Leif Ewalds hemsida

Kittelfjäll

Kittelfjäll 26 – 31 juli 2015

Söndagen den 26:e gick i regnandets tecken. Det öste ner och sent på natten kom Pelle och Hanna med barn. Regnet fortsatte på måndagen men klarnade upp sent på eftermiddagen och efter ha kollat på Bajenmatchen så blev det en fisketur/promenad från Björnselet till Grobba av Pelle, Amanda, Elis och Leif. En blöt tur och våra vadarstövlar behövdes verkligen. Speciellt efter långselet där det var nygrävt till pumphuset för snökanonerna – rena lervällingen som man lätt sjunk ner i. Fångsten uteblev så när som på några smånapp. Vi var hemma straxt efter midnatt. I alla fall en vacker tur.

På tisdagen drog Pelle, Amanda, Lovisa, Elis och Leif till Saksensjön. Starten blev inge vidare. Blåst och en häftig regnskur. Men humöret var på topp och det blev bättre nere på Bergsjön när solen bröt fram och vinden lade sig. Full packning med mat, sovsäckar, verktyg och en liten utombordare som Pelle köpt. Ungarna bar tung packning utan knot och ilade på som lämlar upp till båthuset vid Saksensjön.

Vi lånade Mattias båt också och satte kurs mot stugan. Den ”nya” motorn gick lite knackigt och det blev bogsering. Nästan helt stilla på sjön. Skorstensröret fixades så att det gick och elda och det kändes skönt att få varmt i stugan. Efter en lunch på smörgås och nyponsoppa så blev det fiske i ca 2 timmar.

]

Som tur var hade det börjat blåsa och vi fick 12 st fina öringar.

Upp till stugan igen för middag och kortspel. Ett häftigt regn gjorde att det blev en längre paus och Leif lärde sig att spela Chigago.

På kvällsturen som blev fantastisk fin i det vackra vädret så var det stiltje och totalt fick vi 5 fiskar till.

Efter lite avslutande fika och kortspel somnade vi. Dock inte Elis som slogs med myggen hej vilt. Det var också för varmt på översängen och det blev lite ommöblering av sovplatser under natten. Amanda var uppe och fotade vid soluppgången.

Lite fiske på hemvägen men nappen uteblev. Väl hemma så vägdes fisken som vägde drygt 4 kilo.

Ingrid var och hämtade Linda, Maria, Emilia, Paulina och Bella i Hemavan och senare på eftermiddagen kom Ingrids kusin Inger med man. Det blev fiskmiddag för alla och Ingrid och Leif åt med Inger och Asbjörn i Björn och Monicas hus.

På torsdagen så regnade det ordentligt igen samt blåste. Pelle, Amanda, Lovisa, Elis, Linda, Maria, Paulina och Emilia promenerade till Silisens lappläger.

och tog en liten tur en bit upp på Lebbin på hemvägen.

]

På kvällen så inleddes en – som vi hoppas på – tradition med palt. Pelle gjorde lyxpaltar som formligen smalt i munnen. Helt otroligt och alla åt så det stod härliga till.

Efteråt blev det en ny variant på TP. Det nya bestod i att man kunde sjunga till svaren. Något kaotiskt men roligt spel. Pelle och Linda vann.

Fredag. Tunnbrödsbakning.

Vi åkte till Dikanäs och bagarstugan vid 10-tiden. Ugnen skulle eldas och bli ca 400 grader varm. En stor deg sattes i badbaljan. Det kom att gå åt 3 st degar innan dagen var slut.

Under tiden så gjorde några en utflykt till Kvarnforsen för att titta på fallet och minikraftverket som byggdes 1942. Vi gick till några fångstgropar och på stigen till dem hittade vi 2 st ekorrungar som låg blick stilla.

 

 

 

 

 

 

Efter lite mer stoj och lek så var det dags för bakning.

]

 

Snacka om teambildning. Pelle och Hanna hade en genomgång med alla ungar och sedan startade tunnbrödsbakningen med en otrolig energi och tunnbröden gräddades på löpande band. Alla lärde sig alla moment även att skjuta bröden i ugnen med stora träspadar.

Avslutningsvis så gräddade vi några pizzor som avnjöts innan städning och hemfärd. Under baket kom Putte som kört via Åsele och kört ett härbre till deras tomt.

På kvällen blev det TP med sång och uthålligheten ställdes på stora prov. Maria svarade för en stark insats och hennes lag vann.

Lämna ett svar