Leif Ewalds hemsida

Kittelfjäll

Kittelfjäll 1 juli 2015

Onsdag, Ingrid bakar en filmjölkslimpa som som vanligt blir himmelskt god. Igår gjorde hon dessutom Musli som också blev kanon. Lite fix vid vedboden. Började stuva om den gamla veden för att kunna kasta in förra årets ved. Fixade lite uppe vid grillplatsen.

Dagens snöbilder

 

 

 

 

Efter en yougert lunch på altanen så åkte vi till bygdegården och lyssnade på musik. Dragspel och gitarr. Idel gamla låtar men som alltid trevligt att kunna prata med lite bekanta. Se och lyssna på https://www.henriksfjall.se/bilder-2/2015-musik-pa-bygdegarden/

Efteråt så åkte vi till Karl-Göran och köpte virke till hyllor i skoterförrådet. Karl-Göran hade också möjlighet att klyva upp en tallstock så vi skulle kunna få grovt virke till ett utebord.

Vi åkte och pantade flaskor och burkar från påsklunchen. Äckligt med ett antal mögliga korvar med bröd i säcken.

På kvällen var vi i Dikanäs och köpte en vattenkanna. Därefter var vi på en föreställning på byagården som hade premiär på en musik och berättarföreställning – Erika från Stennäset – nuvarande Stennäs. Helt galet med folk. Alla fick inte plats och en del satt i entren och lyssnade.  Erika föddes i Stennäset 1877 och utbildade sig till barnmorska 1900 i Stockholm under ett år på Södra Barnbördshuset. Bara resan fram och tillbaka är märklig där resan startar med att åka skidor till Vilhelmina. Hon hade tre barn och man som hon lämnade ett år för att utbilda sig. Många historier om kvinnor som åkte med värkar i magen i över en mil i ospårad terräng för att komma till barnmorskan.  En annan historia om en kvinna som fött barn i ett stall i närheten av Gränssjö där hon bodde med man och ett stort antal barn. Hon skidade till Dikanäs för att få hjälp men måste fortsätta till Vilhelmina. Väl framme hos doktorn blev denne så förskräckt över ett rutmönster på hennes bara bröst som berodde på att en fiffig släkting där hon övernattat någon dag tidigare och som gjort en BH av hönsnät. Efter någon vecka var hon tillbaka i Dikanäs igen. Vi kommer köpa boken om hennes liv.

Som avslutning sjöngs en visa om fjällfolk som var helt fantastisk.

Hemma blev det te och smörgås. Det regnade lite.

 

Lämna ett svar