det var den stressiga delen. Efter posten hade skickats var det lugnare på kontoret och jag åkte till HB på norra stationsgatan och hade uppföljning och information med programmerarna.

Det blev en del resor också bl.a. till Vänersborg med flyg. Flyget var ett litet plan som såg ut som en liten låda. Det flög bara på 3000 meters höjd och jag som gillar geografi fick se många fina vyer av Mellansverige. Bl.a. det torp som vi en gång hade hyrt i slutet på 50-talet. Väl i Vänersborg blev jag väl mottagen. Bl.a. fick jag en del samtal med VD. Inte så konstigt då det investerades åtskilliga pengar i systemet (ca 10 MSEK blev det nog). Jag fick frågor av VD som jag inte trodde det var möjligt att han skulle ställe bl.a. så vad jag tyckte om några av hans personal som ingick i projektet. Häpnadsväckande. Han som knappt lagt märke till mig när jag jobbade på LFAB. Man får många insikter om hur människor kan vara på hög nivå. I alla fall gick våra diskussioner och möten i den lokala projektgruppen bra. Jag gjorde också flera resor till Falun och besökte försäkringsbolaget där. Fick en guidad visning av deras samling av tavlor. Zorn, Carl Larsson mm. Min gamla chef på LFAB som anställde mig 1970 var administrativ chef där han hade många synpunkter. Det blev hela tiden en balansgång och kompromiss mellan olika åsikter i projektet.

Miljön på statskonsult var lite knepig. En del konsulter som varit framgångsrika i projektet med bilregistret hade problem med beläggning och ville helst bara arbeta internt. Jag kände ”vibbarna” från ADB Analys tiden. Själv hade jag full beläggning och förekom ofta som månadens konsult dvs den som drog in mest pengar. Konstig kultur egentligen många var ju duktigare än jag. Månadens konsult renderade många presentkort som jag och Ingrid kunde utnyttja på någon finare krog.

Alltnog projektet rullade på och så småningom blev det dags för sjösättning och start. Trots lite strul och skavanker så blev starten lyckosam i Vänersborg och efter några månader så rullade det igång i Falun och Vänersborg.

Avslutningen på Statskonsult var på sätt och vis lite tragisk. Stämningen var inte den bästa bland konsulterna många hade dessutom slutat. Avslutningen för min del skedde på en konferens i Åre och jag blev ombedd att inför alla att komma med råd inför framtiden. Jag hade då arbetat där 12 månader. Mitt nästa arbete kom att bli på Samkonsult som märkligt nog hade en konferens i Åre också så jag gick från det ena konferensrummet till det andra och bytte jobb. Samkonsult i Stockholm låg på Frejgatan. Jag minns att jag fick en skattefri bilersättning på 1500 kr i månaden vilket finansierade då våra 2 bilar.

Jag fortsatte arbetet med att vidareutveckla systemet och som var så framgångsrikt att LF-gruppen beslutade att avveckla stordatorsystemet på sakförsäkring och man köpte in det nyutvecklade systemet från de tre millioner. Detta renderade i en vecka på Madeira. Vi som fick åka dit var naturligtvis de tre VD:arna på länsbolagen, deras administrativa chefer, projektledningen inkl jag.

Det blev en fin vecka med en del sightseeing men en del konferensinslag. Inslagen bestod i huvudsak av att Gunnar Svedberg och jag funderade ut vilka ämnen som vi skulle ha nästa dag. Vi brukade ta en promenad på kvällen och ta en öl och skissa på nästa dags innehåll. Utbildning av VD i IT eller ADB som, det hette på den tiden. Hur skulle man gå vidare med utvecklingen i framtiden mm. Tja från att börjat som programmerare och tekniker så gav i alla fall denna vecka lite nya insikter. Eftermiddagarna tillbringades vid poolen och det som var imponerande var tidvattnet som steg snabbt och var högt. Vi promenerade på levadorna – bevattningskanaler. Tittade på kälkåkning och fick avnjuta en fantastisk middag på det finaste hotellet som Churchill hade bott på . Bakom varje stol stod en personlig servitör. Vi fick 50 årigt madeiravin mm mm.

Därefter blev jag rekryterad till LF Stockholm som ADB Chef. Det var dags att praktisera och jobba med det vi hade skapat i en skarp miljö. Avslutningen på min anställning blev lite rumphuggen samma dag som det var fest för mig på Samkonsult ute på Resarö så var det 40 års fest för Lasse Sjöström. Det blev båda delarna med lite bitter eftersmak.