Leif Ewalds hemsida

Övrigt

1969 midsommar resa till Leninggrad

Margit, Frans, Leif och Björn åkte ett par dagar före midsommar med dåvarande Finlandsbåten Birger Jarl till Helsingfors. I Helsingfors tillbringade vi en dag med att bese hamnen och järnvägsstationen samt besökte Sveaborgs fästning.]Läs mer om Sveaborg här.

Den imponerande centralstationen

S/S Kastelholm, passagerarfartyg, sjösatt 1929 för AB SvenskaAmerikalinien för östersjöfart. Dräktighet 907 brt, 570 nrt, löa 55 m. Kolfyrad kolvångmaskin. 210 hyttplatser.

En fantastisk gammal båt med fin inredning bl.a. skinnklädda möbler,  mahognypanel överallt och mässing. Dock lite trång och små hytter men bra service och mysig.

I Leningrad  så var vi på Eremitaget och såg alla berömda målningar av Rembrandt mm. Vi var också på Bolsjojteatern där den berömda baletten med samma namn  uppträdde. Senare på kvällen lyckades vi komma in på någon form av nattklubb som tydligen bara var för ryssar. Efteråt vandrade vi till hamnen där vår båt låg – vi bodde på båten. Det var ”white night” dvs den dag på året som den verkliga midsommarnatten inträffar. Fullt med ryssar som satt längs floden Neva och spelade balalajka, sjöng och festade medans båtar åkte på floden.  Ett oförglömligt minne. Dagen därpå när vi gick på stan var det många som ville köpa Leif och Björns nylonjackor. Men rädslan för att åka dit för svarta börshandel blev för stor. Annars hade det säkert blivit en god förtjänst.

Resan varade i 5 dagar. En mycket fin och trevlig resa.