Leif Ewalds hemsida

Marocko

2017-02-22 FES med gamla stan – Meknes – Volobilis . Meknes

 

Idag var blev det lite kortare bussturer mellan olika sevärdheter.

Först en tur till det kungliga palatset. Palatset som ägs av kung Hassan II breder ut sig tillsammans med trädgård på ett område om 84 hektar. Om han får tråkigt där  så har han 13 andra palats att disponera.

Samling utanför palatsporten Vår trevliga guide klädd i traditionsenlig kaftan

Vi fick inte gå in i palatset. Utanför pågick renovering av stora entrédörren som tvättades med sura mandariner som normalt inte används.

Tvättning pågår

Därefter blev det en promenad längs några judiska bostäder. Många judar flydde från Spanien i samband med att de kristna intog Spanien och fördrev araberna. Ca 500.000 judar hamnade i Marocko där de blev bl.a. uppskattade som bankirer.

Försäljning av bröllopskläder. Observera upp och nervända struten som  måste fyllas 6 gånger med socker som gåva till brudens föräldrar innan bröllopet. Diabetes är vanligt i Marocko. Leverans av grönsaker på väg En glimt av slottet Kunglig storkgäst Gubbar som fikar finns det överallt En låda på taket kompletterar lastutrymmet på taxin. Igår såg vi en bil med låda + staket och ett antal får på taket. OBS fåren hade inte säkerhetsbälte.

En kort bussresa upp på ett berg och stopp vid fortet Borj. Praktfull utsikt över hela staden.

En av många ”vakter” i fästningsgluggarna. De gäller att hålla koll på alla falkar som flyger runt borgen i väntan på något gott Gytter av hus och delar av slottet. Här ligger ”medina” dvs gamla stan med ett gytter av hus och 9000 gator Stränga order att hålla ihop när vi skall gå där-