I oktober 1903 flyttar Gustav till Stockholm och bosätter sig på Bellmansgatan 23 och blir inneboende hos änkan Anna Pettersson. Gustav är då 30 år och han är inneboende utan familj och i övrigt noteras att han är frikallad från militärtjänstgöring. Troligen beroende på att han hade dålig syn och astma. I alla fall fick hanstora problem med båda dessa senare i livet. Hans huvudsakliga arbete är fabriksarbetare.
1904 flyttar han till Brännkyrkagatan nr 33 fortfarande som inneboende och utan familj och är fortfarande fabriksarbetare.
Han flyttar ytterligare en gång nästa år dvs 1905 och då till Wolmar Yxkullsgatan 41. Då har han träffat sin blivande fru Maria Charlotta Flodin som flyttade till Stockholm 1897 från Säby församling i Nyköping. Maria Charlotta har för mig alltid kallats Lotten och det får hon göra i resten av berättelsen.
Maria Charlotta mamma kom från Floda en bit nordost om Katrineholm och hette Anna Charlotta Larsdotter – född 1829. Anna var gift med Lars Flodin som dog 1863. Maria Charlottas pappa är okänd.
Maria eller Lotten som hon kom att kallas var född i Kolbäck 17 juni 1878 i Kolbäcks församling.
Lotten hade en svår barndom. Hennes mamma var änka sedan flera år tillbaka och fadern står som okänd i anteckningarna. Troligen var hon piga hos någon bonde som gjort henne med barn. Därför hade hon det troligen knapert som så många andra på den tiden och hon kunde inte ta hand om Lotten därför blev Lotten bortauktionerad till lägstbjudande 1880. Inte helt ovanligt heller på den tiden. Lotten bodde sedan 2 års ålder hos makarna Nyberg.
Lotten var anställd som piga i Stockholm till en början och bodde på Bellmansgatan 21. Hon flyttade år 1900 till Renstjernas gata 16 i hörnet av Folkungagatan och efter ett år dvs 1901 så bodde hon på Bengt Ekenhjelmsgatan 18. Där träffar hon Gustav och Lotten blir med barn. Den 17 oktober 1905 föds deras dotter Maria Cecilia Laurentia Flodin och i samma veva flyttar hon in hos Lorens på Wollmar Yxkullsgatan 41.
De bor då med säkerhet trångt och i många lägenheter fanns det flera]inneboende som inte hörde till familjen.
Stockholm växte våldsamt runt sekelskiftet 1800/1900 och har väl gjort hela tiden sedan dess. Det var brist på bostäder och det var fattigt. Det var svårt att få pengar att räcka till och det uppstod ett sk inneboendesystem där flera delade var inneboende så man kunde dela på hyran.
I alla fall så flyttar Gustav och Lotten med Sissa som hon kom att kallas till Bengt Ekenhjelmsgatan 18 i oktober året senare dvs 1906. Det var nog en nödlösning också för i september 1907 så flyttar familjen till Skånegatan 20 där man kom att bo många år framåt.
2 månader senare sker lysning och efter ytterligare 1 månad den 28 december 1907 gifter de sig. Lotten är då med barn – Frans Gustav som föds den 5 maj 1908 och det kommer att bli flera barn i denna lägenheten som är en etta.
I juni 1909 föds en flicka som dör samma dag alternativt är dödfödd. Ingen i släkten har berättat om detta. Antagligen kanske min pappa inte heller visste något för han var ju bara ett år då.
1907 – 1910 i en Etta på Skånegatan bodde 7 personer. Maria och Lorenz med 2 barn och 3 inneboende varav 2 småbarn.
1912 föds Karl Gunnar, pappa till Leif, Nils och Ann
1914 föds Alice Linnea
I lägenheten en etta på nb så var det slitsamt och dåligt med pengar. Det var verkligen fattigt i hemmet och Lotten hjälpte andra fruar som tvätthjälp och skurning mot ersättning. 1916 finns en anteckning i fattigvården.
Och till sist 1924 föds Lorentz Uno som ett sladdbarn Lorentz är då 51 år och Lotten 46.
Gustav var dessutom så otroligt närsynt och kunde tyvärr inte få några glasögon.
Han hade arbetat i någon liten fabrik som verkmästare, troligen tillverkade de såpa. Sedan var han expressarbetare, de drog med dragkärror på den tiden. Det var omkring 1918 – 1920. Efter det fick han anställning på Svenska Tobaksmonopolet som på den tiden låg på Götgatan. Han var gårdskarl och hade bl.a. skötsel av två stora snälla vakthundar – Frans minns – Det var St: Bernhardshundar, riktiga bamsingar.
Lorens led svårt av astma. Han rökte astmapulver på ett fat. Det lindrade för stunden. Han arbetade sällan en hel vecka.
Ett vanligt recept för astmapulver var
- Rosenblad som vissnat i skuggan
- Lavendel
- Timjan
- Kryddnejlikor
- Salt
Stöt allt i en mortel. Lite salt tillsätts och alltsammans packas i en glasburk och som förslutes. Lagt på glöd på en skyffel ger det en angenäm doft.
Alla i hushållet måste bidra med försörjningen.
1933 dör Lorentz på ett sjukhem på Kocksgatan 28. Frans berättar att dom inte hade pengar till begravningen och i bouppteckningen efter Lorentz framgår att familjen fick ett bidrag om 500 kr till begravningen och att hela behållningen inklusive bidraget blev ca 200 kr.
En notering från Frans.
”Sissa (Cecilia) var så snäll mot våra föräldrar. Jag kommer håg att hon bl.a. köpte en korkmatta till tamburen.” Sissa började arbeta som springflicka i en modeaffär i Gamla Stan men tog sedan plats som hembiträde hos en officersfamilj på Östermalm. Dåligt betalt och slitsamt med 2 barn i familjen. Sedan flyttade hon till Göteborg och hade även där plats som hembiträde. Oklart när hon flyttade tillbaks till Stockholm.
Cecilia blev inte lycklig i sitt äktenskap med Sven som bl.a. enligt uppgift slog henne.
Deras tredje barn dog efter födelsen och Cecilia dog samtidigt.
Frans och Gunnar samlade ved på byggen dvs. brädstumpar som man kunde elda med. Det fanns ju ingen centralvärme i huset.
Frans har berättat om Gunnar som sexåring drog runt med en hemmagjord vagn och samlade brädor.
Som tolvåring fick Frans åka på kollo till Värmland. Han har berättat hur hemskt det var och att han grät mycket. Frans fick sköta om en häst som hette Mikado.
Troligen kollo ordnat av Agnes Lagerkrantz som ordnade arbetarbostäder och möjligheter för fattiga barn att komma ut på landet.
Lotten dör 1956 och hon uppleva att hon fick 7 barnbarn. Sista åren blev säkert Lottens bästa år med en stor släkt och umgänge med bl.a. Margits faster Hedda.
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.